Ik heb weer een super lekker, en vooral eenvoudig, lunchgerecht voor je klaar staan. Ook deze maaltijd is weer glutenvrij en bevat weinig koolhydraten.

De combinatie tomaat, burrata en pesto maakt deze salade smaakvol. Dit is een lichte salade voor de lunch, maar je kunt er natuurlijk ook een broodje bij serveren voor extra smaak. Of vul de salade aan met spekjes, gerookte kip of tonijn. Dan is de salade niet meer vegetarisch.

Zelf heb ik in de salade zowel trostomaten als cherrytomaten gebruikt. In een tomatensalade vind ik het lekker om verschillende soorten tomaten te gebruiken, om net wat meer variatie in het recept aan te brengen. Dit hoeft natuurlijk niet perse, maar zo maak je de salade wel extra smaakvol.

Ik deel graag het recept voor deze lekkere lunchsalade met je.

Wat is burrata?

Bij ons staat burrata regelmatig op het menu. Je kunt er namelijk heerlijke salades, pasta’s of pizza mee maken. Toch is deze kaassoort nog niet zo bekend. Burrata is simpelgezegd mozzarella met zachte room in het midden.

Burrata is zowel qua structuur als smaak zachter dan mozzarella. En vanwege de room is het een heerlijke smaakmaker in salade of pasta.

Zonnebloempitten voor extra pit

Aan deze salade heb ik ook wat zonnebloempitten toegevoegd om de salade een extra bite te geven. Zonnebloempitten zijn erg gezond. Ze werken namelijk cholesterolverlagend en bevatten diverse mineralen en vitaminen. En zonnebloempitten zijn ook nog eens makkelijk verkrijgbaar en daardoor heel betaalbaar.

Natuurlijk ook niet onbelangrijk: zonnebloempitten zijn lekker en geven nog net wat extra vulling aan deze salade.

salade tomaat burrata pesto

Pesto kant-en-klaar of zelf maken

Zelf heb ik gekozen voor kant-en-klare pesto in deze salade. De groene pesto van Albert Heijn in de kleine potjes is mijn favoriet en gebruik ik regelmatig als dressing in salades of als smaakmaker bij pasta’s. En natuurlijk is pesto ook lekker op een (glutenvrije) tosti.

Door de pesto te mengen met een beetje olijfolie wordt hij net wat lichter van smaak. Dat is ideaal voor een salade.

Natuurlijk is het nog gezonder om pesto zelf te maken. Niet alleen gezonder, maar ook vaak lekkerder. Maar ja, dat kost wel weer meer tijd. En dan zet je deze salade dus niet binnen 5 minuten op tafel.

Wil je zelf pesto maken? Rooster dan 30 gram pijnboompitten lichtjes in een koekenpan. Maal dit daarna fijn en meng met een teentje geperste knoflook, 40 gram geraspte Parmezaanse kaas, een beetje verse basilicum, peper en (minimaal) 4 eetlepels olijfolie extra vierge.

Recept voor lunchsalade met tomaten, burrata en pesto

Deze lunchsalade is perfect voor een doordeweekse dag, want hij is razendsnel klaar.

Neem je de salade mee naar het werk? Snij de burrata dan pas op het laatste moment doormidden en hou de dressing nog even apart. Zo weet je zeker dat de smaken het beste tot zijn recht komen.

lunchsalade tomaat burrata pesto

Tomaat Burrata Pesto salade

Deze vegetarische lunchsalade is eenvoudig, smaakvol en staat binnen 5 minuten op tafel!
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 tomaten
  • 10 cherrytomaten
  • 1 burrata
  • 60 gram mesclun sla
  • 20 gram zonnebloempitten

Dressing

  • 30 gram pesto
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Instructies
 

  • Verdeel de sla over 2 borden.
  • Snij de tomaten in plakjes en de cherrytomaten doormidden en verdeel over de borden.
  • Strooi wat zonnebloempitten over de salade.
  • Snij de burrata doormidden. Pas op, dit is een zachte kaas en de kaas zal hierdoor los komen. Zelf snij ik hem het liefst op 1 van de borden doormidden en leg daarna de andere helft op het andere bord.
  • Meng de pesto met olijfolie en verdeel de dressing over de borden. Eet smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, koolhydraatbeperkt, vegetarisch

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.