Altijd al een blog willen beginnen? Maar weet je niet waar te beginnen? Wacht niet langer en start nu door het volgen van deze stappen. Een blog is de ideale manier om je online zichtbaarheid te vergroten, kennis te delen en je expertise te laten zien en meer klanten te bereiken.

Maar ook als je wilt bloggen om meer te laten zien van je hobby, bijvoorbeeld door een interieur of fashion blog te starten, dan kan je deze stappen opvolgen. En pak je het goed aan dan kan je misschien ooit wel geld verdienen met je blog. Ook ik ben ooit begonnen met mijn interieurblog als een hobby en werk nu fulltime als blogger.

1. Bedenk een onderwerp / niche

Voor je begint met bloggen moet je goed bedenken over welk onderwerp je wilt gaan bloggen. Het beste is om een duidelijke richting te kiezen. Zo is voor je bezoeker duidelijk waar de website over gaat en kan jij jezelf makkelijk als expert neerzetten. Zo heb ik ervoor gekozen om voor onderwerpen die gaan over bloggen deze website te beginnen en deze niet te delen op mijn interieurblog, omdat dit een heel ander onderwerp is.

2. Kies een originele naam

Als je een onderwerp hebt bedacht kan je aan de slag met de naam voor je blog. Als je de blog als aanvulling voor je bedrijf gebruikt kan je natuurlijk je bedrijfsnaam aanhouden. Maar als je nog geen bedrijf hebt dan is het belangrijk een opvallende naam te bedenken.

Hou daarbij rekening met het volgende:

  • Kies een naam die opvalt en makkelijk te onthouden is.
  • Het is het beste als uit de naam al duidelijk wordt waar de blog over gaat. Bij mijn blog InteriorTwin is meteen duidelijk dat deze over interieur gaat. Op ilsevanelleswijk.nl is natuurlijk niet direct duidelijk dat ik hier over bloggen en ondernemen schrijf. Maar omdat veel van mijn klanten mij zo via Instagram kennen heb ik toch voor deze naam gekozen. Op Instagram deel ik trouwens elke week een blogtip in stories, dus vergeet niet om mij daar ook te volgen als je meer wilt leren over bloggen.
  • Probeer jezelf voor te stellen waar je over 5 of 10 jaar met je bedrijf en/of blog wilt staan. Voldoet deze naam dan nog steeds? Daarom heb ik bewust voor ilsevanelleswijk.nl gekozen in dit geval.

Heb je een goede naam bedacht? Kijk dan of deze url nog beschikbaar is en of deze naam nog niet bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven of als merk geregistreerd is.

3. Kies een hostingprovider en web applicatie

Als je je naam hebt bedacht dan kan je je registreren bij een hostingprovider en je domeinnaam registreren. De hostingprovider beheert via een server jouw website en zorgt dat deze opgeslagen wordt. Er zijn vele verschillende hostingproviders waar je dit kan doen, maar het kwaliteitsverschil is enorm. Ik ben ooit gestart bij een minder goede hostingprovider en om weer te moeten verhuizen was erg ingewikkeld. Het is veel beter om direct goed van start te gaan.

Zelf ben ik enthousiast over Antagonist. Het pakket is betaalbaar en de klantenservice is goed. Ik heb hier gekozen voor het pluspakket, maar je kan ook met het slimpakket beginnen. Ook kan je hier je domeinnaam registreren en een gratis mailadres koppelen.

Zodra je een hostingpakket en domeinnaam hebt kan je een web applicatie uitkiezen en installeren. Dit gaat via je account bij de hostingprovider. Ik raad altijd aan om te kiezen voor de web applicatie van WordPress.org. Dit is veruit de meest uitgebreide web applicatie met talloze mogelijkheden.

4. Vormgeving van je blog

Als je een web applicatie hebt geïnstalleerd dan kan je beginnen aan het bouwen van je blog. Je kan inloggen op wordpress via jedomeinnaam.nl/wp-admin. Daarna begint het pas echt! Nu kan je de basis van je blog gaan bouwen. Je kan kiezen voor de vormgeving van je website, foto’s en teksten. Alhoewel je kan kiezen voor een gratis thema om je website te bouwen, zou ik altijd aanraden om direct voor een betaald thema te kiezen. De mogelijkheden van een gratis thema zijn namelijk beperkt en het kost daarna best wat tijd om van een gratis thema naar een betaald thema over te stappen. Dit weet ik helaas uit eigen ervaring! Zelf heb ik gekozen voor het betaalde thema Avada, omdat je hier alle kanten mee op kan qua kleuren en lay-out.

5. Lees je goed in over bloggen

Voor je gaat bloggen is het verstandig eerst meer te lezen over bloggen. Niet alles mag en kan zomaar namelijk. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar foto’s van andere websites gebruiken. Doe je dit toch? Dan kan het zomaar dat er op een dag een hoge rekening in je brievenbus valt.

6. Schrijf je eerste blog

Als je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar om je eerste blog te schrijven. Je eerste blog hoeft niet meteen perfect te zijn. Grote kans dat hij toch niet meteen door veel mensen gelezen wordt. Zo kan je eerst oefenen en kijken welke schrijfstijl bij je past. Je zult zien dat je vanzelf steeds handiger wordt in het schrijven van een blog. De eerste blog die ik schreef werd ook nauwelijks gelezen en inmiddels trekt InteriorTwin.com meer dan 20.000 bezoekers per maand. Dus heb geduld, werk hard en breng iets unieks.

Natuurlijk komt er nog meer kijken bij het maken van een website. Over wat het moeilijkste is aan een succesvolle website maken lees je op Work in Heels.

Liefs,

Ilse

blog beginnen : starten: volg deze 6 stappen en voorkom beginnersfouten bloggen

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.