Foto’s zijn een belangrijk onderdeel van je blog. In sommige blogniches is fotografie zelfs het belangrijkste onderdeel van de blog. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het maken van foto’s voor je blog?

In dit artikel heb ik 5 handige tips voor het maken van foto’s voor je blog op een rij gezet. Vooral voor mijn interieurwebsite is fotografie een belangrijk onderdeel en ik heb dan ook heel wat ervaring in fotografie voor de de blog.

Ik deel graag mijn belangrijkste tips met je.

1. Kies voor originele foto’s

Om op te vallen met je blog kan je dit met unieke teksten doen, maar natuurlijk ook met originele foto’s. Met origineel bedoel ik niet dat elke foto opvallend en bijzonder moet zijn. Wat ik wel met originele foto’s bedoel is dat dit foto’s zijn die speciaal voor jouw blog zijn gemaakt.

Veel bloggers gebruiken stockfoto’s. Zeker als je gratis stockfoto’s gebruikt dan worden dezelfde foto’s door vele anderen gebruikt en zal je hier niet mee opvallen. Ik gebruik ook incidenteel stockfoto’s, maar het liefst zo min mogelijk.

Met originele foto’s kan je namelijk een sterk beeldmerk neerzetten en komt je blog (in veel gevallen) veel krachtiger over dan wanneer je stockfoto’s gebruikt.

Je kunt er voor kiezen om door een fotograaf originele foto’s te laten maken, bijvoorbeeld tijdens een branding shoot. Maar je kunt ook zelf foto’s voor je blog maken. Hier hoef je namelijk geen professioneel fotograaf voor te zijn.

Het verschilt wel per blog hoe belangrijk eigen fotografie is. Toch ben ik van mening dat je in elke niche onderscheidend kunt zijn door eigen fotografie te gebruiken in plaats van standaard stockfoto’s te gebruiken.

2. Maak je foto’s met je mobiel of een camera?

Als je er voor kiest zelf foto’s voor je blog te maken hoef je echt niet meteen te investeren in een dure camera. Met een goede mobiele telefoon kan je namelijk in de meeste gevallen prima foto’s maken voor je blog.

Bekijk maar eens deze Samsung S23 camera review. Je ziet dat de kwaliteit van de camera op deze telefoon goed genoeg is om foto’s voor je blog te maken.

Met de Samsung S23 telefoons kan je echt hele goede foto’s maken. Er zitten namelijk maar liefst 4 camera’s op de telefoon. Namelijk een hoofdcamera met 50 megapixel waarmee je hele scherpe foto’s kunt maken. En de ultragroothoeklens is ideaal als je een brede hoek op de foto wilt zetten. Zelf gebruik ik regelmatig een groothoeklens bij interieurfotografie. Met de telelens kan je tot 3 keer inzoomen en haarscherpe foto’s maken. En natuurlijk zit er op de Samsung S23 ook een selfiecamera waarmee jij jezelf op de foto kunt zetten!

Voor mij is de blog mijn fulltime baan en 80 % van de foto’s voor de blog maak ik met mijn telefoon. Over het algemeen is de kwaliteit van de foto’s goed genoeg en heb ik geen professionele camera nodig.

Soms kies ik er toch voor om een camera te gebruiken. Bij een productsamenwerking, zeker als de opdrachtgever overweegt om de fotografie erbij te kopen, gaat mijn voorkeur uit naar een camera voor de fotografie.

En als ik mijzelf op de foto zet vind ik het vaak makkelijker dit met mijn camera te doen, omdat ik voor mijn mobiele telefoon (nog) geen goed statief heb.

Maar anders, ook voor social media, gebruik ik vooral de camera op mijn mobiele telefoon. Voor de meeste bloggers, zeker als je net begint met bloggen, is de camera op je mobiele telefoon goed genoeg en hoef je niet te investeren in een dure camera.

3. Bewerk de foto’s met een fotobewerkingsprogramma

Als je een foto maakt met je mobiele telefoon dan hoeft de foto niet meteen perfect te zijn. Je kunt namelijk nog heel veel aanpassen met een fotobewerkingsprogramma.

Ik maak eerst een heleboel foto’s, zodat ik tijdens het bewerken de beste foto’s uit kan kiezen. Met filters en instellingen kan je dan nog heel veel aanpassen. Ook kan je een foto recht maken, inzoomen en vervormingen uit de foto halen.

Zelf gebruik ik Lightroom voor het bewerken van mijn foto’s. Ik gebruik hiervoor standaard presets waardoor ik mijn foto’s heel eenvoudig bewerk.

In slechts een paar stappen zien mijn foto’s er een stuk mooier uit en zijn ze goed genoeg om voor de blog te gebruiken.

4. Combineer horizontaal en verticaal

Voor de blog kan je het beste horizontale en verticale foto’s combineren. Een horizontale foto is in veel gevallen handig als uitgelichte foto. Ook als je een link deelt op Facebook dan valt een horizontale foto net wat beter op dan een verticale foto.

Verticale foto’s doen het juist weer beter op Pinterest. Ook als jouw lezers vooral via een mobiel je blog bezoeken worden komen verticale foto’s beter tot hun recht dan horizontale foto’s. Horizontale foto’s worden namelijk erg klein getoond op de mobiele telefoon.

Heb jij vooral bezoekers via een desktop? Dan komen horizontale foto’s weer beter tot hun recht.

Kijk dus goed waar jouw bezoekers vandaan komen en op welke social media jij je blog wilt promoten en pas je fotografie hier op aan.

5. Maak speciale foto’s voor Pinterest

Zelf ben ik groot fan van het promoten van mijn blog via Pinterest. Zowel deze website als mijn interieurblog worden goed bezocht via Pinterest. Maar om Pinterest goed in te zetten is het wel belangrijk dat je je fotografie hierop aanpast.

Simpelweg een verticale foto delen op Pinterest is niet voldoende. Er komt heel wat bij kijken en op deze website vind je meerdere tips om Pinterest slim in te zetten.

Eén van de belangrijkste tips is om speciale foto’s te maken voor Pinterest. Dit doe je door tekst op je afbeelding te zetten. Zo trigger je mensen op Pinterest om door te klikken op de afbeelding naar jouw blog.

Zelf gebruik ik het programma Canva om mijn foto’s voor Pinterest te bewerken. Dit programma heeft veel verschillende opties en is heel makkelijk in gebruik.

Zo, 5 handige tips waarmee jij eenvoudig zelf foto’s voor jouw blog kunt maken. Succes!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.