Schrijf jij weleens een gastblog? Misschien heb jij er nog nooit over nagedacht en focus jij je vooral op je eigen blog. Toch kan het schrijven van een gastblog heel interessant zijn.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van gastbloggen. Ook deel ik tips hoe je websites kan vinden die gastbloggers zoeken en welke afspraken voor een gastblog je moet maken.

Twijfel je over bloggen? Schrijf eerst eens een gastblog

Regelmatig spreek ik mensen die twijfelen of ze willen bloggen. Het opzetten van een website is veel werk. Als je er daarna achterkomt dat bloggen toch niks voor jou is, is dat natuurlijk zonde van je tijd.

Daarom raad ik altijd aan om eerst een paar keer te gastbloggen om te ontdekken of je bloggen leuk vindt. Benader een blogger uit je netwerk of zoek op ‘gastblogger gezocht’ en je vindt zo blogs waar je het eens mag proberen.

Gastbloggen voor meer naamsbekendheid

Een andere reden om te bloggen op een andere website is om meer naamsbekendheid te creëren. Heb jij nog niet zo’n groot bereik dan kan je hier in één keer meer naamsbekendheid mee creëren.

Hier ligt wel een uitdaging, want je concurrent zal meestal niet willen dat je een promotiestukje op zijn site plaatst. En je hebt er helemaal niks aan om een gastblog te schrijven voor een website met een heel andere doelgroep.

Je wilt dus het liefst websites vinden met dezelfde doelgroep, maar die niet direct een concurrent van jou zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat deze website al wel wat bezoekers heeft, anders heb je er qua naamsbekendheid nog niks aan.

Het beste kan je in je netwerk en via Google naar dit soort websites zoeken en ze benaderen of ze geïnteresseerd zijn in een gastblog. Ook kan je een oproep op social media plaatsen.

Geef daarbij duidelijk aan wat je ze kan bieden en waarom een gastblog van meerwaarde is. Bijvoorbeeld gratis content over een specifiek onderwerp wat ook interessant is voor de eigen doelgroep.

Hou er rekening mee dat je niet altijd een reactie krijgt en dat de reactie ook regelmatig nee kan zijn.

voordelen van gastbloggen

Gastbloggen voor linkbuilding

Naast gastbloggen voor naamsbekendheid kan je ook gastbloggen voor linkbuilding om je Domain Authority te verhogen. Deze reden om te gastbloggen is voor mij persoonlijk het belangrijkst.

Ook hier is het weer belangrijk dat de website die je benaderd dezelfde doelgroep heeft als jouw blog.

Via je netwerk, Facebookgroepen, Google en Pinterest kan je websites vinden in dezelfde niche en een lijstje maken voor welke website je zou willen gastbloggen. Kijk hierbij niet alleen naar de doelgroep en of je over dezelfde onderwerpen schrijft, maar ook naar de Domain Authority omdat dit voor linkbuilding heel belangrijk is.

Sommige bloggers hebben al op hun websites staan of ze gastblogs accepteren. Als je weet dat iemand hier voor openstaat is het natuurlijk een stuk makkelijker om ze te benaderen. Ook hierbij is het weer belangrijk dat je altijd op de een of andere manier meerwaarde voor de ander biedt, want je moet er beiden wat aan hebben.

Hou er rekening mee dat sommige bloggers, zelfs als ze aangeven gastbloggers te zoeken, geld vragen of een link willen op jouw website in ruil voor een linkbuilding blog.

Dit is meestal geen eerlijke ruil en ik ga hier zelf niet op in. Jij levert tenslotte gratis content aan wat hun tijd bespaard. Daarnaast is linkruil (waar hier dan sprake van is) niet heel effectief.

Let op: ik heb het hier wel over bloggers en collega ondernemers die onderling wat voor elkaar willen betekenen. Het is heel normaal dat als een commercieel bedrijf jou benaderd voor een linkbuilding blog dat je hier als blogger geld voor vraagt.

Maak afspraken

Als je een website hebt gevonden waarvoor je een gastblog mag schrijven maak dan duidelijke afspraken die voor allebei acceptabel zijn. Zo kan er geen misverstand achteraf over ontstaan. Ik zie soms de gekste dingen voorbij komen. Bijvoorbeeld verplichtingen van delen op social media door de gastblogger (ik deel mijn eigen blogs niet eens altijd op mijn social media kanalen, dus waarom zou ik dan een gastblog wel delen?), alle rechten van foto’s overdragen en meer. Pas hier dus goed op.

Ook zie ik weleens dat een gastblog vervolgens letterlijk op de eigen website van de gastblogger geplaatst wordt. Dit moet je nooit doen. Dit is duplicate content, Google raakt hiervan in de war en hier hebben jullie beiden niks aan.

Als je een gastblog schrijft kan je over deze onderwerpen afspraken maken:

  • het aantal woorden van het artikel
  • de stijl en wijze van aanleveren van het artikel
  • het maximale aantal links in het artikel
  • mag het artikel nog aangepast worden?
  • mag er naar andere blogs in het artikel worden gelinkt?
  • het aantal foto’s en waar en hoe deze foto’s gebruikt mogen worden
  • hoe lang het artikel online blijft staan
  • delen op social media
  • hoe mag je jezelf promoten in het artikel?

Ik vind het bijvoorbeeld niet meer dan normaal om (kort) de functie, website en social media kanalen van collega’s in een gastblog te vermelden. Een promotiepraatje is echter niet de bedoeling, dus aanbod van diensten en producten sta ik niet toe in een gastblog.

Laat je niet afschrikken door het lijstje, je hoeft niet over alles afspraken te maken. Soms maak ik overal afspraken over, maar soms ook niet, bijvoorbeeld als ik iemand al langer ken. Toch gaat het af en toe mis en dan ben ik weer alerter op deze afspraken.

Zo zie ik soms dat gastblogs die ik voor anderen heb geschreven opeens vol staan met andere externe links waardoor ik er zelf minder aan heb. Of een foto die ik heb aangeleverd wordt te pas en te onpas overal gebruikt.

Gastblogger gezocht en aangeboden

Ik schrijf natuurlijk niet voor niets dit artikel over gastbloggers. Zelf bied ik mijzelf ook regelmatig aan als gastblogger voor linkbuilding en plaats ik gastblogs van anderen.

Ik bied mijzelf dan ook graag aan als gastblogger voor relevante websites. Dit kan voor mijn interieurwebsite gaan over alles gerelateerd aan interieur en huishouden. En natuurlijk kan ik ook een waardevolle gastblog schrijven over ondernemen, bloggen, social media (Pinterest en Instagram) of selfcare voor een link naar deze website.

Zo af en toe plaats ik ook gastblogs als de inhoud van waarde is voor mijn lezers, dus heb jij een leuk idee dan mag jij mij altijd een berichtje sturen. Op mijn interieurwebsite ben ik vooral op zoek naar mooie binnenkijkers, dus hou daar rekening mee als je mij een berichtje stuurt.

Schrijf jij weleens een gastblog voor een andere website?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.