Wanneer heb jij voor het laatst gekeken naar de categorieën op je blog? Kloppen deze onderwerpen nog met de onderwerpen waar je vaak over blogt? Het kan geen kwaad om één keer per jaar hierbij stil te staan en te kijken of de categorieën op je blog nog matchen met de onderwerpen waar je vaak over schrijft.

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je steeds vaker over een bepaald onderwerp schrijft, omdat daar je interesse meer is komen te liggen. Beter is het om hier een aparte categorie voor aan te maken.

Zo kan je lezer makkelijker navigeren op je website en meer over deze onderwerpen lezen. En ook voor Google maak je het zo een stukje makkelijker om te begrijpen waar je website over gaat.

Categorieën matchen met de onderwerpen op je blog

Eerst moet je natuurlijk inzichtelijk hebben welke categorieën je nu hebt en welke wijzigingen je wilt gaan aanbrengen. Het is goed om de tijd te nemen en te brainstormen over welke categorieën bij je blog passen.

Ik heb bijvoorbeeld nu de volgende categorieën:

  • Blogtips
  • Social Media
  • Online geld verdienen
  • Ondernemen
  • Persoonlijk
  • Selfcare

De meningen over hoeveel categorieën je maximaal op je blog mag hebben lopen een beetje uiteen, maar zorg in ieder geval ervoor dat het geen hele waslijst wordt en dat het overzichtelijk blijft. Zelf vind ik 6 a 8 categorieën op de blog prettig werken.

Eventueel kan je subcategorieën aanmaken. Op mijn interieurwebsite heb ik meer dan 600 artikelen, met name in de categorie wooninspiratie. Daarom heb ik in deze categorie subcategorieën aangemaakt. Zo kunnen mijn lezers makkelijker navigeren op de website.

Categorieën op ilsevanelleswijk.nl

Ik heb nu 6 categorieën op ilsevanelleswijk.nl, maar ik merk dat ik de komende tijd naar een nieuwe indeling wil kijken. Ik ben begonnen met het delen van inspiratie over bloggen, social media en ondernemen. Dat vind ik erg leuk om te doen, maar ik merk dat ik over meer dan dat wil schrijven.

De laatste tijd schrijf ik steeds vaker over selfcare en daar haal ik veel plezier uit. Ook krijg ik op Instagram vaak vragen als ik iets deel over een vakantie, een gerecht of kleding of ik daar iets meer over wil delen op de blog. Tot nu toe heb ik daar altijd nee tegen gezegd en ik zal ook echt geen reis- of fashionblogger worden. Maar toch merk ik dat ik het eigenlijk wel leuk vind om daar vaker iets over te delen. En – iets waar je als professioneel blogger ook aan moet denken – daar liggen ook weer kansen omdat ik affiliatelinks in deze blogs kan verwerken.

Eerst zei ik altijd nee tegen deze onderwerpen, omdat ik deze onderwerpen niet vind passen bij mijn interieurwebsite. En met ilsevanelleswijk.nl was het de bedoeling dat ik vooral over bloggen zou schrijven. Dat blijf ik ook zeker doen, maar ik heb juist toen voor mijn eigen naam als url gekozen zodat ik er alle kanten mee op zou kunnen.

Er is dan ook geen reden om in de toekomst niet af en toe iets over deze onderwerpen te delen als ik daar zin in heb.

Nu heb ik nog niet zoveel artikelen in de categorie selfcare, maar hoe meer ik over deze onderwerpen ga schrijven hoe langer de lijst wordt. En niet al deze onderwerpen vallen helemaal onder het kopje selfcare.

Ik overweeg dan ook het kopje selfcare op te splitsen in de onderwerpen ontspanning, productiviteit en goed voor jezelf zorgen. Maar voorlopig brainstorm ik nog even verder, omdat ik nog niet zeker weet ik deze onderwerpen wel helemaal de lading dekken.

Je zult zien dat door te brainstormen je zelf ook op nieuwe ideeën voor de blog komt en categorieën bedenkt die beter bij je passen.

Categorieën aanpassen in WordPress

Het aanpassen van categorieën in WordPress is niet heel ingewikkeld, al kan dit nog wel eens per thema verschillen.

Wil je een categorie verwijderen? Denk eerst eens na of je de naam van de categorie wilt aanpassen, dit is namelijk makkelijker dan een categorie helemaal verwijderen. Je moet dan namelijk alle blogposts ook aan een andere categorie toewijzen.

Als je de naam wijzigt en je wijzigt hiermee ook de url, zorg er dan voor dat de oude url wordt omgeleid naar een nieuwe pagina. Zelf gebruik ik de premium Yoast plugin om dit makkelijk te wijzigen, maar dit kan ook op andere manieren.

Maak voor elke gewenste nieuwe categorie een url aan in WordPress, dit kan via de subtab categorieën onder berichten.

Daarna ga je de blogberichten toewijzen aan de juiste categorie. Je hoeft hiervoor niet elke blogpost apart te openen, dit kan je namelijk doen via de optie ‘snel bewerken’ onder de titel van het bericht. Klik hierbij de juiste categorie aan en sla de wijzingen op.

categorien blog snel bewerken

Zo simpel is het om – als je de nieuwe titels voor je categorieën hebt bedacht – deze ook aan te passen. Vergeet niet om te controleren of de wijzingen ook in de menubalk zijn doorgevoerd.

Ook kan het zijn dat het introductiestukje op je homepage en het stukje over mij n.a.v. de nieuwe categorieën moet worden aangepast. Bij mij staat dit op de todo-list voor later dit jaar.

Kloppen jouw categorieën nog bij de onderwerpen waar je graag over blogt?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.