Laatst deelde ik 5 tips voor het maken van foto’s voor je blog en daarbij vertelde ik dat ik Pinterest afbeeldingen maak in Canva. Daarop kwam de terechte vraag waarom ik afbeeldingen maak in Canva en niet in het speciale programma van Tailwind: Tailwind Create.

Eerder deelde ik namelijk al een blog waarin ik laat zien hoe je snel Pinterest afbeeldingen kan maken in Tailwind Create. Maar het is alweer een tijd geleden dat ik ben overgestapt naar Canva, omdat ik dit programma zelf toch handiger vind voor het maken van Pinterest afbeeldingen.

In dit artikel deel ik graag de voordelen en nadelen van beide programma’s. Zo kan jij zelf kijken welk programma jij het handigst vindt voor het maken van unieke pins.

Maak jij nog geen pin afbeeldingen en pin jij alleen foto’s uit je blog op Pinterest? Dan moet je dit artikel zeker even lezen.

Tailwind Create voor het maken van Pinterest afbeeldingen

Ik gebruik het programma Tailwind voor het inplannen van pins voor mijn interieursite. Dit programma bespaart mij een hoop tijd en werkt een stuk fijner dan het inplannen van pins direct via Pinterest.

Wil je Tailwind gratis uitproberen? Dat kan via deze link.

Naast de planningstool heeft Tailwind nog meer handige functionaliteiten, waaronder het creëren van Pinterest afbeeldingen met Tailwind Create. Als je een gratis Tailwind account hebt dan kan je 20 Tailwind Create afbeeldingen per maand maken.

Deze afbeelding heb ik gemaakt met Tailwind Create:

pinterest afbeeldingen tailwind create

Ik vertel je graag meer over de voor- en nadelen van Tailwind Create.

Voordelen Tailwind Create

 • Het programma creëert met 1 druk op de knop Pinterest afbeeldingen voor je. Dit gaat dus super snel.
 • De Pinterest afbeeldingen worden direct aan je planning in Tailwind toegevoegd. Dit scheelt je tijd.
 • Je kunt zelf een aantal simpele aanpassingen doen aan het ontwerp van je pins, zoals de tekst, kleuren en een aantal basic lay-out wijzigingen. Je hoeft hier niet veel ontwerp kennis voor te hebben.

Nadelen Tailwind Create

 • Tailwind Create loopt vaak vast of reageert erg traag, waardoor het ontwerpen veel tijd kost. Dit schijnt inmiddels verbeterd te zijn, maar dit was voor mij de belangrijkste reden waarom ik ermee gestopt ben.
 • De ontwerpen zijn vaak erg basic en ik vond ze uiteindelijk vaak toch niet zo mooi als de ontwerpen die je in Canva kan maken.
 • Je kunt pas eenvoudig een pin afbeeldingen maken als je de url kunt invoeren. Het blogartikel moet dus al live staan. Zelf vind ik het makkelijker om pins direct na het schrijven van het artikel te maken en dan werkt dit dus niet handig.
 • Tailwind is volledig Engelstalig. Zeker met alle AI-ontwikkelingen die je ook bij het toepassen van pins kunt gebruiken is dit heel onhandig voor Nederlandse bloggers.
 • Bestanden kan je alleen downloaden als png. Dit is heel onhandig, want om een pin toe te voegen aan je blog is jpg het beste. Je moet dan alsnog een ander programma gebruiken om dit aan te passen, wat weer extra tijd kost. In dit voorbeeld heb ik het als png gelaten, maar dit is nadelig voor de laadtijd van de pagina. Deze afbeelding is 1 mb groot, wat veel te groot is voor een afbeelding op je website.

Canva voor het maken van Pinterest afbeeldingen

Canva is een ontwerpprogramma met eindeloze mogelijkheden. Je kunt er dus Pinterest afbeeldingen mee creëren, maar ook andere social media posts, mediakits en nog veel meer. Zelf gebruik ik het bijvoorbeeld ook voor het uitwerken van mijn interieuradviezen.

Canva is in de basis gratis, maar met een betaald abonnement heb je meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het met 1 klik verwijderen van de achtergrond op een foto, extra lettertypes en veel meer foto’s die je kunt gebruiken voor je Pinterest afbeeldingen. Ik ben zelf geen fan van stockfoto’s op mijn website, maar voor een Pinterest afbeelding vind ik het soms juist wel handig. Ik gebruik zelf de betaalde versie van Canva gezien de vele voordelen.

Maar ook met de gratis versie heb je heel veel mogelijkheden.

Deze afbeelding (en de headerfoto) heb ik gemaakt met Canva:

Canva Pinterest afbeeldingen

Voordelen Canva

 • De mogelijkheden om een pin volledig naar eigen wens te ontwerpen zijn eindeloos. Je begint namelijk met een leeg canvas en kunt deze vanaf hier helemaal naar je eigen zin ontwerpen.
 • Geen zin om met een leeg canvas te beginnen? Er zijn veel (gratis) templates die je kunt gebruiken om je eigen pin te ontwerpen. Nadeel hiervan is wel dat deze ook door veel anderen worden gebruikt en je hierdoor niet altijd even origineel bent.
 • Gelukkig worden er ook veel templates voor een klein bedrag te koop aangeboden, bijvoorbeeld deze via Etsy. Je hebt dan originelere en vaak ook mooiere templates. Deze templates kan je keer op keer gebruiken en aanpassen. Zelf heb ik ook templates gekocht die ik als basis voor mijn Pinterest afbeeldingen gebruik.
 • De templates in Canva vind ik meestal een stuk mooier.
 • Canva is ook in het Nederlands te gebruiken. Persoonlijk vind ik dit heel erg handig, zeker bij het zoeken naar foto’s en elementen voor een afbeelding.
 • Je kunt bestanden in (bijna) elk gewenste type, zoals jpg, png en pdf downloaden. Ook kan je kiezen voor formaat en kwaliteit, wat ook invloed heeft op de bestandsgrootte.

Nadelen Canva

 • Er zijn zoveel mogelijkheden om een Pin te ontwerpen dat dit, zeker in het begin, je kan duizelen. Het kost dus wat meer tijd om dit programma te snappen dan Tailwind Create.
 • Door de vele mogelijkheden kan het lastig zijn om mooie pins te maken, zeker als je geen ontwerpachtergrond hebt.
 • Je kunt de Pins niet automatisch inplannen in Tailwind vanuit Canva. Je moet ze dus eerst downloaden en vervolgens weer uploaden in Tailwind. Er is wel een functie om de Pins direct te uploaden naar Pinterest en een planningstool in Canva zelf. Ik heb deze twee opties zelf nog niet uitgeprobeerd.

Ik ben in eerste instantie gestopt met Tailwind Create, omdat het programma zoveel bugs had. Alhoewel het ontwerpen van een pin in Canva meer tijd kost blijf ik dit programma gebruiken, ook nu de bugs in Tailwind Create opgelost schijnen te zijn.

De pinafbeeldingen die je in Canva kunt ontwerpen, zeker met goede templates, zijn gewoon zoveel mooier. In mijn statistieken zie ik over het algemeen ook veel betere resultaten met Pins die zijn ontworpen in canvas dan in Tailwind Create. Dat kan ook aan het onderwerp liggen, maar ik denk ook dat het ontwerp van de pin ermee te maken heef.

Welk programma om pins te ontwerpen gebruik jij?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.