Zo stel je een mediakit samen

/, Blogtips/Zo stel je een mediakit samen

Zo stel je een mediakit samen

Heb jij al een mediakit? Misschien heb je er nog nooit van gehoord? In deze blog leg ik je uit wat een mediakit is, waarom je er één nodig hebt, wat er in moet staan en hoe je deze makkelijk zelf kan maken.

Wat is een mediakit?

Een mediakit is (meestal) een pdf-bestand van ongeveer twee pagina’s. Hierin leg je uit wie jij bent, waar jouw blog over gaat en wat jouw online bereik is. Dit bestand kan je opsturen naar (potentiële) opdrachtgevers, prbureau’s en influencernetwerken. Een mediakit is eigenlijk een korte samenvatting van jouw blog waarin de belangrijkste pluspunten worden opgenoemd en waarbij de klant snel een eerste inschatting kan maken of hij met jou wil samenwerken.

Waarom heb je er 1 nodig?

Wil jij professioneel bloggen en geld verdienen met bloggen dan heb je echt een mediakit nodig. Mijn interieurblog InteriorTwin.com heeft meer dan 20.000 bezoekers per maand. Ik krijg dan ook veel mailtjes van bedrijven die mogelijk met mij willen samenwerken. Als ik al deze bedrijven elke keer opnieuw uitgebreid moet gaan uitleggen wie ik ben en wat ik doe dan kost dat heel veel tijd. Door, naast een korte mail, de mediakit mee te sturen bespaard mij dit veel werk.

Daarnaast vragen veel bedrijven ook al uit zichzelf direct om een mediakit. Als je deze niet kan opsturen, omdat je deze bijvoorbeeld niet hebt, dan kom je niet over als een professioneel blogger en heb je kans dat een bedrijf niet met je wil samenwerken, of minder voor een samenwerking bereid is te betalen. Met een mediakit kom je gewoon een stuk professioneler over.

Dit brengt mij meteen bij mijn derde punt waarom een mediakit belangrijk is. Regelmatig word ik benaderd door bedrijven die verwachten dat ik in ruil voor een product of paar tientjes voor ze blog. Door deze bedrijven een mediakit en prijslijst te mailen laat ik zien dat een blog geen hobby is, maar gewoon een fulltime job.

Dit voorkomt een heleboel heen en weer gemail en frustratie. 9 van de 10 keer is zo’n bedrijf gewoon op zoek naar de goedkoopste oplossing. Maar de 10e keer kan jij, mede dankzij je mediakit, een opdrachtgever juist overtuigen waarom een samenwerking met jou interessant is en meer waard is dan een barterdeal of lage vergoeding. Mirjam schreef een goede blog over waarom ook zij met een prijslijst werkt.

Wat staat er in?

 • Een korte introductie over jezelf en je blog;
 • Cijfers van je blog en social media kanalen;
 • Gegevens over je doelgroep (geslacht, leeftijd, etc);
 • Welke diensten kan je leveren (bijvoorbeeld advertorial, promotie social media enz);
 • Korte portfolio (in mijn geval zijn dat bijvoorbeeld een aantal foto’s, omdat fotografie op mijn interieurblog een belangrijk onderdeel is);
 • Contactgegevens;
 • Optioneel: uitleg waarom samenwerken met een blogger interessant is (voor bedrijven die nog geen ervaringen hebben met bloggerssamenwerkingen);
 • Optioneel: prijslijst (zelf heb ik een aparte prijslijst, omdat veel bedrijven al zelf onderzoek naar mij hebben gedaan en alleen mijn tarief wil weten. Deze stuur ik alleen een prijslijst en geen mediakit).

Hoe maak ik een mediakit?

Zelf gebruik ik het gratis programma Canva voor het maken van een mediakit. In dit programma kan je zoeken op mediakit. je krijgt dan een aantal layouts waar je uit kan kiezen voor je eigen mediakit. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de layout en gegevens aanpassen naar je eigen blog. Daarna sla je hem op op de computer en het ziet er direct professioneel uit.

Wil je nog meer leren over hoe je professioneel kan bloggen? Bijvoorbeeld hoe je meer bezoekers op je blog krijgt of hoe je ervoor zorgt dat de bezoekers op de blog klant bij je worden? Dan is de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’ wat voor jou. In deze cursus leg ik in 12 lessen en 2 bonussen uit hoe je een goede blog schrijft die wel gelezen wordt en waarmee je (meer) geld kan verdienen. Als fulltime blogger heb ik mijn belangrijkste kennis gebundeld in deze cursus. Zo bespaar jij een hoop tijd en kan je direct goed aan de slag met je blog.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

Zo stel je een mediakit samen

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.

Wil jij een maandelijkse update met tips over bloggen, social media en ondernemen ontvangen?

* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de maandelijkse update + de gratis checklist voor het updaten van oude blogposts. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement

2020-08-25T09:00:50+01:00

4 Comments

 1. Desiree 25 september 2019 at 09:34 - Reply

  Net gestart met het maken van mijn mediakit. Bedankt voor je handige tips!!

 2. Dio 12 december 2020 at 16:34 - Reply

  Het is zo handig om er eentje te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens dezelfde mail hoeft te sturen naar potentiële opdrachtgevers, maar dat je gewoon direct een document kunt sturen. Het komt ook nog eens een stuk professioneler over.

  • Ilse van Elleswijk 14 december 2020 at 10:15 - Reply

   Nou he, het scheelt niet alleen tijd maar zorgt er ook voor dat je een stuk zakelijker en serieuzer over komt.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: