Als blogger verdien ik op verschillende manieren mijn geld. Voor mij is het een bewuste keuze om mij niet op één inkomstenbron te richten. Ook als ik andere bloggers en online ondernemers coach raad ik altijd aan niet vol op 1 inkomstenbron te focussen, maar meerdere bronnen van inkomsten te creëren.

Dit is voor mij een bewuste keuze, het maakt mij minder kwetsbaar als ondernemer. Sinds november 2017 onderneem ik fulltime en is mijn blog mijn bedrijf. In de afgelopen jaren heb ik meerdere situaties meegemaakt waarbij duidelijk werd hoe belangrijk het is niet vol op één inkomstenbron te focussen.

Ik deel graag mijn ervaring met deze situaties, zodat je ziet hoe waardevol het kan zijn om op meerdere inkomstenbronnen te focussen.

Wegvallen van inkomsten door concurrentie en afnemend bereik

In de eerste jaren van mijn ondernemerschap verdiende ik een groot deel van mijn inkomsten via Instagram. Ik had daar een groot bereik en er waren veel partijen die mij goed wilden betalen voor een samenwerking. Vaak in combinatie met mijn interieurblog.

Eerlijk is eerlijk, mijn blog stelde toen nog niet veel voor. Maar zonder blog was het toen lastig betaalde samenwerkingen te krijgen. Ik weet dat veel Instagrammers om deze reden een blog starten. Ik ben echter voor ik uberhaupt ooit over samenwerkingen had gehoord (in 2016 stond dit nog in de kinderschoenen) gestart met bloggen, omdat ik het heel erg leuk vond.

Maar goed, terug naar Instagram. In de begintijd haalde ik hier veel betaalde samenwerkingen uit en mijn bereik was hoog. Maar ik merkte enerzijds dat ik bloggen steeds leuker begon te vinden waardoor ik minder op Instagram focuste. Instagram werd daarnaast steeds populairder met meer mooie interieuraccounts en mijn bereik nam hier af.

Het afnemend bereik zal met meerdere dingen te maken hebben: meer concurrentie, het algoritme, maar ook ongetwijfeld dat ik zelf minder tijd op Instagram doorbracht, meer commerciële samenwerkingen aanging en dat mijn interieurstijl veranderde.

Tegelijkertijd veranderde er nog iets: waar het in de begintijd van samenwerkingen normaal was een content creator te betalen voor een samenwerking (ik heb al eerder gedeeld waarom ik dat ook niet meer dan normaal vind), ontdekten er steeds meer bedrijven dat er genoeg content creators waren die hard aan het werk wilden voor een gratis product.

Daarnaast verviel de eis bij veel bedrijven om een blog te hebben. Mijn blog groeide juist goed en hier verdiende ik – los van Instagram – ook steeds meer inkomsten mee.

Het werd door deze ontwikkelingen steeds lastiger voor mij om inkomsten met Instagram te verdienen. Gelukkig geen ramp, want ik had mijn focus al verlegd en verdiende inmiddels meer inkomsten met andere inkomstenbronnen. Maar toch hoor ik regelmatiger over content creators die alleen met Instagram geld verdienen en ook met bovenstaande punten te maken hebben.

Ik heb overigens nog steeds een heel mooi bereik op Instagram en verdien hier nog steeds geld mee, al dan niet in combinatie met mijn blog. Mijn focus ligt echter niet meer op samenwerkingen op Instagram en ik zeg ook regelmatig – ook bij betaalde samenwerkingen – nee. Maar zo nu en dan neem ik nog leuke samenwerkingen aan, als dit past binnen mijn visie en schema.

Ook merk ik dat ik Instagram weer steeds leuker begin te vinden nu ik hier nog nauwelijks samenwerkingen voor aanneem, mijn zomerstop heeft mij dit doen beseffen. Ik ga niet zeggen dat ik nooit meer een samenwerking aanneem, want soms komt er gewoon iets heel leuks voorbij, maar samenwerkingen op Instagram hebben niet meer mijn focus.

Wegvallen van inkomsten doordat je iets minder leuk vind

Het kan ook gaandeweg het ondernemerschap zijn dat blijkt dat je werkzaamheden minder leuk vind. En als je inkomsten hier volledig afhankelijk van zijn, dan heb je een groot probleem.

Toen ik besloot mij minder op Instagram te focussen, was dat gelukkig niet zo’n probleem omdat ik ook andere inkomsten had.

Daarnaast heb ik in het begin ook interieuradvies gegeven waarmee ik een deel van mijn inkomsten verdiende. Maar de uitgebreide interieuradviezen, met intake, uitwerken van plattegronden, moodboards en tekeningen, die bleek ik helemaal niet zo leuk te vinden.

Jij hebt vast ook wel werkzaamheden die je niet zo leuk vind. Als je hier volledig van afhankelijk bent dan kan het lastig zijn hiermee te stoppen.

In mijn geval was dit gelukkig niet zo. De blog leverde steeds meer inkomsten op. Ik schrapte een deel van mijn aanbod en bied nu alleen nog stylingadvies aan waarbij ik mensen in 2 uur tijd – zonder tekeningen – op weg help. Dit vind ik ontzettend leuk om te doen en zo is mijn werk een stuk leuker geworden.

Daarnaast bied ik een online interieurcursus aan die inmiddels al honderden keren is verkocht en waar ik dus ook een leuk inkomen mee verdien.

Meerdere inkomstenbronnen maakt je dus flexibel als ondernemer. Vind je iets niet meer leuk om te doen? Als je andere inkomstenbronnen hebt die dit kunnen opvangen dan is dat geen probleem en ben je vrij om hiermee te stoppen.

Wegvallen van inkomsten door een blokkade of hack

Als blogger en online ondernemer ben je kwetsbaar. Facebook, Instagram, Pinterest, Google: je kunt overal van de een op andere dag zomaar geblokkeerd worden. Ik maakte dit al eens (onterecht) mee op Pinterest. Ook is mijn advertentieaccount op Facebook geblokkeerd. Als je hier een paar keer achter elkaar een fout in een advertentie maakt (de regels zijn erg complex en streng) dan wordt je zomaar geblokkeerd. Geen ramp, maar wel onhandig.

Daarnaast heb ik een paar maanden last gehad van een bug in Google Adsense, waardoor ik honderden euro’s per maand misliep.

Ook hoor ik regelmatig over content creators die gehackt worden op Instagram of de blog. Dit is mij gelukkig nog niet gebeurd, maar stel je voor dat jou zoiets gebeurt en je op deze manier veel inkomsten kwijtraakt. Tip: stel overal tweestapsverificatie in, zorg voor goede backups en klik niet op vage mails, dit verkleint de kans dat je gehackt wordt.

Je ziet hoe kwetsbaar en afhankelijk je bent als blogger van andere platforms en daarom is het goed om op meerdere bronnen te focussen, zodat je niet met lege handen staat als je ergens geblokkeerd of gehackt wordt.

Focus op meerdere inkomstenbronnen

Als blogger zijn er heel veel verschillende inkomstenbronnen waar je je op kunt focussen. Je kunt je op alles richten, maar dat hoeft niet perse. Kies er een aantal uit waar jij goed in bent en bouw deze eerst verder op, daarna kan je eventueel andere inkomstenbronnen verder uitbouwen.

Ik heb veel verschillende manieren waarop ik een goed salaris verdien met bloggen (dit stijgt nog elk jaar!), maar op dit moment zijn linkbuildingartikelen en affiliatemarketing mijn belangrijkste verdienmodellen.

Toch pas ik op dat ik niet teveel op één bron ga focussen en daarmee andere bronnen verwaarloos. Ik krijg bijvoorbeeld zoveel linkbuildingverzoeken dat ik regelmatig nee moet zeggen, ook tegen goedbetaalde opdrachten.

Dit is een bewuste keuze. Ik merkte namelijk dat er zoveel vraag was dat ik steeds meer blogs per week ‘moest’ publiceren. Dit past helemaal niet bij mijn visie. Ik wil geen publisher website met vele nieuwe artikelen, maar juist een bescheiden aantal artikelen per week waar ik echt inspiratie mee kan bieden.

Ik zit in een luxe positie met de verschillende verdienmodellen waardoor ik nee kan zeggen, ook al begrijpt niet iedereen dit. Voor mij is het belangrijkste dicht bij mijn visie te blijven en inspiratie te blijven bieden. Niet om steeds meer inkomsten te genereren en meer artikelen te publiceren.

Door mij op meerdere inkomstenbronnen te richten en niet afhankelijk te worden van één bron of één partij kan dit gelukkig ook.

Wil jij ook de vrijheid ervaren van het ondernemerschap? Dan is mijn belangrijkste tip niet op één ding te richten en op meerdere manieren inkomsten te verdienen, zodat jij je kunt bezig houden met wat je ook echt leuk vindt.

Vind je het lastig hoe jij op meerdere manieren geld kunt verdienen met je blog? Wil jij bijvoorbeeld meer weten over affiliatemarketing of meer bezoekers en advertentie-inkomsten op je blog? Stuur mij dan gerust een berichtje over de mogelijkheden voor blogcoaching, al tientallen online ondernemers gingen je voor.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.