10 onmisbare plugins voor elke blogger

/, Blogtips/10 onmisbare plugins voor elke blogger

10 onmisbare plugins voor elke blogger

Als je een WordPress website hebt kan je kiezen uit honderden plugins. Veel plugins zijn gratis, maar soms moet je ook betalen voor een plugin. Nadat je de basis van je blog hebt bepaald, wordt het tijd om je te gaan focussen op de plugins. Welke plugin heb je nou eigenlijk nodig voor je blog? En waar moet je opletten bij het uitkiezen van een plugin?

Plugins: waar moet je opletten?

Elke plugin die je installeert op je blog kan je website vertragen. In de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen‘ leg ik je uit waarom je dat niet wilt. Want behalve dat een trage website gewoon irritant is, heeft het nog meer negatieve effecten.

Het is dus belangrijk dat je bij elke plugin die je installeert kritisch nadenkt of je de plugin wel echt nodig hebt. Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? Dat wil niet zeggen dat je geen plugins op je website nodig hebt. Er zijn veel plugins die het zowel voor jou als je bezoeker makkelijker kunnen maken.

Let bij het uitkiezen van een plugin in ieder geval op de volgende punten:

 • Hoe vaak is de plugin gedownload? Over het algemeen geldt dat hoe vaker een plugin gedownload is, hoe betrouwbaarder deze zal zijn.
 • Is de plugin compatibel met jouw thema? Als dit niet zo is, controleer dan goed of op je website nog alles werkt na het installeren van de plugin.
 • Hoeveel sterren heeft de plugin? Hoe meer sterren, hoe beter de plugin.
 • Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet? Is deze al een tijd niet meer geüpdatet? Dan weet je niet 100 % zeker of deze plugin nog wel betrouwbaar is.

Voldoet een plugin niet aan alle punten? Dat wil niet zeggen dat je deze dan niet mag downloaden. Wees alleen extra voorzichtig en controleer goed of je website niet opeens trager is geworden en of alles nog naar behoren werkt.

10 onmisbare plugins voor bloggers

Als blogger zijn sommige plugins echt onmisbaar. Ik deel graag mijn favoriete plugins met je:

 • Akismet anti-spam: deze plugin beschermt je website tegen spam.
 • Broken link checker: het is enorm veel werk om te controleren of alle links op je website nog wel werken. Deze plugin doet dit automatisch voor je.
 • Contact Form 7: super simpele plugin om makkelijk een contactformulier te creëren.
 • Insert headers en footers: moet je een code in de header van je website toevoegen? Bijvoorbeeld voor Google Analytics of Pinterest? Met deze plugin is dat super makkelijk om te doen!
 • Jetpack: je blog beheren vanuit WordPress wordt hiermee super simpel.
 • Public post preview: met deze plugin kan je aan opdrachtgevers een concept blog laten zien zonder dat je deze al hoeft te publiceren.
 • Really simple SSL: maakt je website SSL proof.
 • Wordfence security: een plugin die je fungeert als firewall, anti-virusscanner en malware scanner.
 • WP Super Cache: een goede caching plugin is een must voor elke website.
 • YOAST SEO: deze plugin is een musthave om je blog te controleren voor je deze publiceert.

Een goede backup plugin is ook een belangrijke toevoeging aan je website. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn backups via mijn hostingprovider regel en niet via een plugin. De plugins die ik tot nu toe heb kunnen vinden crashen namelijk allemaal bij het backuppen van mijn website. Maar misschien heb jij wel de gouden tip?

Welke plugins zijn voor jou onmisbaar?

Liefs,

Ilse

p.s. Wil jij alles leren over bloggen? En meer bezoekers op je website? Misschien wil jij ook wel weten hoe je van deze bezoeker je klant maakt? Ik leg je er alles over uit in de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’. Leer hoe jouw website gevonden wordt via Google en Pinterest en hoe je een goede blog schrijft die van jouw bezoeker een klant maakt. Deze online cursus kan je in je eigen tijd volgen, waar en wanneer je maar wilt. De cursus kost normaal gesproken 79 euro, maar is nu tijdelijk te koop voor slechts 64 euro!

onmisbare plugins voor bloggers bloggen en tips waar op te letten installeren nieuwe plugin wordpress

Wil jij een maandelijkse update met tips over bloggen, social media en ondernemen ontvangen?

* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de maandelijkse update + de gratis checklist voor het updaten van oude blogposts. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement

Disclaimer: ilsevanelleswijk.nl maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

2020-01-01T19:42:53+02:00

3 Comments

 1. femke 24 september 2019 at 11:27 - Reply

  Hi Ilse, Thx voor het delen van deze tips. Maar als ik het goed zie zijn het plugins voor WordPress of is dat niet noodzakelijk?

  • Ilse van Elleswijk 24 september 2019 at 11:35 - Reply

   Hoi Femke,

   Deze plugins zijn sowieso mogelijk bij WordPress, bij andere programma’s weet ik het niet zeker. Ik ga bij mijn tips altijd vanuit WordPress uit, omdat dit het beste programma is en ook het meest gebruikte programma met de meeste keuzes. Ik weet dat andere programma’s doorgaans minder mogelijkheden hebben. Vaak zijn ze prima als je net start, maar als je wat langer bezig bent loop je daar al snel tegen beperkingen aan. Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:https://www.ilsevanelleswijk.nl/bloggen/een-blog-beginnen-volg-deze-6-stappen/

 2. Femke 24 september 2019 at 11:38 - Reply

  Dank voor je reactie. Ik heb mijn blog nu in wix gemaakt. Hoorde daar in het verleden wisselende verhalen over maar begreep dat ze een goede inhaalslag hadden gemaakt.

  Ik ga je stappen eens doorlezen. Thx

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: