Twijfel jij om Google Adsense in te stellen voor je blog of website? Is het de moeite waard? Of kan je het beter achterwege laten? Ik deel graag mijn visie hierop.

Lang heb ik getwijfeld om Google Adsense in te stellen voor mijn interieurblog. Uiteindelijk heb ik besloten dit toch te doen, en ook meteen voor ilsevanelleswijk.nl.

Update 2024: inmiddels ben ik met mijn interieursite aangesloten bij Mediavine, wat een beter alternatief is als je veel bezoekers hebt op je website. In dit artikel deel ik hier meer informatie over.

Ik vertel graag waarom ik ervoor gekozen heb advertenties op mijn website te delen. 

Nadelen van Google Adsense

Ik wil eerst de nadelen van Google Adsense bespreken, deze punten hebben mij namelijk lang tegengehouden om het te gebruiken.

Reclame op je website

De grootste belemmering waardoor ik Google Adsense lang niet heb gebruikt, is omdat je hierdoor veel reclame krijgt op je website. Duh. Dit is tegelijkertijd natuurlijk ook het verdienmodel.

Als blogger lijkt het soms not done om reclame te maken op je website. Het staat lelijk op je website en past niet bij een blogger. Maar als fulltime blogger vind ik het juist belangrijk een goed inkomen uit de blog te halen. Daarvoor kan ik samenwerkingen met bedrijven aannemen. Maar ook naar andere inkomstenbronnen kijken, zoals Google Adsense. Want eerlijk is eerlijk, dit levert best wat op. Daar kom ik later nog op terug.

Wat mij uiteindelijk over de streep trok om toch deze reclame op de site te plaatsen, is dat de gemiddelde websitebezoeker deze reclame nauwelijks opvalt en normaal vindt. Als blogger kijk je namelijk anders naar een website dan de meeste bezoekers, meestal ben je veel kritischer.

En kijk ook eens naar grote nieuwssites of online magazines. Ook daar staat het vol met advertenties. Waarom zou jij als blogger dit dan niet mogen doen?

Natuurlijk kan het nog steeds dat een bezoeker de advertenties irritant vindt. Maar grote kans dat hij de advertenties bij de nieuwssite of magazines net zo irritant vind, dus moet je je daar dan iets van aantrekken?

Adsense levert niet veel op

Nog een veel gehoord argument over Adsense is dat het niet veel oplevert. Ooit las ik bij een andere blogger dat het je zelfs affiliateinkomsten kunnen kosten.

Ik heb dit na installatie getest en mijn affiliateinkomsten zijn na installatie van Google Adsense niet gedaald. In mijn situatie klopt dit argument dus niet.

Wat wel klopt is dat Adsense per bezoeker niet zo heel veel oplevert. Maar als jij veel bezoekers hebt kan het toch in totaal aardig wat geld opleveren.

Ook klopt het dat Adsense in verhouding tot andere advertentiebureaus een lage vergoeding biedt. Maar om bij zo’n advertentiebureau binnen te komen moet je veel bezoekers hebben, dus als je minder dan 10.000 bezoekers per maand hebt kan dit een goed alternatief zijn. 

Oke, eerlijk is eerlijk, ik ben 1 keer door een advertentiebureau benaderd. Maar deze kon mij niet in begrijpelijke taal uitleggen wat ze nou voor mij konden doen en wat dit zou opleveren. En voor Google Adsense hoef ik maar 1 druk op de knop te doen om het te laten werken, dus ik kies voorlopig nog voor de eenvoudige weg.

Dus met Adsense verdien je zeker niet de hoofdprijs. Maar door het niet te gebruiken laat je geld liggen en dat vind ik persoonlijk zonde. Ik heb achteraf spijt dat ik het niet eerder heb geïnstalleerd.

Voordelen van Google Adsense

Gelukkig heeft Google Adsense ook een aantal voordelen en daarom heb ik besloten het toch te gebruiken. Dit zijn wat mij betreft de voordelen.

Google Adsense is relatief makkelijk te installeren

Het installeren van Google Adsense is niet heel ingewikkeld en op de website van Google wordt dit stap voor stap duidelijk uitgelegd.

Sinds een tijdje kan je automatisch adverteren inschakelen en hierdoor is het nog makkelijker. In het verleden had ik met broncodes een aantal advertenties onderaan mijn websites verstopt, maar die leverden natuurlijk niet veel op.

Je kunt automatisch adverteren inschakelen, dan is het helemaal eenvoudig. Zelf heb ik dit beperkt ingeschakeld, omdat ik niet elke instellingen even handig vind.

Wel heb ik de advertenties uitgeschakeld voor bepaalde pagina’s, zoals de homepagina en shop, omdat ik dit hier liever niet op toon. En ook heb ik het aantal advertenties per pagina iets omlaag gezet.

Google Adsense levert geld op

Dit is natuurlijk het belangrijkste voordeel: Google Adsense levert geld op en je hoeft er, na installatie, helemaal niks meer voor te doen!

Google Adsense levert mij (in 2020) tussen de 3 a 6 euro per dag op. Per maand, en zeker per jaar, is dit dus een heel leuk bedrag. 

Natuurlijk is dit niet mijn grootste verdienmodel. Al eerder heb je kunnen lezen hoeveel ik als blogger verdien. Maar toch is dit een leuke extra inkomstenbron.

Hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten uit Google Adsense. Heb jij nog niet zoveel bezoekers dan zal het dus niet direct veel opleveren. Maar toch is het een leuke manier om wat extra geld te verdienen.

En wil jij werken aan meer bezoekers op je website? Dat leer ik je graag in de online cursus bloggen!

Zet jij Google Adsense al in voor je blog?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.