Aubergine, ik ben er gek op! Misschien ken je aubergine vooral voor in de pasta, maar wist je dat je hier ook een heel lekkere en gezonde salade mee kunt maken? Ik kruidde de aubergine met ras el hanout-kruiden voor een extra intense smaak. Gecombineerd met spekjes, spinazie en (vegan) feta is dit een heerlijke salade.
Aubergine met ras el hanout
Alhoewel aubergine al een heerlijke smaak van zichzelf heeft, geef je aubergine met ras el hanout-kruiden een nog intensere smaak. Ras el hanout is een Noord Afrikaanse kruidenmix met o.a. gember en kaneel.
Deze kruidenmix is bijvoorbeeld lekker door de couscous of een stoofpotje, maar je kunt er ook aubergines mee kruiden. Besprenkel de aubergines eerst met wat olijfolie en verdeel daarna 2 theelepels ras el hanout-kruiden over de aubergine. Leg de aubergine dan een paar minuten onder de grill. Je zult zien dat de aubergines nu nog lekkerder smaken!
Geen zuivel? Vervang de feta voor vegan feta
Alhoewel echte feta de lekkerste smaak aan dit gerecht geeft, kan je dit gerecht ook heel makkelijk zuivelvrij maken.
Zelf eet ik ook geen zuivel en daarom koos ik voor ‘Greek White’ voor Violife. Dit is een vegan variant van feta kaas op basis van o.a. kokosmeel. Smaakt het echt naar feta? Nee, niet helemaal. Maar het komt wel het meest in de buurt en is een lekker alternatief wanneer je geen zuivel eet.
Lekkere salade binnen het exorfinevrij* dieet
Zelf volg ik sinds een tijdje een exorfinevrij dieet. Dit dieet houdt in dat je geen gluten, zuivel en soja eet. De meningen over of je wel of geen spinazie mag eten binnen dit dieet zijn verdeelt. Soms lees je dat je dit niet mag eten binnen dit dieet, in dit geval zou je de spinazie in deze salade kunnen vervangen voor een slasoort.
Mijn ortomoleculair behandelaar is echter van mening dat je binnen dit dieet wel met mate spinazie kunt eten, omdat hier veel gezondheidsvoordelen aan zitten. Ik eet dan ook 1 keer in de 3 a 4 weken gerust wat spinazie, want het is ook gewoon erg lekker.
De kans is trouwens groot dat je nog nooit van een exorfinevrij dieet hebt gehoord. Gluten, zuivel en soja bevatten bepaalde eiwitachtige stoffen, ook wel bekend als exorfine. In een gezond lichaam worden deze exorfinen afgebroken in de darmen. Maar wanneer je lichaam dit niet goed kan verwerken, nemen deze exorfinen de plaats van endorfinen in. Endorfine werkt o.a. pijnstillend en ondersteund je immuunsysteem.
Zelf ervaar ik veel pijn in mijn lichaam, maar door exorfinevrij te eten is de hoop dat deze pijnen steeds minder zullen worden. Gelukkig zijn er heel wat lekkere recepten te bedenken binnen dit dieet, zoals deze lekkere auberginesalade!
Gezonde salade met aubergine, spekjes, spinazie en vegan feta
Deze salade is gezond en lekker en makkelijk te maken. Met warme ingrediënten zoals de aubergine en spekjes is deze salade ook geschikt voor koude dagen, wanneer je zin hebt in een iets warmer lunchgerecht.
Auberginesalade met spekjes, spinazie en (vegan) feta
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels ras el hanout kruiden
- 100 gram spinazie
- 1/2 komkommer
- 75 gram (vegan) feta bijvoorbeeld van Violife
- 100 gram biologische spekjes
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
Instructies
- Snij de aubergine in dunne plakken. Besprenkel de plakken met wat olijfolie en bestrooi ze met de ras el hanout kruiden.
- Verwarm een grillplaat en grill de aubergine ongeveer 5 minuten.
- Bak de spekjes ondertussen in een kleine koekenpan gaar.
- Snij de komkommer in kleine stukken.
- Verdeel de spinazie, komkommer, aubergine, (vegan) feta en spekjes over een saladeschaal. Besprenkel de salade met de olijfolie extra vierge.
Geef een reactie