Vergeet Google, Facebook en Pinterest maar. In Amerika is Flipboard de nieuwste tool om meer bezoekers naar je blog te trekken.

Oke, dat je alle andere trafficbronnen over boord mag gooien is natuurlijk een grapje. Maar het is zeker interessant om je in Flipboard te verdiepen. Alhoewel Flipboard al heel wat jaren bestaat, is het niet heel bekend onder bloggers. In Amerika is het de nieuwste rage en bereiken bloggers er duizenden mensen per maand mee.

Ik deel graag meer informatie over Flipboard, inclusief hoe je hier kunt groeien en mijn mening of dit interessant is voor Nederland.

Wat is Flipboard?

Flipboard is een soort mengelmoes tussen Pinterest en (wie kent het nog) Bloglovin. In een rss achtige setting krijg je een overzicht van recente artikelen die gedeeld zijn op Flipboard op basis van jouw interesses en de personen en magazines die je volgt.

Magazines zijn nog het best te vergelijken met borden op Pinterest. Maar in tegenstelling tot Pinterest gaat het niet om het bewaren van mooie plaatjes, maar om het bewaren van artikelen en onderwerpen die je interessant vindt. En voor bloggers nog belangrijker: waar je op Pinterest vooral je eigen content pint, is het op Flipboard juist belangrijk ook content van anderen te bewaren.

Ook worden doorgaans vooral recente artikelen weergegeven. Het gaat dus om actuele en nieuwe artikelen. Op Pinterest kan je voor oude artikelen nieuwe pins creëren, maar dit kan op Flipboard niet. Er zijn wel wat trucjes om dit te omzeilen, maar dit is wat omslachtiger dan voor Pinterest.

Hoe kan je groeien met Flipboard?

Zelf heb ik een gratis webinar gevolgd van Michael Dinich, hij is één van de grootste gebruikers op Flipboard en trekt zo meer dan een miljoen bezoekers per maand naar zijn website.

Hij gaf onder andere de volgende tips:

 • Maak verschillende magazines aan om artikelen op te bewaren. Maak daarbij niet alleen magazines aan over onderwerpen waar je blog over gaat, maar ook magazines over onderwerpen die jouw doelgroep interesseert. Schrijf je bijvoorbeeld over recepten? Dan zijn reizen of interieur misschien ook wel interessant voor je doelgroep.
 • Het maakt niet uit of je als profielnaam je eigen naam of je blognaam kiest.
 • Bewaar niet alleen artikelen (flips) vanaf je eigen website, maar flip vooral content van anderen. Je eerste doel is namelijk meer volgers krijgen en dat bereik je door content van anderen te delen.
 • Kijk ook welke content populair is en al vaker is geflipt door anderen. De kans is groter dat je eerder zichtbaar bent door deze content te flippen.
 • Flip ongeveer 20 artikelen per dag en dus vooral populaire artikelen van anderen. Ik merk zelf dat het lastig is aan de 20 per dag te komen, omdat er nu nog weinig Nederlandse publishers op Flipboard zitten. Hopelijk komt hier verandering in!
 • Vooral recente en nieuwe artikelen worden getoond door Flipboard. Het heeft dus niet echt zin om oude content te flippen (alhoewel er nog zo weinig Nederlandse artikelen voorbij komen waardoor ik toch af en toe oude artikelen in mijn feed zie)
 • Er zijn manieren om oude content een nieuwe datum te geven, zoals met de PostPolish app of plugins om content te dupliceren op je website. Aangezien de PostPolish app 50 dollar per maand kost en de plugins nogal wat voeten in aarde hebben focus ik zelf eerst op groeien in volgersaantal op Flipboard.
 • Het duurt ongeveer 6 tot 9 maanden voor je echt resultaat ziet op Flipboard.

Is Flipboard ook voor de Nederlandse markt interessant?

In Amerika is Flipboard dus een groot succes. Maar is dit ook voor de Nederlandse markt interessant? Op internet heb ik zelf nergens informatie kunnen vinden over het aantal Nederlandse gebruikers op Flipboard.

Dit is wat ik wel weet:

 • Artikelen van grote Nederlandse bladen worden soms bewaard, dus er zijn Nederlandse gebruikers actief.
 • In mijn statistieken zie ik dat er doorgeklikt wordt naar artikelen, alhoewel het vaak om een handjevol gebruikers gaat.
 • Op platforms zoals Frankwatching wordt Flipboard genoemd, dus er is wel enige bekendheid in Nederland voor Flipboard.

Het aantal Nederlandse gebruikers op Flipboard lijkt nu nog laag. Maar zoals het vaak gaat: hoe meer aandacht er voor iets komt, hoe meer het ook door anderen gebruikt zal worden. Ook als gebruiker vind ik Flipboard hartstikke leuk en zie ik veel interessante artikelen voorbij komen die ik graag lees.

En hoe eerder je zelf actief op een platform bent, hoe makkelijker het is om als voorloper te groeien. Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik besteed zelf ongeveer 10 minuten per dag aan Flipboard. Wordt het toch geen succes? Dan heb ik er in ieder geval veel inspiratie uit gehaald.

Laten we elkaar volgen!

Op Flipboard is het dus belangrijk ook content van anderen te delen. Jammer genoeg zie ik nu vooral de grote landelijke bladen voorbij komen en nog weinig bloggers. Laten we dit samen veranderen!

Dit is de lijst met Nederlandse bloggers die ik tot nu toe heb kunnen vinden. Laten we elkaar volgen om samen te groeien en elkaars content te flippen.

Wil jij ook in dit lijstje opgenomen worden? Laat het mij dan weten!

Nederlandse bloggers op Flipboard:

Zie ik jou binnenkort op Flipboard?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.