Als blogger kan je heel veel informatie uit Google Search Console halen. Werk jij hier nog niet mee? Bekijk dan deze handige tips en informatie over het gebruiken van Google Search Console voor je blog.

Google Search Console koppelen met Google Analytics

Het eerste wat je moet doen om informatie uit Google Search Console te halen is deze koppelen met Google Analytics. Ik ga hier niet stap voor stap uitleggen hoe je dit doet, omdat hier al veel informatie over te vinden is.

Zodra je dit hebt gedaan haalt Google Search Console veel interessante informatie op waar je wat mee kan. Ik log regelmatig in op Google Search Console om hier interessante gegevens voor mijn blog uit te halen.

Google Search Console zoekresultaten

De eerste optie die ik vaak gebruik is zoekresultaten. Zoekresultaten staat links in de menubalk onder prestaties.

Als je hier op klinkt krijg je veel informatie uit de zoekresultaten te zien.

Het eerste venster ‘zoekopdrachten’ vind ik hier het interessants. Je ziet namelijk op welke zoekopdrachten veel gezocht wordt.

Standaard staat de optie ‘aantal klikken’ en ‘vertoningen’ hier aan. Vertoningen is hoe vaak jouw blog in de zoekresultaten getoond wordt, het aantal klikken is hoe vaak er vervolgens doorgeklikt wordt.

Zelf vind ik het handig om daarnaast de optie ‘gemiddelde positie’ ook aan te zetten. Je ziet dan hoe hoog je in de zoekresultaten staat.

Waarom is deze informatie interessant? Nou, misschien weet je wel dat de meeste mensen niet verder kijken dan de eerste 3 zoekresultaten in Google. Zie je nu dat je ergens op positie 4 tot en met 10 in de zoekresultaten staat? Dan kan het interessant zijn nog eens naar dit artikel te kijken.

Je kunt bijvoorbeeld kijken of je het blogartikel zo kunt herschrijven dat je een paar plaatsen in de zoekmachine stijgt. Of misschien kan je intern linken, of zelfs een externe link voor dit artikel regelen, zodat je in de zoekresultaten stijgt.

Dit is vooral interessant bij een hoog aantal vertoningen. Hoe meer vertoningen, hoe meer je hier aan hebt. Dit is omdat veel mensen op deze zoektermen zoeken. Tegelijkertijd kan het ook lastiger zijn hoger in de zoekresultaten te eindigen bij een zoekwoord met veel vertoningen, omdat hier meer concurrentie op is.

Daarnaast is er nog iets heel interessants aan de zoekresultaten van Google Search Console. Soms kom je opeens zoekwoorden tegen waar je nog geen blog over hebt geschreven. Of misschien heb je er wel een blog over geschreven, maar is deze sterk verouderd en maak je hierbij bijvoorbeeld nog onvoldoende gebruik van affiliatelinks.

Bij deze zoekwoorden ligt een mooie uitdaging om alsnog iets mee te doen. Deze zoekwoorden staan niet voor niks tussen je zoekresultaten, schijnbaar is hier nog niet veel concurrentie op. Een uitgelezen kans dus voor jou om hier alsnog iets mee te doen en een mooi artikel over te schrijven, zodat je hier nog meer uit haalt.

Functionaliteit in Google Search Console

Naast de zoekresultaten is de functionaliteit in Google Search Console heel interessant om eens naar te kijken. Je krijgt hier namelijk scores te zien voor jouw pagina. Zowel voor mobiel als desktop krijg je hier meldingen te zien.

Je ziet of er url’s zijn die verbeterd moeten worden of misschien zelfs wel slecht scoren. Je kunt uitgebreide rapporten hierover bekijken en zelfs doorklikken naar PageSpeed Insights voor meer informatie.

Misschien dat de informatie soms wat technisch op je overkomt, maar het levert wel interessante informatie op hoe je website scoort. Google laat hier zien wat het belangrijk vindt aan een pagina. En hoe beter jij op deze punten scoort, hoe groter de kans dat jij hoger in de zoekmachine eindigt.

Niet alleen een goed blogartikel is namelijk belangrijk om hoog in de zoekresultaten van Google te eindigen, maar ook de techniek van je website.

En geen zorgen als je niet alles op de pagina Functionaliteit snapt. Dat doe ik zelf ook niet. Maar als ik hier teveel errors krijg dan weet ik dat het een goed idee is om samen met mijn websitebouwer te bespreken of er verbeteringen aan mijn website nodig zijn.

Er is nog veel meer informatie te vinden in Google Search Console, maar dit is de belangrijkste informatie waar ik op dit moment gebruik van maak.

Gebruik jij al Google Search Console? En helpt dit jou om nieuwe blogs te schrijven of je website te verbeteren?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.