Regelmatig zie ik inkomstenoverzichten van andere bloggers voorbij komen. Ik vind het altijd leuk om deze te lezen en te zien hoeveel, en hoe, andere bloggers hun inkomen verdienen.

Lang heb ik getwijfeld of ik ook eens zo’n lijstje zou delen. Je geeft jezelf best wel bloot en zou ik dat wel durven?

Toch heb ik besloten het te doen. Waar ik in Amerika vaak inkomstenoverzichten van heel riante maandsalarissen voorbij zie komen, zijn de overzichten in Nederland vaak heel bescheiden.

Zonde, want in Nederland kan je als blogger ook een goed inkomen verdienen. Daarom heb ik besloten om een kijkje in mijn inkomsten te geven, om te laten zien dat bloggen in Nederland ook gewoon een normale baan kan zijn.

Inkomsten uit bloggen mei 2020

  • Affiliateinkomsten € 532,97
  • Instagram en blog promotie € 1464,12
  • Online producten € 538,30

Totaal omzet mei 2020: € 2535,39

Ik verdien het meeste met Instagram en blogpromoties. Tot een jaar geleden bestond mijn inkomen hier bijna volledig uit, maar ik ben mij steeds meer op andere verdienmodellen gaan richten.

Zo ben ik niet langer alleen afhankelijk van opdrachtgevers, maar heb ik ook inkomsten als het even stil is met opdrachten. Dit kan ik iedereen aanraden.

Alle bedragen zijn exclusief btw. Wel heb ik nog een aantal kosten die hier nog af gaan, zoals mijn boekhoudpakket en software. En aan het eind van het jaar moet ik natuurlijk nog inkomstenbelasting betalen.

bloginkomen mei_

Genoeg om leuk van te leven

Om een goed beeld te geven is het belangrijk om te weten dat mei 2020 geen uitschieter is. Dit jaar bijvoorbeeld heb ik op januari na elke maand tussen de 2.000 en 3.000 euro verdiend.

Voor mij is dit dus een heel reëel overzicht van mijn inkomsten en ik weet dat er ook genoeg bloggers zijn die nog meer verdienen. Wat ik vooral belangrijk vind om te laten zien is dat je een normaal inkomen met bloggen kan verdienen.

En nu ik toch een inkijkje geef: deze inkomsten zijn voor mij ook genoeg om leuk van te kunnen leven. Ik streef dus niet perse naar meer inkomsten. Waar ik wel naar streef is om hetzelfde te kunnen verdienen met minder uren werk, iets wat mij al steeds beter lukt.

Op dit moment werk ik gemiddeld 30 uur per week en mijn doel is uiteindelijk tussen de 20 a 25 uur per week te werken. Al blijft dit lastig, bloggen is ook mijn hobby dus ik vind het ook gewoon heel leuk hier mee bezig te zijn.

Minder uren werken doe ik deels door te investeren in de kwaliteit van mijn blog, waardoor ik steeds meer kan vragen voor een samenwerking op de blog.

Ik denk ook dat hier een groot deel van het ‘probleem’ bij veel (hobby)bloggers zit. Zij vragen vaak te weinig geld (of gaan akkoord met een gratis product) voor een samenwerking op de blog.

Dit hoeft geen probleem te zijn als je blog je hobby is, maar als je hiervan je baan wilt maken is het belangrijk dat je goed weet wat je waard bent.

Ik heb al veel bloggers gecoacht die nu een hoger tarief vragen voor een samenwerking. Ben jij benieuwd wat je kan vragen voor een samenwerking? Dan is het e-book ‘hoe bereken ik mijn tarief voor een blog of Instagram’ wat voor jou.

Kosten aan de blog

Natuurlijk heb ik ook kosten aan mijn blog. Je kunt hierbij denken aan basiskosten als de hosting van de website, bankkosten, verzekeringen en belangrijke software.

Daarnaast investeer ik ook graag in dingen die mij tijd opleveren, zoals een goed boekhoudpakket, planningstools, goede apparatuur zoals camera’s en automatiseringsoftware.

Ik geloof er heel erg in dat de kosten voor de baten uitgaan. Ik zie mijn blog als een investering en heb er vooral de eerste jaren veel in geïnvesteerd. Zo heb ik al verschillende opleidingen gevolgd, zoals fotografie, tekstschrijven en heel veel verschillende cursussen over bloggen en marketing.

Zonder deze opleidingen zou ik nu nooit ruim 50.000 bezoekers per maand op mijn interieurblog kunnen verwelkomen. En zonder deze bezoekers zou ik nooit zoveel verdienen met de blog.

Want het resultaat van wat ik nu verdien daar is wel 3 jaar hard werken aan vooraf gegaan. Vanaf moment 1 verdiende ik al wel iets met de blog, maar dit is steeds meer geworden en het einde is vast nog niet in zicht.

Dus om een lang verhaal kort te maken: ook jij kunt in Nederland genoeg verdienen met bloggen om hier van te kunnen leven. Heb geduld, werk hard, zorg dat je weet wat je waard bent en leer hoe je meer bezoekers op je blog krijgt en hoe je met deze bezoekers geld kan verdienen.

Die laatste twee punten leer je trouwens in de online cursus ‘meer bezoekers en klanten met bloggen’, waarin ik je help hoe je met Pinterest en Google meer bezoekers op je blog krijgt en van je blog een succes maakt.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.