Wist je dat gegrilde aubergine bij de salade hartstikke lekker is? Het is een ingrediënt waar je misschien niet direct aan denkt voor je salade, maar het geeft een heerlijke twist aan je lunch.

Ik voeg regelmatig een aubergine aan de salade toe. Ja het kost iets meer tijd om de salade klaar te maken, maar het maakt je salade ook zo veel lekkerder!

Zeker als je net als ik meerdere keren per week salade als lunch eet dan wil je wel eens wat anders dan tomaat of komkommer. Denk dan eens out the box en kies voor ingrediënten waar je normaal niet zo snel voor zou kiezen, zoals aubergine, gegrilde courgette of pompoen bij de salade.

Salade met warme ingrediënten

In de herfst en winter is een lunchsalade nog steeds een goed idee. Maar een salade smaakt in deze tijd van het jaar wel net wat lekkerder door er warme ingrediënten aan toe te voegen. Zelf eet ik glutenvrij en daarom is pasta bij de salade geen goed idee. Ook zonder er pasta aan toe te voegen is er gelukkig heel veel mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • gegrilde groenten als aubergine, courgette of paprika;
  • pompoen uit de oven;
  • gebakken spekjes;
  • gegrilde halloumi;
  • warme zalmmoot;
  • gekookt eitje;
  • quinoa;
aubergine avocado salade

Lekker: handje noten bij de salade

Naast warme ingrediënten is het ook lekker om een handje noten aan de salade toe te voegen. Dit maakt de salade nog voedzamer.

Noten zitten o.a. vol eiwitten waardoor je langer verzadigd bent en bevatten vezels die de spijsvertering bevorderen. Als je net als ik geen gluten en weinig koolhydraten eet, dan zijn noten een goede aanvulling op je dieet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Met noten kan je eindeloos variëren. Ik heb zelf standaard walnoten, amandelen en pecannoten in huis en wissel dit af met zonnebloempitten en pompoenpitten in de salade. Zo is de salade elke keer weer net even anders.

Tip: bestrooi de aubergine eerst met zout

Je kunt de aubergine direct in plakken snijden en onder de grillplaat leggen. Maar zelf vind ik het nog lekkerder om eerst het vocht uit de aubergine te laten trekken. Zo komt de smaak van aubergine nog beter tot zijn recht.

Dit werkt als volgt: snij de aubergine in plakken en leg dit op een snijplank. Bestrooi de plakken nu met flink veel keukenzout. Laat dit een half uur staan.

Na een half uur zie je als het goed is allemaal vocht bovenop de aubergine liggen. Met een keukenpapiertje veeg je dit, en het zout, eraf. De aubergine kan nu onder de grillplaat.

Je zult zien dat de aubergine zo nog veel lekkerder smaakt!

aubergine avocado rode ui salade

Aubergine avocado salade

Gegrilde aubergine in de salade is een verrassende smaakmaker. Zo krijgt je lunchsalade meer bite en kan je eindeloos variëren met elke keer net wat andere ingrediënten.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gram kropsla
  • 1 aubergine
  • 125 gram spekjes
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • 1 kwart rode ui
  • 1 handje walnoten
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Snij de aubergine in plakken en bestrooi met zout. Laat dit een half uur rusten.
  • Veeg na een half uur het zout en het vrijgekomen vocht bij de aubergines weg. Verwarm de plakken aubergine ongeveer 5 minuten onder de grillplaat en snij daarna in kleine stukken.
  • Bak ondertussen de spekjes aan in een koekenpan.
  • Snij de kropsla in stukjes, de avocado en tomaat klein en snipper de rode ui. Verdeel dit over 2 borden.
  • Meng de salade met de aubergin en spekjes eb bestrooi met de olijfolie en peper en zout. Hussel alles goed door elkaar.
  • Gooi tot slot de walnoten over de salade. Eet smakelijk!
Trefwoord exorfinevrij, glutenvrij, koolhydraatarm, zuivelvrij

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.