Eén van mijn intenties voor dit jaar is om vaker wat te bakken. Vroeger bakte ik elke week wel iets, maar dat is heel lang geleden. En ondanks dat ik nog steeds probeer af te vallen, geniet ik liever van iets calorierijks wat ik zelf gemaakt heb dan een snack uit de supermarkt.
Laatst deelde ik op Instagram deze appel-perencake die ik gebakken heb. Ik kreeg veel vragen voor het recept. Meestal laat ik mij inspireren door een recept, in dit geval bijvoorbeeld uit de Allerhande. Maar eigenlijk pas ik altijd wat dingen aan het recept aan, waardoor het lastig is te verwijzen naar een recept. Daarom besloot ik het recept deze keer te delen op mijn eigen blog.
Meestal pas ik wat ingrediënten aan, bijvoorbeeld omdat ik een ingrediënt niet in huis heb. Of nog wat soortgelijke ingrediënten heb liggen die bijna over datum zijn. En soms zoek ik naar een soortgelijk ingrediënt wat wat minder calorieën bevat.
Dit recept voor appel perencake viel hier erg goed in de smaak. De hoogste tijd om het recept met jullie te delen.
Appel perencake
Ingrediënten
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 1 snufje zout
- 2 eieren
- 125 g yoghurt
- 260 g zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 2 zoete appels
- 6 eetlepels rozijnen
- 2 peren
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- bakpapier
- springvorm
Bereiden
Meng de roomboter, suiker en zout luchtig. Ik gebruikte hiervoor de Kitchenaid, maar je kunt ook een handmixer gebruiken. Zorg ervoor dat de roomboter echt op kamertemperatuur is, anders blijft het beslag te zwaar.
Daarna kan je 1 voor 1 de eieren en de yoghurt erdoorheen mengen.
Verwarm ondertussen ook de oven op 180 graden.
Nu kan je het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden door het beslag heen roeren. Om te voorkomen dat het klonterig wordt is is het beste om het meel door een zeef bij het beslag te voegen.
Rasp de appels (zonder schil) en meng deze met de rozijnen door het beslag.
Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de springvorm.
Tot slot schil je de peren. Snijd in totaal 16 stukjes peer en verdeel deze over het beslag. Gooi hier het amandelschaafsel overheen en de cake is klaar voor de oven.
Zelf had ik heel sappige appels en peren, waardoor het deeg erg vochtig was. Daarnaast is de ene oven wat krachtiger dan de andere. Mijn appel perencake heeft in totaal 115 minuten in de oven gestaan voor deze klaar was.
Maar is jouw deeg wat minder vochtig, of heb je een krachtigere oven, dan kan de cake korter in de oven. Controleer na een uur elke 10 minuten met een ingevette sateprikker of de cake klaar is. Als je in het midden van de cake prikt en de sateprikker schoon blijft dan is de cake klaar.
Laat de cake afkoelen. De cake kan je daarna een paar dagen bewaren in de koelkast. Of direct opeten, dat kan natuurlijk ook!
Laat je het mij weten als je ook met dit recept aan de slag gaat?
Liefs, Ilse
Geef een reactie