Als blogger is het belangrijk om jezelf continue te blijven ontwikkelen. De online wereld verandert continue en iets wat een jaar geleden werkte, kan nu misschien wel averechts werken en ervoor zorgen dat jij minder zichtbaar bent.

Daarnaast moet je als blogger van alle markten thuis zijn. Je bent zzp-er en moet je eigen administratie, websitebeheer, marketing en nog veel meer andere taken zelf doen. Natuurlijk kan je sommige dingen uitbesteden, maar er wordt wel van je verwacht dat je van een heleboel verschillende zaken op zijn minst een beetje weet.

Zelf ben ik ook continue bezig om mijzelf te blijven ontwikkelen. In dit artikel deel ik 4 manieren hoe je als blogger kunt ontwikkelen. Ook heb ik nog een handige tip klaar staan hoe jij subsidie kunt krijgen voor het volgen van een opleiding.

Opleiding of coaching volgen

Om jezelf als blogger te ontwikkelen zou je een opleiding of coaching kunnen volgen. De afgelopen jaren heb ik al meerdere opleidingen gevolgd en ook een aantal keren een coach ingehuurd.

Je kunt kijken op welk gebied jij jezelf wilt ontwikkelen en hier opleidingen of coaching voor wilt volgen.

Zo heb ik al diverse opleidingen gevolgd op het gebied van fotografie, affiliate marketing en bloggen. En om mijzelf als ondernemer te ontwikkelen heb ik al verschillende ondernemerscoaches ingehuurd.

Tegenwoordig is er budget beschikbaar als jij jezelf wilt ontwikkelen. Het STAP budget wordt door de overheid beschikbaar gesteld om mensen te stimuleren zich verder te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Je kunt je hier als ZZP-er voor inschrijven, maar ook als werkzoekende of als jij een baan in loondienst hebt.

Er is een beperkt STAP budget beschikbaar. Een aantal keer per jaar wordt de inschrijving opengesteld en kan jij je aanmelden voor deze subsidie.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op is op. Je kunt een subsidie van € 1.000 per keer, per jaar aanvragen.

Ook moet diegene die de cursus of coaching geeft zijn aangemeld in het scholingsregister. Controleer dit dus vooraf.

Zeker als je net gestart bent met ondernemen en nog niet veel budget hebt kan het interessant zijn om een cursus of coaching via het STAP budget te volgen.

Online cursussen volgen

Naast het volgen van een fysieke opleiding of coaching kan je er ook voor kiezen om online cursussen te volgen.

Hier kies ik zelf tegenwoordig steeds vaker voor, omdat ik zo een cursus helemaal in mijn eigen tempo kan volgen. Mijn werktempo ligt hoog en ik merk vaak dat leren in een groep voor mij vrij traag gaat. Daarom leer ik zelf liever niet in groepen.

Daarnaast volg ik graag cursussen uit Amerika, omdat daar het kennisniveau qua online marketing een stuk hoger ligt dan in Nederland. En deze cursussen volg ik natuurlijk online, want om nou naar Amerika te vliegen voor een cursus gaat mij iets te ver.

ik werkplek

Ontwikkel jezelf door het lezen van boeken

Nog een manier hoe ik mijzelf graag ontwikkel is door het lezen van boeken. Vooral op het gebied van zelfontwikkeling zijn er talloze boeken uitgebracht, maar ook vakinhoudelijk zijn er genoeg interessante boeken te lezen.

Al eerder deelde ik een aantal favoriete boeken voor ambitieuze vrouwen en in de tussentijd heb ik al weer heel wat boeken gelezen, dus ik zal binnenkort eens een nieuw overzicht hiervan maken.

Ik heb standaard wel één of twee boeken over zelfontwikkeling liggen waarin ik aan het lezen ben. Op dit moment lees ik De grit factor van Angela Duckworth en Overprikkeld brein van Charlotte Labee. Inmiddels heb ik alweer heel wat boeken voorbij zien komen die ik graag aan mijn leeslijst toevoeg om mijzelf verder te ontwikkelen.

Luister een podcast

Nog een manier om meer kennis op te doen als blogger is door het volgen van podcasts. Er zijn heel wat ondernemers die een podcast hebben gelanceerd en daarin hun tips en adviezen delen.

Deze podcasts kunnen over persoonlijke ontwikkeling gaan, maar ook over ondernemen, bloggen, netwerken: noem maar op.

Als jij het leuk vindt om podcasts te luisteren ga dan op zoek naar jouw favoriete onderwerpen en abonneer je hierop.

Toegegeven, op de een of andere manier kunnen podcasts mij tot nu toe niet zo interesseren. Ik vind het vaak veel te langzaam en langdradig en volg liever een cursus of lees een goed boek.

Maar misschien zijn podcasts wel wat voor jou en dan is het interessant om jezelf zo verder te ontwikkelen.

Wat is jouw favoriete manier om jezelf als blogger verder te ontwikkelen?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.