Hou jij bij welke websites een link plaatsen naar je website? Wist je dat er handige manieren zijn hoe je dit automatisch kan bijhouden, zonder dat je zelf op zoek hoeft en veel tijd kwijt bent aan het controleren van links?

In dit artikel laat ik zien hoe je zelf makkelijk kan bijhouden welke websites naar je linken en deel ik waarom het handig kan zijn om dit bij te houden.

Waarom wil je bijhouden welke websites naar je linken?

Er zijn 2 redenen waarom ik sinds een tijdje bij hou welke websites naar mij linken.

Misschien weet je al wel dat (do follow) links naar je website heel belangrijk zijn om je vindbaarheid in Google te verbeteren en om als blogger meer betaalde samenwerkingen te krijgen. Zelf werk ik hier dan ook actief aan door het verbeteren van mijn domain authority.

Omdat de domain authority voor mij belangrijk is hou ik goed bij welke websites naar mij linken. Ik vind het nuttig om te zien welke nieuwe links er maandelijks bij komen. Maar nog belangrijker vind ik het om te zien welke links er weer verdwijnen. Waarom is deze link verwijderd? Soms is het een foutje van een andere blogger en helpt het om een mailtje te sturen om de link weer te herstellen, maar het kan ook een andere reden hebben. Hoe dan ook vind ik het nuttig om te zien welke links er bij en weer af zijn gegaan.

Nog een andere reden om deze links bij te houden heeft te maken met het auteursrecht. Zoals je vast wel weet mag je niet zonder toestemming foto’s van iemand anders op je website plaatsen. Ook niet als je er een link met bronvermelding bij plaatst.

Deze link checker is voor mij een hele makkelijke manier om inbreuk op auteursrecht op te speuren en hier actie op te ondernemen.

En nog een derde bonus: soms plaats een blogger spontaan een linkje naar mij. Dit vind ik enorm leuk en meestal probeer ik een mailtje met een bedankje te sturen als ik dit zie of zelfs het artikel te delen op mijn blog of social media kanalen.

2 (gratis) manieren om te zien welke websites linken naar mijn blog

Er zijn 2 websites die ik gebruik om te controleren welke links er naar mijn website geplaatst worden.

Ahrefs link checker

Het liefst gebruik ik de link checker van Ahrefs. Ik heb hierbij een gratis account en krijg elke maand een overzicht van welke nieuwe links er naar mijn website geplaatst zijn en welke links er verwijderd zijn.

Ik krijg de specifieke url te zien, de waardes van de desbetreffende site zoals DR en of het een follow of nofollow link is. Dit kan ik per datum inzien en vind ik erg waardevol. Elke maand krijg ik een mailtje met een overzicht wat heel erg handig is.

Deze methode gebruik ik voor mijn interieurblog, maar op de een of andere manier lukt het mij niet om ook voor deze website een gratis account aan te maken. Ik heb mij er nog niet echt in verdiept waarom dit niet lukt, dus waarschijnlijk is het niet zo ingewikkeld maar voor nu gebruik ik hiervoor een andere methode.

Links controleren via MOZ

Een andere gratis manier om je links te controleren is via MOZ. Via gratis link research kan je zowel voor je eigen site als voor de sites van concurrenten een link check doen.

Zo kan je de domain authority controleren en kan je zien welke url’s naar je pagina linken en wat de DA en PA van deze pagina is. Met een gratis account kan je informatie tot 50 links inzien.

Zelf vind ik het programma van Ahrefs het handigst, omdat je hier per datum kan inzien welke links er nieuw zijn en welke links er verloren zijn. Zo heb je een volledig overzicht. Zeker als je website wat groter is kan je met een gratis account niet alle informatie bij Moz meer inzien.

Maar als je nog niet zoveel links hebt is de gratis versie van MOZ ook heel overzichtelijk en handig.

Voor zowel MOZ als Ahrefs geldt dat je meer nuttige informatie krijgt als je een betaald account neemt. Dit is bijvoorbeeld interessant voor marketeers. Zelf heb ik bij beide partijen een gratis account, wat voor mij als blogger meer dan voldoende is om nuttige SEO informatie in te zien.

Google Search Console

Een derde manier hoe je links naar je website in kan zien is via Google Search Console. Deze gebruik ik echter zelf niet, omdat ik deze weinig inzichtelijk vind. Zo staat de eerste pagina vol met Pinterest links en kan je lastig zien welke links er bij zijn gekomen en wat de waarde van een website is.

Daarnaast is dit een verouderde tool van Google Search Console en wordt deze dus niet meer geüpdatet. Dit is wat mij betreft dan ook niet de handigste manier om nieuwe links bij te houden.

Ook in 2021 zal ik eraan blijven werken om de domain authority voor mijn websites te verhogen. Vind je het leuk als ik een keer een gastblog voor je schrijf? Bijvoorbeeld over bloggen, social media of ondernemen? Ook schrijf ik graag over interieur en huishouden. Dit doe ik graag in ruil voor een follow link. Stuur mij dan een mailtje op ilse@interiortwin.com.

Controleer jij al welke websites er naar jou linken?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.