De afgelopen maanden heb ik advertentieplatform Ezoic geprobeerd en ik deel graag mijn ervaringen met dit platform. Ezoic wordt vaak genoemd als beter alternatief voor Google Adsense, omdat je hier meer met display advertenties kunt verdienen. Display advertenties zijn advertenties op websites die tussen de tekst, onderaan de pagina of in de sidebar staan.

Tegelijkertijd staat Ezoic er ook om bekend dat het heel moeilijk te installeren is, in veel gevallen zelfs onmogelijk, en daarom geen goed alternatief is.

Ik heb dan ook ruim een jaar getwijfeld over het installeren van Ezoic. Mijn toenmalige websitebouwer raadde het af en ik wist dat installatie zo complex was dat ik hier wel hulp bij nodig zou hebben.

Ik heb inmiddels een nieuwe websitebouwer en zij is zeer ervaren. Zij wilde met mij wel de uitdaging aangaan om Ezoic op de site te installeren. In dit artikel vertel ik je wat meer over wat Ezoic precies is en deel ik mijn ervaringen met Ezoic.

De titel verklapt het eigenlijk al, die zijn niet goed. Omdat er toch veel positieve ervaringen online over Ezoic te vinden zijn vind ik het belangrijk ook mijn slechte ervaringen te delen.

Wat is Ezoic?

Ezoic is, in de basis, vergelijkbaar met Google Adsense. Via Ezoic kan je display advertenties op je website plaatsen waarmee je inkomsten kunt verdienen.

Nu zijn de inkomsten via Google Adsense helaas steeds lager en lager en Ezoic staat erom bekend dat je meer kunt verdienen met display advertenties.

Er zijn meer vergelijkbare advertentieprogramma’s met betere recensies, maar de meeste zijn niet toegankelijk voor Nederlandse bloggers of je moet meer dan 50.000 bezoekers per maand hebben. Ik schommel hier nog weleens net onder (maar zit er ook vaak ruim boven), dus deze programma’s zijn nog niet geschikt voor mij.

Bij Ezoic kan iedereen zich aanmelden, alhoewel het pas interessant wordt vanaf 10.000 bezoekers per maand.

Naast dat Ezoic display advertenties aanbied, biedt het nog meer functionaliteiten aan zoals hosting en tools om de snelheid van je website te verbeteren. Ook is er een uitgebreid analytics systeem waar je interessante informatie over je bezoekers vandaan kunt halen.

In eerste instantie hoorde ik veel goede verhalen over Ezoic. Zo weet ik dat er Nederlandse bloggers zijn die hier veel inkomsten mee verdienen, op Bloggen en loggen kan je hier meerdere blogs over lezen.

Ook volg ik diverse Amerikaanse Facebookgroepen waar veel mensen enthousiast over Ezoic zijn en zijn er veel Engelse blogs met goede reviews te vinden.

Wat wel belangrijk is om te vermelden dat Ezoic ook een affiliatiesysteem heeft. Daar stond ik in het verleden niet bij stil, maar een deel van de bloggers heeft er dus belang bij het verhaal zo positief mogelijk te vermelden omdat ze hier ook aan verdienen. En een ander deel is oprecht enthousiast over Ezoic.

Ondanks de waarschuwingen van mijn vorige websitebouwer wilde ik toch Ezoic proberen. Het bleef in mijn achterhoofd spoken en in het ergste geval zou het niet werken, maar dan kon ik het in ieder geval van mijn lijstje strepen.

Mijn huidige websitebouwer (WordPress Champ, echt een aanrader!) durfde de uitdaging wel aan en zou mij helpen bij de installatie. Nou dat hebben we allebei geweten, we hebben maanden alles op alles gezet want we zijn niet van het opgeven. Maar Ezoic ruïneert in veel gevallen, en ook bij mij, de website.

Misschien was ik er eerder blind voor, maar in de maanden van installatie kwam ik opeens in allerlei Facebookgroepen ook hele slechte ervaringen met Ezoic tegen. Daarnaast leek bijna iedereen tegen grote problemen bij het installeren aan te lopen.

Ook is de helpdesk van Ezoic slecht bereikbaar, duurt het lang voor je antwoord hebt en stellen ze dan vaak eerst wat domme voor de hand liggende vragen. Je bent, als je al geluk hebt, dagen verder voor je een fatsoenlijk antwoord hebt.

Daarnaast besluiten ze eigenhandig en zonder overleg wijzigingen aan te brengen, waardoor ik het bijvoorbeeld weleens heb meegemaakt dat heel mijn site niet te bereiken was.

Ik vertel je wat meer over wat wij geprobeerd hebben.

Installatiepoging 1: via nameservers en plugin Ezoic

De eerste installatie optie, en de meest voor de hand liggende, is het installeren van Ezoic via de nameservers in combinatie met de plugin van Ezoic.

Dit hebben we eerst geprobeerd en alhoewel we tegen wat technische dingen aanliepen, lukte het wel om dit te activeren.

Alleen de website werd er enorm, en dan ook enorm, traag van. Ik merkte een daling in mijn bezoekersaantallen, omdat bezoekers gewoon niet zolang wilden wachten voor de webpagina geopend was. Logisch, ik haak persoonlijk ook bij zo’n website af.

Daarnaast laadden afbeeldingen soms niet en stonden de advertenties op allerlei lelijke en onlogische plekken. Dit terwijl ik juist had ingesteld waar wel en waar niet advertenties getoond mochten worden. Dit werd gewoon genegeerd.

Over beide problemen heb ik met de helpdesk contact opgenomen, maar naast dat er ontzettend trage reacties op kwamen waren de antwoorden nietszeggend en geen oplossing.

Eén van de antwoorden was bijvoorbeeld dat ik mijn thema maar moest veranderen. Ik heb juist één van de beste en meest gebruikte thema’s (Astra in combinatie met Elementor), dus als zij dit niet kunnen ondersteunen zit er echt iets verkeerd bij Ezoic.

Op het moment dat Ezoic eigenhandig iets veranderde waardoor heel mijn site op zwart ging besloten we de nameservers via Ezoic uit te schakelen en weer zelf de controle te nemen.

Installatiepoging 2: via Cloudflare

Gelukkig heb ik een websitebouwer met heel veel kennis en wist ze nog een manier om Ezoic in te zetten: namelijk om dit via Cloudflare te regelen. Vraag mij niet wat dit is, want ik snap er niet veel van. Maar ik was blij dat zij zoveel werk uit handen nam.

Na het installeren van Cloudflare was mijn website direct weer een stuk sneller. Ook nadat Ezoic hieraan gekoppeld was.

Maar toen begonnen er opnieuw problemen. Ondanks dat de website snel was, bleven de advertenties van Ezoic traag laden. Heel traag, waardoor er continue witte lege vlakken op mijn pagina stonden.

Dat was nog niet alles, regelmatig kreeg ik een melding met een ‘error 520’. De website, of in sommige gevallen enkel een afbeelding, kon dan niet geladen worden. De melding gaf aan dat dit probleem bij de host zou liggen.

Nu zit ik bij een heel goede host, Antagonist, dus ik was heel verbaasd. Ik heb dan ook met hun contact opgenomen, maar de oorzaak kon niet gevonden worden.

In de tussentijd heb ik diverse keren met de helpdesk van Ezoic contact opgenomen, maar zij bleven verwijzen dat het een hosting probleem was en niet aan hun kon liggen. Dieper in de zaak duiken weigerden ze.

Ondertussen kwam het steeds vaker voor dat als bezoekers mijn website wilden bezoeken ze een ‘error 520’ kregen. Als je de pagina refresht dan laad hij wel, maar ja, hoeveel mensen refreshen nadat ze een foutmelding krijgen?

Ik heb toch nog een keer met Antagonist contact opgenomen. Toen ik vertelde dat ik ook Ezoic gebruikten gaven zij direct aan dat heel veel klanten van hun problemen met Ezoic ervaren. Ook waarschuwden ze dat, ondanks dat Ezoic zelf aangeeft aan de Europese privacy-wetgeving te voldoen, zij daar hun twijfels bij hadden.

Mijn websitebouwer en ik besloten nog één keer contact met de helpdesk van Ezoic op te nemen in een laatste reddingspoging, want inmiddels hadden we al meerdere keren contact opgenomen zonder een goede oplossing te krijgen.

Ezoic hield weer de boot af en beweerden dat het niet aan hun kon liggen.

Ik was er klaar mee, we hebben Ezoic gedeactiveerd. En ondanks (of dankzij) dat mijn interieursite nog steeds op Cloudflare loopt werkt hij weer goed en heb ik geen errors of een trage website meer.

Het probleem lag dus duidelijk bij Ezoic!

Inkomsten via Ezoic

Hoe zit het dan met de inkomsten via Ezoic, is dit meer dan via Google Adsense?

Ja, dit is zeker weten meer! En dit terwijl ik de advertenties nog niet eens geoptimaliseerd had, want dan zou ik er nog meer mee kunnen verdienen.

Het is jammer dat ze de techniek niet beter op orde hebben en dat het je website verpest, want ze hebben wel een heel mooi verdienmodel.

Naast advertenties van Ezoic kan je ook van andere partners, zoals Google Adsense, de advertenties tonen. Dit wordt geregeld via Ezoic, die kiest de bestverdienende advertenties uit. Dit kunnen dus advertenties van Ezoic zijn, maar ook van Google Adsense.

In mijn situatie werden er daardoor ook best veel advertenties van Google Adsense (Mediaton Ad Partners) getoond en gek genoeg waren daar 0 problemen mee, die laadden wel heel snel in op de website. Nog een bewijs dat het probleem echt bij Ezoic ligt.

Ik heb zelf de kosten voor de websitebouwer terugverdiend met het extra aan inkomsten uit Ezoic.

Zou ik afraden om Ezoic te installeren op je website?

Dat is een hele lastige. Als je nog niet veel bezoekers hebt zou ik het niet doen, want dan kost het installeren je waarschijnlijk meer tijd / frustratie / geld dan het waard is.

Als je meer bezoekers hebt en graag geld met display advertenties wilt verdienen, dan zou je het kunnen overwegen. Zelf wilde ik het ook proberen, ondanks dat ik er al wat slechte ervaringen over had gehoord.

Het heeft mij veel stress, tijd en geld gekost. Toch ben ik blij dat ik het geprobeerd heb, want nu kan ik Ezoic definitief van mijn lijstje strepen.

Ergens vind ik het frustrerend om te weten dat er nog een heel verdienmodel met mijn blog ligt wat ik niet kan toepassen, gewoon omdat de techniek niet toereikend is.

Gelukkig zijn er andere manieren om geld te verdienen met bloggen die wel voor mij werken.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.