Bloggen is, als je het serieus aanpakt, meer dan even een tekstje schrijven. Een groot deel van het werk gebeurt aan de achterkant van de blog. Dit is iets wat je als lezer dus niet ziet, maar waar wel heel veel werk in zit.

Maar wat houdt dat werk achter de schermen dan in? Dat is best lastig te beantwoorden en dat zal ook per moment, en per blogger verschillen. Als je net begint met bloggen wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk bezoekers op je website en zal je daar druk mee bezig zijn.

En als je al wat langer bezig bent met bloggen focus je misschien meer op het ontwikkelen van een eigen product, oude blogs updaten of een strategie voor social media. Maar ook dan blijft het bereiken van bezoekers belangrijk.

Om jullie een inkijkje in het werk van een blogger te geven deel ik graag waar ik de laatste tijd druk mee achter de schermen ben geweest.

Website update

Een tijdje geleden deelde ik al dat ik vorig jaar groot onderhoud aan mijn website heb laten uitvoeren. Onderhoud die mij heel veel stress heeft gekost en waar ik eigenlijk niet helemaal tevreden was over het resultaat. Daarnaast was ik flink gedaald in de zoekresultaten van Google wat mij veel bezoekers kostte.

Na heel veel stress en slapeloze nachten had ik er toch deels berusting in gevonden. Want laten we eerlijk zijn, 50.000 bezoekers per maand op mijn interieurblog is nog steeds een heel mooi resultaat en de omzet van mijn blog was nog steeds erg goed.

Toen een collega van mij heel enthousiast was over haar nieuwe WordPress expert besloot ik het toch nog een kans te geven. En met succes! Ik ben weer gestegen in de zoekresultaten en vorige maand bezochten ruim 65.000 mensen mijn interieurblog. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk de techniek achter je website is.

Wat voelt dit fijn! Achter de schermen gebeurt op dit vlak dus nog het een en ander, maar gelukkig met een mooi resultaat.

Mooie affiliate afbeeldingen

Bij mijn werk hoort het ook om regelmatig te kijken wat beter kan. Een deel van mijn inkomen verdien ik met affiliate. Ik krijg een kleine commissie per verkocht product via mijn link en hiermee verdien ik op dit moment ruim 1.000 euro per maand.

Ik ben continue zoekende hoe ik dit proces kan verbeteren en daar ben ik op dit moment deze plugin voor aan het implementeren. Hiermee krijg je mooie afbeeldingen bij affiliateproducten, voorraadinformatie en je kunt verschillende aanbieders per product laten zien.

Mijn eerste indruk van deze plugin is heel goed en ik hoop dat ik hiermee nog mooiere resultaten ga behalen.

Wil jij de plugin ook aanschaffen? Met de code ilse10 krijg je 10% korting.

Een grote misvatting over affiliate is trouwens dat dit passief inkomen is. Ik ben continue aan het optimaliseren, nieuwe affiliateblogs aan het bedenken en als een product uitverkocht is er een alternatief product voor te vinden.

Maar affiliateproducten geven je wel veel vrijheid. Je bepaalt zelf wat je wel en niet promoot en bent niet afhankelijk van opdrachtgevers voor een inkomen.

Pinterest strategie

Tja, niet alleen in Google was ik gezakt in de zoekresultaten. Hetzelfde gebeurde mij bij Pinterest. Ook daar is inmiddels een nieuw algoritme en ondanks dat ik nog bijna 20.000 bezoekers per maand vanuit Pinterest had, merkte ik wel dat het aantal steeds verder wegzakte.

Tijd voor een nieuwe strategie dus! Hier ben ik nu een tijdje mee bezig en met succes. Naar mijn interieurblog is het aantal kliks vanuit Pinterest toegenomen met 34 % en naar Ilsevanelleswijk.nl zelfs met 108%!

Wist je trouwens al dat je mij ook voor deze site op Pinterest kunt volgen?

En ik geloof dat dit pas het begin is, dus ik ga lekker door met het implementeren van deze nieuwe strategie.

ilse kijkje achter de schermen blogger

Poging 101 voor Facebook

Ik heb al vaker geschreven over mijn haat/liefde verhouding met Instagram, waar ik nu eindelijk een goede modus voor gevonden heb. Waar ik het nog nauwelijks over heb is Facebook.

Facebook heb ik al meerdere keren helemaal opgegeven. Ook nu liet ik het al een tijd helemaal links liggen, hooguit plaatste ik incidenteel een link naar een blog.

Maar een plan? Nee, dat had ik allang niet meer. Weinig mensen klikken door naar een blog vanuit Facebook, dus waarom zou ik die hier nog delen?

Terwijl ik weet dat het wel kan, ook zonder het beheren van een Facebook groep. Een collega blogger bereikt tienduizenden mensen per maand via haar Facebookpagina. Zij heeft wel een andere niche, dus dat was altijd mijn excuus waarom het mij niet lukte.

Nu sprak ik onlangs een andere blogger die honderdduizenden mensen per maand bereikt voor haar blog via Facebook. Ja, ook zij heeft een andere niche. Maar het kan dus wel.

Nu heb ik wel minder volgers op Facebook dan beide bloggers. Maar stel het lukt mij om een fractie van dit aantal te bereiken? Dat zou toch heel mooi zijn!

Dus ik geef het nog een poging. Voor mijn interieursite ga ik weer blogs delen op Facebook. Ik probeer het een paar maanden en wie weet lukt het. En zo niet, dan is dit echt mijn laatste poging. Denk ik.

Analyseren statistieken

Wat je eigenlijk bij alle werkzaamheden voor de blog achter de schermen wel ziet terugkomen is dat statistieken heel belangrijk zijn. In het analyseren van statistieken zit best veel tijd en waar nog veel meer tijd in zit is daar vervolgens actie op te ondernemen.

Bijvoorbeeld het updaten van blogposts die lager scoren in de zoekresultaten of affiliateproducten die uitverkocht zijn bijwerken. En iets waar nog meer tijd in zit is analyseren waarom het bereik op social media minder is en hier een plan voor te bedenken.

Vaak word ik ingehaald door de waan van de dag en ben ik druk met blogopdrachten en content maken. Content maken is ook het allerleukste aan mijn vak. En niet te vergeten ben ik elke dag wel een paar uur met het beantwoorden van mail en berichten en inplannen van social media bezig.

Je ziet, er is altijd wel wat te doen voor de blog.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen waar ik achter de schermen mee bezig ben.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.