In 2016 ben ik begonnen met bloggen op mijn interieurblog. Dit begon als hobby en ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik deed, maar ik wist meteen dat ik het heel leuk vond!

Inmiddels is bloggen mijn fulltime baan, wie had dat ooit kunnen denken? Al doende leert men en zeker in het begin heb ik heel wat fouten gemaakt. Fouten waarvan ik geleerd heb en waarvan jullie ook kunnen leren.

Deze fouten zie ik namelijk ook veel bij anderen terugkomen en ik hoop dat door deze fouten te delen jij ervan leert. Lees je mee met de fouten die ik als beginnend blogger heb gemaakt?

Alleen op Instagram focussen

Voor ik begon met bloggen had ik al een populair Instagramaccount. Omdat ik het gevoel had dat ik niet het volledige verhaal op Instagram kon delen ben ik met bloggen begonnen.

De eerste jaren deelde ik mijn blog vooral op Instagram. Oké, ik deed ook wat met Facebook want in die tijd leverde dat ook nog aardig wat bezoekers op.

Pinterest? Google? Daar deed ik eigenlijk niks mee, want waarom zou ik? Wist ik veel dat juist via deze 2 kanalen ik veel meer mensen kon bereiken! Inmiddels komt zo’n 90 % van mijn bezoekers – duizenden per dag – via Google en Pinterest op mijn website.

Als ik dit eerder had geweten was ik ook veel eerder hierop gaan focussen en zou mijn blog nu nog groter zijn.

Wil jij je direct hierop gaan focussen en leren hoe je met Pinterest en Google meer bezoekers op je blog krijgt? Dan is de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’ wat voor jou!

Verkeerde samenwerkingen aangaan

O wat was ik blij toen ik voor mijn eerste samenwerking benaderd werd! Ik mocht een poster uitzoeken en kreeg deze GRATIS opgestuurd. Het enige wat ik hiervoor hoefde te doen was een post op Instagram delen en een blogpost schrijven.

Natuurlijk heb ik meteen ja gezegd. Daarna ben ik uren bezig geweest om er een zo mooi mogelijke content van te maken en vol trots heb ik dit met duizenden mensen gedeeld.

Voelen jullie hem al aankomen? Inmiddels weet ik wel beter en weet ik dat zo’n samenwerking veel meer waard is dan een gratis poster. Ook in mijn begintijd als blogger al. Misschien nog niet de waarde wat het nu is, maar wel meer dan een vel papier.

En eerlijk is eerlijk: wilde ik dat product echt hebben? Nee hoor, ik was vooral trots dat een bedrijf met mij wilde samenwerken.

Alhoewel mijn voorkeur niet uitgaat naar barter samenwerkingen, wil ik met dit verhaal niet zeggen dat je dit nooit moet doen. Maar zorg dat je weet wat je waard bent en vooral: laat je niet gek maken met gratis producten en vraag je je af of je dit product überhaupt wel wilt hebben.

Ik zie zoveel beginnende bloggers die alleen maar bloggen om de gratis producten en geen originele en inspirerende content maken. Bij al deze bloggers zie je dezelfde producten voorbij komen.

Als je bloggen echt leuk vindt focus je dan eerst op mooie artikelen die echt bij jou passen. Daar bereik je mensen mee en creëer je waarde mee. Die mooie (en beter betaalde) samenwerkingen komen daarna vanzelf wel.

beginnende fouten blogger

Webdesign uitbesteden

Wist je dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn om je eerste website zelf te maken in bijvoorbeeld WordPress of Blogger?

Ik heb dit in eerste instantie ook geprobeerd, maar al na een paar maanden besloot ik het professioneler aan te pakken en het webdesign uit te besteden.

Dit kostte veel geld, maar hey, ik zou er wel een mooie en goede website voor terugkrijgen.

Een mooie website had ik zeker, maar hoe meer ik over bloggen leerde, hoe meer ik erachter kwam dat de website niet goed was. Een mooie layout wil namelijk niet zeggen dat de techniek achter de website ook goed is.

En die techniek van je website is ontzettend belangrijk, bijvoorbeeld voor de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid in Google.

Naderhand heeft het mij dus nog heel veel extra geld en tijd gekost om de website te verbeteren.

Ook de bloggers die ik coacht hebben vaak een dure website laten maken en tijdens de coaching komen we er dan achter dat deze website vaak functionaliteit mist en helemaal niet praktisch is.

Achteraf had ik gewild dat ik langer had gewacht met het uitbesteden van het webdesign, zodat ik beter wist welke eisen ik aan dit webdesign moest stellen.

Mijn tip is dan ook om niet direct met het uitbesteden van je webdesign te beginnen. Lees je eerst goed in en leer zelf veel over de werking van een website en blog, zodat je goed weet wat je moet vragen als je het webdesign uitbesteed.

Welke fout heb jij als beginnend blogger gemaakt?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.