Ik heb hier al vaker gezonde ontbijtrecepten gedeeld. Een gezond ontbijt is voor mij super belangrijk, zo start ik de dag meteen goed op. Maar ’s ochtends is het ook vaak haasten en zo vroeg heb ik meestal geen zin om lang in de keuken te staan.
Overnight oats zijn daarom één van mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten, omdat je het makkelijk de avond ervoor kan klaarmaken. En in tegenstelling tot de meeste havermoutrecepten hoef je de havermout niet eerst te koken, waardoor dit recept heel simpel is.
En door overnight oats te combineren met aardbei en chocola heb je niet alleen een gezond ontbijt, maar het is ook nog eens heel lekker. Nu denk je misschien: chocolade is toch niet gezond? Maar daar heb ik een hele fijne oplossing voor. Daar vertel ik je zo meer over.
Recept overnight oats met aardbei en chocola
Overnight oats: gezond en makkelijk ontbijt met havermout
Havermout is super gezond, het is namelijk cholesterolverlagend en laat je bloedsuiker minder hard stijgen dan bijvoorbeeld brood. De vezels in het havermout zorgen voor een langzame en betere vertering en je zit er langer vol van dan van brood.
Genoeg redenen dus om bij het ontbijt vaker te kiezen voor havermout i.p.v. brood of crackers.
Maar je kunt havermout niet meteen eten. Havermout wordt vaak bereid door deze eerst te koken, maar zeker als je ’s ochtends haast hebt kost dit waarschijnlijk teveel tijd.
Gelukkig is er een sneller alternatief. Door de havermout de avond ervoor te bereiden kan de havermout de hele nacht in de melk weken. Hierdoor kan je het ontbijt binnen 5 minuten bereiden en is je ontbijtje ’s ochtends meteen klaar.
De naam overnight oats wil dus zeggen dat je de havermout niet kookt, maar de hele avond laat weken in het vocht.
Makkelijk ontbijtrecept: overnight oats met aardbei en chocolade
Overnight oats met aardbei en chocola
Ingrediënten
- 40 gram havermout
- 150 gram plantaardige melk naar keuze bijvoorbeeld amandelmelk
- handje aardbeien uit de vriezer
- 1 theelepel cacaopoeder
- klein handje amandelen
Instructies
- Was de aardbeien en snijd ze in kleine stukjes. Vul een kleine kom of beker met de havermout en strooi hier de cacaopoeder overheen. Leg hier de aardbeien overheen.
- Voeg nu de melk aan het recept toe en en meng alles goed door elkaar.
- Dek de overnight oats goed af en zet deze voor minimaal 8 uur in de koelkast.
- De volgende ochtend hoef je alleen nog de overnight oats uit de koelkast te pakken en de amandelen eraan toe te voegen. Dit doe je dus pas in de ochtend, want de amandelen hoef je niet te weken.
Hoe bewaar je overnight oats?
Overnight oats bewaar je dus afgedekt in de koelkast. Ik gebruik graag, afhankelijk van het bakje of mok, deze foodhuggers of rekdeksels om de overnight oats goed af te dekken.
Koop direct bij:
De overnight oats moeten minimaal 8 uur in de koelkast staan. Je kunt het eventueel iets langer laten staan, maar ik zou dit niet langer dan 48 uur bewaren want dan verliest het ontbijt gerecht zijn smaak.
Variatietips: overnight oats recepten
Natuurlijk kan je nog meer variaties van dit recept maken. Dit zijn een aantal ideeën voor overnight oats:
- Vervang de aardbei voor appel, peer, bosbessen of banaan. De banaan kan je beter pas ’s ochtends toevoegen, de rest de avond ervoor.
- Kies voor lijnzaad, chiazaad of een ander gezond alternatief i.p.v. cacaopoeder. Je kunt er ook wat honing of kaneel aan toevoegen om de havermout meer smaak te geven. Of voeg een eetlepel pindakaas eraan toe voor een lekkere twist.
- In plaats van amandelen kan je ook kiezen voor walnoten, pecannoten of een andere soort noten naar keuze.
Ga jij met dit recept aan de slag? Leuk als je het mij in de reacties laat weten!
Liefs, Ilse
Geef een reactie