Misschien heb je het ook al wel gehoord: authentiek zijn op je blog en Instagram wordt steeds belangrijker. Maar hoe doe je dat eigenlijk, authentiek bloggen? Betekent dit dat je alles over je privé-leven moet delen? En dat je vooral over jezelf moet gaan schrijven?

Nee hoor, geen zorgen. Ik zit er zelf ook niet op te wachten om alles over mijn privé leven te delen en denk ook niet dat mensen dit willen lezen. Ik blijf dus gewoon hier over bloggen schrijven en op mijn andere site over interieur, 2 onderwerpen waar ik wel het e.e.a. van weet en waar mijn volgers graag over lezen. Altijd wel met een persoonlijk insteek geschreven, want er zijn al genoeg sites met algemene informatie. Dat is het mooie aan authentiek bloggen: in welke niche je ook zit, authentiek bloggen is altijd mogelijk.

Wel laat ik mijzelf steeds vaker op de foto zien. Iets wat ik nog altijd lastig vind. Het liefst loop ik gewoon lekker in een warme trui en met sloffen aan en blijf ik liever achter de camera. Maar ik weet dat dit voor heel veel bloggers geldt. Toch vinden je volgers het leuk om je ook op de foto te zien en dat hoeft echt geen perfecte foto te zijn, dus vooral gewoon doen!

Zo zijn er nog meer dingen waar ik extra op let om authentiek te bloggen. Benieuwd hoe ook jij authentieker kan bloggen? Ik deel graag mijn visie erop.

authentiek bloggen dit ben ik

Wat is authentiek bloggen?

Authentiek bloggen wil niet zeggen dat je alles over je leven moet delen. Het mag wel natuurlijk, als jij dit fijn vindt, maar het is absoluut niet nodig. Authentiek bloggen is wel jezelf laten zien, jouw visie en jouw persoonlijkheid. En dat op een eerlijke manier. Dat kan dus over je leven zijn, maar hoeft niet. Dus geen trucjes meer om meer mensen te bereiken, uiteindelijk prikken je lezers hier doorheen.

Ik blog over bloggen, dus deel mijn visie hierop. Niet een standaard tekst die je op elke blog kan lezen, maar mijn mening over een bepaald onderwerp gerelateerd aan bloggen. Grote kans dat niet iedereen het ermee eens is, maar dat maakt niet uit. Juist de mensen die het er wel mee eens zijn, zullen het verfrissend vinden dit te lezen en grote kans dat zij blijven haken.

Uiteindelijk gaat het er bij authentiek bloggen niet om dat je steeds meer en meer mensen bereikt. Je blogt juist in jouw niche om de mensen te bereiken die zich begrepen voelen door jou en je uiteindelijk graag gaan volgen. De insteek bij authentiek bloggen is niet om 1000 volgers te krijgen die weinig binding met je hebben, maar liever 10 volgers die echte fans van je zijn.

Wat is authentiek bloggen niet?

Misschien heb jij in de loop der jaren ook wel heel veel trucjes geleerd om meer mensen te kunnen bereiken. Met authentiek bloggen ga je deze trucjes juist los laten want meer is dus niet altijd beter. Begrijp mij niet verkeerd, je moet wel weten hoe de techniek achter een website en social media werkt (daar kom ik zo nog op terug) om je ideale doelgroep te bereiken, maar je gaat niet alleen maar naar nog meer streven.

Als je authentiek wilt bloggen is het goed om de volgende dingen los te laten:

  • Stop met pods en facebookdraadjes waarbij je elkaars blogs en Instagramposts moet bezoeken en een reactie moet achterlaten. En als je automatische tools hebt die dit voor je doen moet je er helemaal mee stoppen, aangezien je hiervoor geblokkeerd kan worden op Instagram. Dit soort acties dragen niet bij aan meer fans. Wel kosten ze ongemerkt heel veel tijd, tijd die je beter aan authentiek bloggen kan besteden. Daarnaast prikken steeds meer bedrijven door dit soort acties heen. Doe je dit om meer samenwerkingen te krijgen? Bespaar jezelf de tijd en ga werken aan mooie content die echte volgers kan opleveren. Ik weet dat heel veel mensen aan pods en facebookdraadjes meedoen en dat stoppen misschien spannend klinkt. Ik heb toen pods net nieuw waren ook heel kort in een pod gezeten. Ik kwam er al heel snel achter dat het verplichte (nietszeggende) reacties achterlaten niks voor mij was en dat ik er op deze manier veel minder plezier uithaal, dus ben er snel mee gestopt. Je zult zien door hier mee te stoppen dat je al snel tijd overhoudt voor andere leuke dingen. En mensen in je pod die jou graag volgen blijven toch wel volgen. Ik herken accounts die werken met pods meteen en ik weet zeker dat ik niet de enige ben, zowel andere accounts als bedrijven herkennen dit. Dus neem jezelf serieus en stop hier zo snel mogelijk mee.
  • Stop met follow / unfollow. Het is ongelooflijk dat ik dit zeg, maar er zijn nog steeds account die aan follow / unfollow doen om te groeien. Stop ermee. Het werkt niet. En je wekt de irritatie van andere accounts op. Meer dan dit heb ik er niet over te zeggen!
  • Kijk kritisch wie je volgt en waarom. Volg je veel accounts waar je vooral jaloers op bent en onzeker van wordt of gewoonweg niet meer blij van wordt en waar je geen inspiratie uithaalt? Vraag jezelf af hoe het volgen van dit soort accounts jou helpt om authentieker te bloggen. Kies liever voor accounts die je graag volgt en die je inspireren dan dit soort accounts. Toegegeven, ook ik vind dit lastig. Ik volg zeker nog wel een aantal accounts waar ik eigenlijk geen inspiratie meer uithaal. Soms zijn dit grote accounts die ik ooit ben gaan volgen omdat ik ze inspirerend vond, maar nu niet meer. Soms omdat hun stijl erg veranderd is, soms ook omdat ze vooral met tactieken bezig zijn om groot te blijven. Maar dit geldt net zo goed voor kleinere accounts. Daarom ontvolg ik zo nu en dan accounts, maar ik heb daar nog best een weg in af te leggen. Het biedt weer inspiratie voor nieuwe accounts om te gaan volgen.
  • Likes en volgers geven niet aan wat je waard bent. Regelmatig zie ik weer iemand een foto op Instagram plaatsen met een tekst ‘ik krijg zo weinig likes / reacties, zien jullie mij nog wel?’. Ik zie zoveel meiden die hun eigenwaarde uit het aantal volgers en likes halen. Ik heb nieuws voor je: het aantal volgers en likes zegt niks over wat je waard bent. Ook ik merk dat ik weleens onzeker kan worden over social media. Als je er kritisch over nadenkt slaat dat eigenlijk nergens op he? Voor mij was dat reden om eind vorig jaar de helft van mijn Instagramvolgers te verwijderen. Sabine schreef trouwens een goed artikel over leven voor de likes, wat echt de moeite waard is om te lezen!

Wat heb je nodig om authentiek te kunnen bloggen?

Om in een paar woorden te beschrijven hoe je authentiek kan bloggen vind ik maar lastig. Natuurlijk moet je snappen hoe de techniek achter bloggen en social media werkt en ook wat je waard bent, want authentiek bloggen wil niet zeggen dat je niet mag streven naar meer bezoekers en geen inkomen er mee mag verdienen. Want wat heeft authentiek bloggen voor zin als niemand jouw blog weet te vinden? Alleen je streven wordt nu om van deze bezoekers ook je fan te maken en dat is een heel andere insteek dan hoe bloggen een aantal jaar geleden was.

Dus zorg dat je de basis snapt (als je die nog niet snapt dan is de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’ misschien wel wat voor jou), maar blijf niet eindeloos cursussen volgen om de techniek achter bloggen en social media beter te snappen. Ik betrapte mijzelf er vorig jaar op dat ik steeds meer cursussen over de techniek ging volgen, maar inmiddels ben ik daar mee gestopt en heb ik mij uitgeschreven voor een heleboel nieuwsbrieven over bloggen. Genoeg is genoeg en als je de basistechniek snapt kan je vanuit daar verder. Al die cursussen kosten mij heel veel tijd, maar uiteindelijk leerde ik niet heel veel nieuws meer. Nu besteed ik de tijd aan leukere en zinvollere dingen.

Dat wil niet zeggen dat je niet meer moet blijven bijleren, maar wel kritisch zijn op wat je nog wilt leren. Zo heb ik een coach die mij helpt bij één van mijn doelen van dit jaar en ga ik binnenkort een cursus volgen over authentiek bloggen. Yes, je leest het goed! Ik blog nu over authentiek bloggen, maar ik geloof dat ik zelf nog meer hierover kan leren en ik heb enorm veel zin om deze cursus te gaan volgen.

Storytelling is het allerbelangrijkste bij authentiek bloggen. Hoe bouw je een verhaal op, hoe blijf je eigen en hoe kan je je lezers iets zinvols meegeven op jouw manier? En storytelling, dat is een vak apart. Dat is iets heel anders dan je tekst zo schrijven dat deze gevonden wordt in Google. Dat is iets wat mij wel lukt, maar met authentiek bloggen ga je dus een stapje verder. Tuurlijk blijft de focus ook op een SEO geschreven tekst, want je wilt bezoekers op je site. Maar vervolgens ga je d.m.v. storytelling ervoor zorgen dat deze lezers je fan of je klant worden.

Alhoewel ik daar al het een en ander van weet, geloof ik ook dat er nog veel over te leren valt. Daarom heb ik besloten er een cursus over te gaan volgen. Vind jij storytelling ook nog lastig? Dan is het een mooi streven voor 2020 om hier meer over te gaan leren!

Liefs,

Ilse

authentiek bloggen: zo doe je dat

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.