Ik vind het altijd super leuk als iemand een reactie achterlaat op de blog. Dat iemand de moeite neemt om, naast het lezen van een blogartikel, ook de tijd te nemen om te reageren is super waardevol.

De teleurstelling is dan ook groot dat het regelmatig fake reacties blijken te zijn die worden achtergelaten. Als je al wat langer blogt dan heb je er vast ook weleens mee te maken gehad.

Als blogger pik je de nepreacties er waarschijnlijk zo uit. Herken jij ze nog niet? In dit artikel laat ik je zien hoe je je fake reacties kunt herkennen en wat je met deze reacties kunt doen.

Waarom krijg je fake / spam reacties?

Waarschijnlijk krijg je regelmatig reacties van bezoekers die ook hun website in de reactie vermelden. Dit kunnen andere bloggers zijn die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw blog en de moeite nemen om een reactie achter te laten.

Maar het kunnen ook bedrijven zijn die een reactie achterlaten. En dan is de kans al vrij groot dat dit een fake reactie is.

Fake reacties worden achtergelaten door andere bedrijven om op jouw site reclame te maken voor hun eigen website of bedrijf. Ook zijn er bedrijven die op deze manier aan linkbuilding doen en hun eigen website meer waarde willen geven d.m.v. een link op andere websites te plaatsen.

Dit is dus eigenlijk spammerig gedrag van anderen om via jouw website er zelf beter van te worden. Ze zijn meestal niet echt geïnteresseerd in jouw blog.

Dit soort berichten herken je vaak al aan het e-mailadres of de naam. De website die vermeld wordt is wel opvallend vaak een andere website.

Een Emma of Anne (het zijn meestal dezelfde namen) die een reactie achterlaten hoe handig een tip is of hoe mooi het bij je is is een voorbeeld van een spammy account. Als je blogt hebben zij vast ook weleens een reactie bij je achter gelaten.

Soms neemt diegene niet eens de moeite een naam in te vullen en staat er ‘info’ of de bedrijfsnaam zelf bij ‘naam’. Ook hierbij is wel duidelijk dat diegene niet echt geïnteresseerd is in jouw website.

Door de url of bedrijfsnaam in de reactie achter te laten hoopt diegene dat vanuit jouw artikel mensen naar hun website doorklikken. Dit is een gratis manier van reclame maken.

Nu vind ik het echt niet erg als bloggers hun website bij de reactie vermelden. Sterker nog, dit is alleen maar leuk. Ik heb zelf zo al nieuwe blogs ontdekt en als mijn lezers zo ook nieuwe blogs ontdekken is dat ook heel leuk.

Ik maak hier wel een kleine kanttekening bij dat er ook een enkele blogger is die op deze spammy manier zichzelf probeert te promoten, maar dit is echt een uitzondering.

Maar bedrijven, die alleen maar reageren om er zelf beter van te worden, daar heb ik geen zin in op mijn blog.

Daarnaast proberen deze bedrijven op deze manier ook extra links naar hun website te creëren om zo hun linkwaarde te verhogen. Dit is niet alleen irritant, maar in de meeste gevallen ook heel dom.

Standaard zijn links in reacties bij de meeste bloggers nofollowlinks. Dat wil zeggen dat dat een link in de reacties geen, of maar heel beperkte, waarde aan een website meegeeft.

Het heeft dus geen zin voor het bedrijf hier bij te reageren, omdat dit in verhouding veel tijd kost en weinig oplevert.

Sommige bloggers gebruiken plugins als commentluv waarbij een link in de reacties wel een dofollowlink is. In dit geval heeft het plaatsen van een link in de reacties wel waarde voor de linkbuilding.

Als je dit als blogger gebruikt is het wel goed je af te vragen of je alle reacties met link accepteert, ook van spammy bedrijven, of alleen van bloggers die de moeite nemen je artikelen echt te lezen.

Wat kan je doen met nep reacties op je blog?

Zoals gezegd ben ik zelf niet zo blij met nep reacties op mijn blog. Ik vind het irritant dat bedrijven dit soort tactieken toepassen en biedt andere (betaalde) mogelijkheden voor bedrijven aan om reclame te maken via mijn websites.

Het kan ook zijn dat het je helemaal niks uitmaakt. Dan kan je de reacties gewoon accepteren en hoef je verder niks te doen.

Als je liever niet dit soort reacties wilt zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Zorg er ten eerste voor dat niet iedereen zomaar een reactie op je blog kan achterlaten. In WordPress kan je via instellingen – discussie hiervoor een aantal dingen instellen.

reacties goedkeuren blog

Zelf heb ik ingesteld dat mensen alleen kunnen reageren als ik eerder een reactie heb goedgekeurd. Is dit niet het geval? Dan moet ik een reactie eerst handmatig goedkeuren voor deze op de blog verschijnt.

Ook krijg ik altijd een email als ik een nieuwe reactie heb, zodat ik deze kan controleren.

De meeste bloggers kiezen ervoor om, als ze zien dat ze een spammy reactie hebben, deze eerst te bewerken. Meestal wordt dan de url weggehaald zodat de reactie voor het bedrijf geen waarde meer heeft. Als de bedrijfsnaam i.p.v. de persoonsnaam is ingevuld wordt dit ook vaak aangepast naar de persoonsnaam.

Ik heb dit ook heel lang zo gedaan. Reacties onder een artikel staan leuk, maar gratis adverteren of gratis linkbuilding op mijn website is geen optie die ik aanbied. Zodra ik dit zie pas ik de reactie dan ook aan.

Ik wil hier wel bij opmerken dat ik niet zomaar reacties van lezers aanpas, maar in dit geval er wel bewust voor kies om dit te doen omdat dit overduidelijk nepreacties zijn.

Maar eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van Anne en Emma die elke keer in mijn mailbox verschenen met hun nepreacties. Het zal je baan maar zijn, nepreacties bij bloggers achterlaten.

Ik heb er een aantal maanden geleden dan ook voor gekozen een aantal accounts te blokkeren. Zij kunnen mijn website nog wel bezoeken, maar geen reactie meer achterlaten.

Dit kan je ook zelf regelen in WordPress via instellingen – discussie.

reacties blokkeren

In onderstaand veld kan je het e-mailadres of ip-adres van diegene invullen waardoor ze geen reacties op je website meer kunnen invullen.

Ik moet zeggen, het is heerlijk om dit soort berichten niet meer te ontvangen!

Heb jij ook weleens fake reacties op je blog ontvangen? En hoe ga je hier mee om?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.