Ziek zijn is frusterend. Zeker als je langdurig ziek bent kan je daar, naast dat je je gewoonweg al ellendig voelt, veel stress van ervaren. Maar, dat hoeft niet. Die stress die helpt je namelijk niet verder en kan zelfs je herstel in de weg staan.

Zelf ben ik al zeker de helft van mijn leven chronisch ziek. Dit heb ik een goed plekje in mijn leven gegeven. Ja, ik kan niet zo veel als de meeste mensen. Ik loop dagelijks tegen mijn eigen grenzen aan en heb vaak pijn en veel last van vermoeidheid.

Zeker in het begin is dit frustrerend. Maar die frustratie, die kost je nog zoveel meer. In de loop der jaren heb ik geleerd het maximale uit het leven te halen voor wat er voor mij in zit en dit maakt mij veel gelukkiger.

Een tijd geleden heb ik corona gehad en ook hier heb ik dagelijks nog veel last van. Mijn vermoeidheid is sterk toegenomen, waardoor ik veel minder kan werken en heel veel slaap.

Ik weet dat ik lang niet de enige ben die langdurig klachten heeft. Ik heb echter als ‘voordeel’ dat ik al weet hoe het is om om te gaan met langdurig ziek zijn, waardoor ik dit snel een plekje heb kunnen geven. Ik weet uit ervaring dat hoe minder stress je hebt, hoe beter dit is voor je herstel.

Mijn tips om om te gaan met langdurig ziek zijn deel ik graag met je. Dit zijn tips vanuit mijn persoonlijke ervaring die je hopelijk helpen het een plekje te geven. Het is natuurlijk ook altijd noodzakelijk om een arts te raadplegen die jou kan helpen bij je herstel.

Wees lief voor jezelf

Het aller, allerbelangrijkste is dat je lief bent voor jezelf. Ga jezelf niet straffen, want dat heeft geen enkele zin. Als je lichaam nee zegt is het heel normaal dat je in eerste instantie boos op jezelf wordt, maar het is niet helpend voor je herstel.

Lichaam en geest zijn veel meer verbonden met elkaar dan veel mensen beseffen. Zelf heb ik ook ervaren dat in de eerste jaren dat ik chronisch ziek werd ik heel boos op mijzelf was en veel stress ervaarde. Ik was continue in gevecht met mijn eigen lichaam, wat heel veel stress veroorzaakte.

Pas op het moment dat ik mijn ziekte accepteerde kwam er ruimte voor herstel. Herstel naar de nieuwe ik, niet naar de oude ik. 100 % de oude worden zou ik namelijk niet meer, maar ik kon wel een betere versie worden dan dat ik op dat moment was.

En ook nu, nu ik een flinke terugval door corona heb, weet ik dat dit niet mijn eindpunt is. Wat dat wel is, dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat lief zijn voor mijzelf en mijzelf tijd gunnen voor herstel nu het allerbelangrijkste is wat ik kan doen.

Ben jij ook langdurig ziek? Het allerbeste cadeau wat je jezelf kunt doen is minder streng zijn voor jezelf en jezelf de liefde geven die je zo hard nodig hebt. Accepteer wie je bent, inclusief je gebreken. Neem de rust, pak een goed boek erbij of zet Netflix aan en neem wat tijd voor jezelf.

Merk je dat je de hele dag door piekert? Dan zijn deze tips misschien wel wat voor jou.

Ga op zoek naar hulp

Naast lief zijn voor jezelf is dit het moment om hulp te vragen.

Allereerst hulp om medisch gebied. Ga naar de huisarts of de specialist die jou kan helpen te herstellen. Herstel kan lichamelijk zijn, maar zeker als dat niet of beperkt mogelijk is dan is hulp op psychologisch gebied heel erg belangrijk.

Ik heb hier zelf heel veel baat bij gehad om te accepteren dat ik nooit meer de oude zal worden. En nu ik door corona opnieuw een terugval heb merk ik dat de kennis uit de therapie van jaren geleden mij opnieuw heel erg helpt bij het accepteren van de situatie.

Ook heb ik persoonlijk goede ervaringen met alternatieve geneeswijzen. Daarom bezoek ik sinds kort opnieuw de acupunctuur, dat is iets wat voor mij heel goed werkt. Al na de eerste sessie merk ik een kleine afname van mijn vermoeidheid.

Er zijn veel verschillende soorten alternatieve geneeswijzen en het kan interessant zijn voor jezelf om te kijken of er iets is wat je aanspreekt. Alhoewel acupunctuur mij niet voor 100 % zal genezen, vlakt het wel de intensiteit van mijn klachten af. Natuurlijk moet je hiernaast altijd naar een reguliere arts voor een goede diagnose en eventueel behandtraject.

Naast hulp op medisch gebied, kan je ook op persoonlijk of werkgebied om hulp vragen als je (langer) ziek bent.

Mijn blog is bijvoorbeeld mijn bedrijf en ik heb nu niet de energie om net zoveel blogs te schrijven als gewoonlijk. Daarom heb ik op Instagram een oproep geplaatst om hulp en daar werd meteen enthousiast op gereageerd met mensen die aanboden een gastblog voor mij te schrijven. Door snel om hulp te vragen valt er een last van mijn schouders waardoor ik kan werken aan herstel.

Ook als je in loondienst werkt is het belangrijk om aan te geven dat het even niet gaat. Natuurlijk zal het van je werkgever afhangen hoe hiermee omgegaan wordt. Daarnaast wordt er als het goed is als je langdurig ziek bent een traject opgestart met een arboarts om te kijken wat je nog wel kan.

Maar door blijven modderen op je werk, terwijl het eigenlijk niet gaat, daar is niemand bij geholpen. Dus geef tijdig bij je werkgever aan dat het niet gaat en zoek daarnaast hulp voor herstel via bijvoorbeeld een huisarts.

Ook privé kan je hulp vragen. Vraag je partner of kinderen bijvoorbeeld om tijdelijk iets meer in het huishouden te doen en besteed je tijd slim. Bijvoorbeeld door online boodschappen te bestellen in plaats van naar de winkel te gaan.

Blijf bewegen

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat mijn eerste impuls bij ziek zijn is, om dan ook maar meteen minder – of niet – te bewegen. Bij sommige ziektes zal het inderdaad ook beter zijn om niet te bewegen, maar dan zal de arts je dit persoonlijk ook adviseren.

In de meeste gevallen is bewegen echter het beste medicijn. In de eerste jaren van mijn chronische ziekte heb ik diverse trajecten naar herstel gevolgd. En bij elk traject was één van de eerste dingen die ik moest oppakken beweging. Juist omdat bewegen zo belangrijk is voor je herstel.

Dit hoeft niet meteen intensief sporten te zijn, door elke dag te wandelen werk je al aan je gezondheid. Nu ik door corona een terugval heb weet ik dan ook dat ik er in ieder geval voor moet zorgen dat ik elke dag wat beweeg.

Die 10.000 stappen per dag wandelen lukken op dit moment niet elke dag, maar ik zorg er in ieder geval voor dat ik elke dag een rondje wandel. En dit kan ik aan iedereen aanraden.

Praat met je omgeving

Als je wat langer ziek bent en daardoor minder kunt is de kans op onbegrip vanuit je omgeving groot. Zowel privé als op het werk zal je mensen tegenkomen die er niks van begrijpen en je misschien wel een aansteller vinden.

Ik weet het, dit doet pijn. Zeker omdat je waarschijnlijk zelf al veel moeite hebt met je eigen acceptatieproces.

De reactie van deze mensen is puur uit onbegrip, maar het is niet helpend.

Eerst het slechte nieuws: er zullen altijd mensen zijn die het niet zullen begrijpen en hier een mening over hebben.

Maar, mensen uit je directe omgeving die om je geven zullen het wel willen proberen te begrijpen. Dit kan je doen door het gesprek aan te gaan en ze te vertellen wat je nu eigenlijk voelt en wat je wel en niet kan.

In de praktijk is het soms best lastig om je verhaal over te brengen, omdat dit vol emotie kan zitten. Mij heeft het erg geholpen om artikelen over mijn ziekte met mensen uit mijn omgeving te delen.

Toch blijft voor veel mensen ziek zijn iets wat je pas goed begrijpt als je het zelf ook meemaakt. Ik krijg soms jaren later nog reacties van mensen die zelf ziek zijn geworden en aangeven eindelijk te begrijpen hoe ik mij voel.

Verwacht daarom niet dat iedereen kan begrijpen wat jij doormaakt, maar door te communiceren over je ziekte creëer je in algemene zin wel meer begrip. Praat ook met je omgeving over wat je wel en niet kan.

Mijn vriendinnen weten bijvoorbeeld dat een hele avond in een kroeg zo’n lange hersteltijd van mij vraagt dat ik dit liever niet doe. Maar een lunch, ’s middags borrelen of een etentje kan nog wel op zijn tijd en daarom spreken we nu op deze manier af.

Wees niet bang om nee te zeggen als mensen iets van je vragen of met je willen afspreken wat eigenlijk niet gaat. Maar door te communiceren en aan te geven wat nog wel gaat creëer je begrip en kan je samen met je omgeving kijken wat nog wel kan.

Het gaat er uiteindelijk ook niet om dat iedereen jou begrijpt. Veel belangrijker is het dat jij werkt aan je herstel, zelfliefde en het beste uit je dag haalt. Gun jezelf tijd en zorg goed voor jezelf.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.