De laatste weken zie ik weer regelmatig discussies voorbij komen in Facebookgroepen of bloggers een zomerstop, of aangepast zomerprogramma, aanhouden op de blog.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen afwegingen om een zomerstop op de blog te houden, maar ik deel graag een aantal afwegingen om rekening mee te houden bij je beslissing.

Of je wel of geen zomerstop houdt is helemaal aan jou natuurlijk, maar misschien helpen deze afwegingen jou op weg.

Wanneer minder blogs in de zomer?

Ik weet dat een groot deel onder de bloggers (jonge) moeders zijn die voor dit beroep hebben gekozen vanwege de flexibiliteit in werktijden.

Als jij de zorg voor je kinderen hebt of gewoon wilt genieten van de vakantieperiode (ook als je geen kinderen hebt) dan begrijpt iedereen het als je minder blogt in deze periode.

Maar misschien is bloggen wel je werk en heb je volgers die uitkijken naar je vaste blogs. Vergeet dan niet om aan te kondigen dat je deze periode minder blogt, zo snappen je volgers waarom er minder blogs online komen.

Ook kan je in de periode voor de vakantie extra blogs schrijven en alvast klaarzetten voor de vakantieperiode. Zo kan je wel je normale blogschema aanhouden, maar toch rustiger aan doen in de vakantie.

Is het echt rustiger op de blog in de zomer?

Een veel gehoord argument om minder te bloggen in de zomer is dat het rustiger is op de blog. Maar kijk goed of dit ook voor jouw blog geldt, want dit is voor iedereen anders.

Als ik kijk naar mijn interieurblog dan is het veel rustiger op de blog en dalen mijn bezoekersaantallen dramatisch. Hier kan ik heel onrustiger van worden, maar tegelijkertijd weet ik dat dit een terugkerend jaarlijks ritueel is en dat mijn collega’s in deze niche hier ook last van hebben.

Tegelijkertijd is het wel druk met aanvragen voor samenwerkingen. Tot 2 jaar terug was het in juli en augustus heel rustig met opdrachten en kon ik echt langzaam aan doen. Vorig jaar had ik het in augustus al wat drukker en dit jaar merk ik qua opdrachten nog niks van een dip in aanvragen in de zomer.

Ondanks dat ik nu (tijdelijk) minder bezoekers heb is het dus niet rustiger in het aantal opdrachten en is er voor mij geen reden om minder te bloggen.

Daarnaast zijn er nog niches die juist in deze zomerperiode floreren. Als reisblogger bijvoorbeeld is deze periode booming en zou jij je juist overal op social media willen laten zien. In een niche die gericht is op deze periode zou ik er persoonlijk dus zeker niet voor kiezen om nu rustiger aan te doen.

Waarom zou je wel gewoon blijven bloggen tijdens de vakantie?

Maar goed, mocht het bij jou rustiger zijn met opdrachten en bezoekers dan vraag je je misschien af waarom je toch gewoon zou blijven bloggen in de zomerperiode.

Eén van de factoren van een succesvolle blog is wat mij betreft regelmaat. Ook als bloggen begint als hobby, maar je er wel later een inkomen mee wilt verdienen, dan is een vaste blogfrequentie heel belangrijk.

Niet bloggen wanneer je zin hebt, want dan blijft het een hobby. Nee, juist bloggen zodat je op vaste momenten in de week of maand een blog kan publiceren. Dit werkt motiverend voor jezelf, je (vaste) lezers weten waar ze aan toe zijn en je laat aan potentiele opdrachtgevers zien dat je serieus met bloggen bezig bent.

Daarnaast schrijf je hopelijk vooral evergreen content. Dat wil zeggen dat je blogs schrijft die langdurig relevant zijn en niet alleen interessant zijn op het moment van publiceren.

Sommige van mijn best gelezen blogs zijn gepubliceerd in de zomerperiode. Deze scoren vervolgens zo goed op Pinterest en Google dat ik er jaren later nog plezier van heb.

Worden jouw blogs nog vooral gelezen via Instagram en Facebook? En wil je graag meer bezoekers op je blog? Dan is de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’ wat voor jou, want hierin leer je alles over Google, Pinterest en het opzetten van een goede blog.

Hoe blog ik in de zomerperiode?

Het is vast geen verrassing dat ik gewoon doorga met mijn normale schema qua bloggen in de zomer. Ik ben zelf 2 weken in juni vrij geweest en straks in september ook weer even vrij.

In juni was het zo druk met aanvragen dat ik mijn publicatieschema zelfs van 3 tot 5 a 6 blogs per week heb moeten opschroeven. Dat was geen relaxt begin van de vakantie, maar natuurlijk ben ik heel blij met alle aanvragen.

Door de vele aanvragen op mijn interieurblog in combinatie met mijn vakantie heb ik op deze blog 1 week geen nieuwe blog gepubliceerd. Mijn interieurblog is het belangrijkst voor mij en daarom heb ik hier 1 keer overgeslagen. Maar nu ben ik weer van plan er vol voor te gaan.

Wel heb ik een (onaangekondigde) zomerstop op Instagram ingelast. Ik weet het, ik adviseer jullie juist wel een zomerstop op de blog aan te kondigen. Ik heb vrij spontaan besloten een zomerstop te houden en weet ook nog niet tot wanneer ik daar offline blijf.

Instagram staat mij de laatste tijd steeds meer tegen en ik heb weinig inspiratie om te posten. Waarschijnlijk komt dat deels doordat we in afwachting zijn van een uitbouw van ons huis en dat ik daardoor redelijk inspiratieloos ben. Daarnaast is het op Instagram rustig op het moment en in tegenstelling tot de blog heb je op Instagram niks aan evergreen content, dus is het minder erg om daar tijdelijk offline te zijn. Ik merk dat het heel langzaam weer begint te kriebelen, dus straks kan ik er weer vol tegenaan.

Plezier is het allerbelangrijkste en dat had ik de laatste tijd veel minder op Instagram. In tegenstelling tot bloggen waar ik wel enorm van geniet. Nu ik een tijdje offline ben van Instagram begin ik het weer te missen, dus ik verwacht over een tijdje weer vol ervan te kunnen genieten.

Door Instagram even te laten liggen heb ik ruimte voor andere dingen. Zo zijn beide sites hard toe aan een update en wil ik achter de schermen dingen optimaliseren. Dit zijn zaken waar ik normaal gesproken niet aan toe kom en deze zomer echt aan wil werken.

De techniek en layout op ilsevanelleswijk.nl heb ik vreselijk verwaarloosd en nu ik laatst iets gewijzigd heb op de website waardoor de lettertypes ook niet goed meer werken wil ik hier in augustus echt op gaan focussen.

En ook op mijn interieurblog heb ik nog punten genoeg waar ik achter de schermen aan wil werken, dus ik hoef mij niet te vervelen.

Hou jij een zomerstop? En wat is jouw afweging hiervoor?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.