Als ondernemende blogger zijn handige tools onmisbaar. Zonder praktische apps en programma’s is het namelijk super lastig om overzicht te houden en je administratie op orde te krijgen. Daarnaast bespaar je veel tijd door gebruik te maken van de juiste apps en programma’s. Ik deel graag mijn favoriete tools met je die wat mij betreft voor elke ondernemende blogger onmisbaar zijn.

1. Tijdadministratie met Keeping

Als ondernemer ben je verplicht een urenregistratie bij te houden. In het begin werkte ik met Excel, maar in de praktijk vergat ik dit vaak in te vullen waardoor ik vaak een grote inhaalslag moest maken. Sinds ongeveer een jaar maak ik gebruik van de gratis app Keeping.

Ik kan heel handig op mijn mobiel bijhouden wanneer ik aan welke taak heb gewerkt. Heel handig is de functie waarbij ik een timer kan instellen op het moment dat ik aan een bepaalde taak ga werken. Ook is het mogelijk via de computer uitdraaien van de urenregistratie te maken, wel zo handig voor je boekhouding en de Belastingdienst.

2. Lijstjes maken met Trello

Ik ben een echte lijstjesfreak. En met een oneindige todo lijst zijn lijstjes een must om overzicht te houden. Mijn bureau ligt altijd bezaaid met notitieblokken waarop ik aantekeningen maak, maar mijn belangrijkste todo lijsten bewaar ik digitaal.

Bij voorkeur werk ik met het gratis programma Trello, deze is nog handiger dan Excel. Hierin heb ik diverse lijsten, bijvoorbeeld een blogplanning, waarmee mijn werk een stuk overzichtelijker wordt.

3. Apps voor social media

Om overzicht te houden, tijd te besparen en mooie content te maken zijn apps en programma’s om social media te beheren onmisbaar. Mijn favoriete programma’s zijn Tailwind en Later.

Maar ook apps om foto’s te bewerken, zoals Snapseed en Unfold, staan standaard op mijn mobiel. Meestal bewerk ik foto’s echter via de laptop, met het programma Lightroom. Dit lijstje met 5 apps om foto’s te bewerken op je mobiel is ook super handig om te bekijken.

4. Statistieken

Voor bloggers, maar eigenlijk voor elke ondernemer, zijn statistieken ontzettend belangrijk. De app van Google Analytics is onmisbaar om meer inzicht in je cijfers te krijgen, maar ook de WordPress app zelf geeft veel inzicht in je bezoekersaantallen. In een Excelbestand hou ik maandelijks een overzicht bij van al mijn statistieken van social media, zodat ik hierop doelen kan stellen.

5. Boekhoudprogramma

Ook een goed boekhoudprogramma is onmisbaar voor ondernemende bloggers. Eerlijk is eerlijk, toen ik net starte met ondernemen begon ik met een Excelbestand en dat heeft tot nu toe goed gewerkt.

Maar steeds vaker merk ik dat mijn bedrijf zo hard gegroeid is dat dit niet voldoende meer is. Binnenkort moet ik echt een keer tijd maken om over te stappen naar een goed boekhoudprogramma. Waarschijnlijk wordt dit Moneybird, hier heb ik veel goede verhalen over gehoord.

Betaald vs gratis tools

Veel van de tools die ik gebruik zijn gratis. Maar in het lijstje komen ook betaalde tools voor. Sommige tools hebben zoveel voordelen dat ik hier namelijk graag voor betaal. Deze besparen je zoveel tijd of leveren je zoveel extra op, dat een investering hierin het zeker waard is.

Maar het is goed om hier altijd kritisch naar te kijken. Minimaal 1 keer per jaar bekijk ik welke betaalde apps ik gebruik en maak ik een afweging of ik dit wil verlengen of niet. Voor in de toekomst overweeg ik om nog een aantal betaalde apps aan te schaffen, maar hier vertel ik je graag een volgende keer meer over.

Wat is jouw favoriete tool als ondernemende blogger?

Liefs,

Ilse

5 favoriete tools voor ondernemende bloggers

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.