Als je een WordPress website hebt kan je kiezen uit honderden plugins. Veel plugins zijn gratis, maar soms moet je ook betalen voor een plugin. Nadat je de basis van je blog hebt bepaald, wordt het tijd om je te gaan focussen op de plugins. Welke plugin heb je nou eigenlijk nodig voor je blog? En waar moet je opletten bij het uitkiezen van een plugin?

Plugins: waar moet je opletten?

Elke plugin die je installeert op je blog kan je website vertragen. In de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’ leg ik je uit waarom je dat niet wilt. Want behalve dat een trage website gewoon irritant is, heeft het nog meer negatieve effecten.

Het is dus belangrijk dat je bij elke plugin die je installeert kritisch nadenkt of je de plugin wel echt nodig hebt. Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? Dat wil niet zeggen dat je geen plugins op je website nodig hebt. Er zijn veel plugins die het zowel voor jou als je bezoeker makkelijker kunnen maken.

Let bij het uitkiezen van een plugin in ieder geval op de volgende punten:

  • Hoe vaak is de plugin gedownload? Over het algemeen geldt dat hoe vaker een plugin gedownload is, hoe betrouwbaarder deze zal zijn.
  • Is de plugin compatibel met jouw thema? Als dit niet zo is, controleer dan goed of op je website nog alles werkt na het installeren van de plugin.
  • Hoeveel sterren heeft de plugin? Hoe meer sterren, hoe beter de plugin.
  • Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet? Is deze al een tijd niet meer geüpdatet? Dan weet je niet 100 % zeker of deze plugin nog wel betrouwbaar is.

Voldoet een plugin niet aan alle punten? Dat wil niet zeggen dat je deze dan niet mag downloaden. Wees alleen extra voorzichtig en controleer goed of je website niet opeens trager is geworden en of alles nog naar behoren werkt.

10 onmisbare plugins voor bloggers

Als blogger zijn sommige plugins echt onmisbaar. Ik deel graag mijn favoriete plugins met je:

  • Akismet anti-spam: deze plugin beschermt je website tegen spam.
  • Broken link checker: het is enorm veel werk om te controleren of alle links op je website nog wel werken. Deze plugin doet dit automatisch voor je.
  • Contact Form 7: super simpele plugin om makkelijk een contactformulier te creëren.
  • Insert headers en footers: moet je een code in de header van je website toevoegen? Bijvoorbeeld voor Google Analytics of Pinterest? Met deze plugin is dat super makkelijk om te doen!
  • Jetpack: je blog beheren vanuit WordPress wordt hiermee super simpel.
  • Public post preview: met deze plugin kan je aan opdrachtgevers een concept blog laten zien zonder dat je deze al hoeft te publiceren.
  • Really simple SSL: maakt je website SSL proof.
  • Wordfence security: een plugin die je fungeert als firewall, anti-virusscanner en malware scanner.
  • WP Super Cache: een goede caching plugin is een must voor elke website.
  • YOAST SEO: deze plugin is een musthave om je blog te controleren voor je deze publiceert.

Een goede backup plugin is ook een belangrijke toevoeging aan je website. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn backups via mijn hostingprovider regel en niet via een plugin. De plugins die ik tot nu toe heb kunnen vinden crashen namelijk allemaal bij het backuppen van mijn website. Maar misschien heb jij wel de gouden tip?

Welke plugins zijn voor jou onmisbaar?

Liefs,

Ilse

onmisbare plugins voor bloggers bloggen en tips waar op te letten installeren nieuwe plugin wordpress

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.