Met Google Discover kan je meer mensen bereiken en het aantal bezoekers op je website vergroten. Misschien heb je zelf ook al weleens berichten via Google Discover voorbij zien komen en op een bericht geklikt.

Google Discover is wat anders dan de zoekresultaten in Google waarbij mensen bewust een zoekactie invoeren en klikken op een artikel. Het is dus (weer) een nieuwe manier om mensen te bereiken en kennis te laten maken met je blog.

In dit artikel vertel ik je graag meer over Google Discover en de mogelijkheden om Google Discover in te zetten voor je blog.

Wat is Google Discover?

Heel eerlijk, ik wist tot voor kort wel dat Google Discover bestond maar niet echt wat het nou was. Tot ik zag dat ik in 1 maand meer dan 1.000 kliks via Google Discover naar mijn interieurwebsite had. De hoogste tijd om er dieper in te duiken dus.

Met Google Discover ontvang je updates op je mobiele telefoon gebaseerd op je interesses. Je hoeft dus niet actief naar artikelen te zoeken, maar krijgt op je mobiele telefoon automatisch voorstellen van artikelen die wellicht interessant voor je zijn.

Ik heb zelf een iPhone waarbij dit niet automatisch gedeeld wordt. Mijn man heeft echter een mobiel met Android en heeft al wel Google Discover. Hij klikt ook daadwerkelijk regelmatig door naar artikelen die aan hem voorgesteld worden.

Google doet dit heel slim. Door jouw zoekgedrag en interesses heeft Google zoveel data over jou waardoor Google al voordat jij het weet, weet waar jij naar op zoek bent. Zo is de kans relatief groot dat mensen klikken op een artikel wat aan hen getoond wordt.

Hoe Google Discover precies werkt is vrij technisch, ik vind dit artikel over Google Discover heel interessant en uitgebreid. Een aanrader om eens te lezen als je meer wilt weten over Google Discover.

Zover ik weet heeft mijn man geen app gedownload op zijn telefoon om Google Discover te kunnen gebruiken en krijgt hij automatisch deze voorstellen. Als ik Google Discover op mijn iPhone wil gebruiken dan moet ik hiervoor (op dit moment) wel een app downloaden.

Maar gezien de vele vertoningen en kliks in 1 maand tijd vanuit Google Discover zijn er al veel mensen die dit op hun mobiel hebben en hier dus ook gebruik van maken.

Als blogger is het belangrijk dat je van het bestaan van Google Discover afweet, omdat dit weer een nieuwe manier is om meer bezoekers te bereiken. Alhoewel Google Discover al wel iets langer bestaat, lijkt het de laatste tijd vaker gebruikt te worden en daardoor ook meer bekendheid te krijgen.

Hoe zet je Google Discover in?

Nu wil je natuurlijk het liefst Google Discover optimaal inzetten, zodat je net als in de zoekresultaten van Google de kans vergroot om gevonden te worden via Google Discover.

Nu is het veel lastiger om artikelen voor Google Discover te schrijven dan voor de zoekresultaten in Google, dus ik zou er niet te veel op focussen. Maar het is wel belangrijk dat je weet dat de mogelijkheid er is en dat Google Discover nieuwe bezoekers kan genereren.

Zoals je in de grafiek die ik bovenaan de pagina deel kan zien fluctueert het aantal bezoekers wat via Google Discover komt sterk. Dit komt omdat een artikel slechts enkele dagen in het overzicht van Google Discover getoond wordt en dan weer verdwijnt.

In tegenstelling tot de Google zoekresultaten, waar je jarenlang traffic uit kunt krijgen, werkt Google Discover dus maar kort. Speciaal artikelen schrijven voor Google Discover is daarom ook niet aan te raden omdat je hier waarschijnlijk maar een paar dagen voordeel uit haalt.

Wel is het belangrijk om steeds weer nieuwe content te creëren. Al mijn artikelen die in Google Discover getoond werden waren namelijk nieuwe artikelen. Deze artikelen waren een dag tot een week oud voor ze in Google Discover verschenen.

Het viel mij al op dat ik op nieuwe artikelen opvallend veel bezoekers had, maar ik snapte niet waar deze vandaan kwamen. Nu weet ik het dus wel, deze artikelen werden getoond in Google Discover.

En zo kunnen nieuwe artikelen heel snel een goede boost krijgen!

Maar hoe zorg je er nu voor dat nieuwe artikelen getoond worden in Google Discover? Tja, dat is een hele lastige.

Zorg er in ieder geval voor dat de basis van je website op orde is. Zorg voor een goede snelheid, mooie (eigen) afbeeldingen en een mobielvriendelijke website. Dit vergroot de kans dat jouw artikelen opgepikt worden voor Google Discover.

Daarna wordt het lastig. Als ik kijk naar de artikelen van mijn website die getoond zijn in Google Discover dan zie ik namelijk geen overlap.

Alle artikelen hebben een verschillende categorie, van interieurinspiratie, planten, tuinieren tot huishouden. Ook in de titel of de inhoud zitten geen overeenkomsten.

Het is, op dit moment, dan ook nog heel moeilijk om artikelen zo te schrijven dat je zeker weet dat ze in Google Discover getoond worden. Het lijkt een beetje geluk of het artikel wel of niet getoond wordt.

Mijn advies om de kans te vergroten dat een artikel getoond wordt zou dan ook zijn om te blijven doen wat je (waarschijnlijk) altijd al doet bij het schrijven van een artikel.

Zorg voor een inhoudelijk interessant artikel, een goede titel, passende afbeeldingen en voldoende kopteksten. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer regels waar je aan moet voldoen voor een goed blogartikel.

En dan is het afwachten maar. Ik verwacht dat Google Discover in de toekomst steeds groter wordt, dus het is goed om van het bestaan af te weten en te zorgen dat de basis van je website op orde is voor Google Discover.

Kende jij Google Discover al? En is één van jouw artikelen hier al weleens getoond?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.