Ben jij een empaat? Grote kans dat jij de wereld anders ervaart dan de meeste mensen. Gebeurtenissen kunnen heftiger op je overkomen en je ervaart emoties sterker dan de mensen om je heen. Best kans dat je weleens hebt gehoord dat je overgevoelig bent en dat je gevoeligheid weggezet wordt als zwakte.

Herken je dit? Dan heb ik goed nieuws: die gevoeligheid is juist je kracht. Zeker als je er op de goede manier mee om gaat.

In dit artikel heb ik een aantal tips voor je klaarstaan om om te gaan met die gevoeligheid als empaat.

Daarnaast vertel ik je graag meer over het boek ‘De kracht van empathie’ van Anita Moorjani, een must read voor alle empaten.

De kracht van empathie

Ervaar jij jouw gevoelige kant als een zwakke eigenschap? In het boek ‘De kracht van empathie – zacht durven zijn in een harde wereld’ van Anita Moorjani leer je op een andere manier naar jouw empathische eigenschappen kijken. Je leert deze kwaliteiten juist op een positieve manier in te zetten waardoor dit je leven zal verrijken.

In de wereld van nu mogen empaten wel wat meer van zich laten horen. Waar de wereld steeds harder wordt en alles draait om meer en beter zijn empaten juist belangrijker dan ooit voor een stukje compassie en vriendelijkheid.

Misschien twijfel je nog wel of je empatisch bent. Dan kan je in het begin van het boek een test doen om te kijken hoe jij scoort op verschillende vlakken.

Zelf ben ik een echte empaat en dit boek was voor mij dan ook vooral heel veel herkenning. In periodes waarin ik minder lekker in mijn vel zit kunnen mijn empathische eigenschappen als zwakte voelen.

Zo ervaar ik de gevoelens van andere mensen in een ruimte dan extra zwaar en kan ik mij hier niet goed voor afsluiten. Dit slurpt energie en ik vergeet dan goed voor mijzelf te zorgen. Door hier over te lezen word ik mij hier weer een stuk bewuster van. Sommige gedragspatronen slepen er in de loop der jaren toch weer in en het is goed om met de tips in dit boek dit weer scherp te krijgen.

Maar ook in positieve zin herkende ik veel uit dit boek. In dit boek leer je namelijk je empathie als iets moois te zien en je creativiteit en passie voor iets moois inzetten. Dit heb ik een aantal jaar geleden gedaan door mijn energieslurpende baan op te zeggen en voor mijzelf te beginnen en van mijn passie mijn werk te maken. De beste keuze ooit en in dit boek wordt dit nog eens bevestigd. Ik vind het enorm fijn om dit boek vol herkenning te lezen.

Empatie kan een ontzettend mooie eigenschap zijn en dit wordt ook bevestigd in dit boek. Wel is het ontzettend belangrijk dat je jezelf op de eerste plaats zet en dat eerst goed voor jezelf zorgt. Pas dan kan je ook goed voor anderen zorgen.

In het boek leer je hoe je in plaats van een voetveeg of slachtoffer wordt, iets wat bij empathische mensen bovengemiddeld vaak voorkomt, empathie juist als kracht in kan zetten.

Want met je gevoeligheid en intuïtie, een eigenschap die bij empathische mensen zeer goed ontwikkeld is, kan je de wereld juist een stukje beter maken en mensen helpen. Veel empathische mensen hebben echter een zwak zelfbeeld en cijferen zichzelf weg ten koste van anderen. Met als gevolg dat ze ziek en/of uitgeput raken en ongelukkig zijn.

In het boek ‘De kracht van empathie’ leer je juist eerst hoe je een betere relatie met jezelf creëert en hoe je jezelf een gezond gevoel van eigenwaarde aanleert. Deze stappen heb ik gelukkig zelf al eerder gezet, maar in drukke periodes wil ik nog weleens in oude patronen vervallen. Daarom is het zo fijn om dit boek met praktische tips en ervaringen van Anita en andere empaten te lezen.

tips omgaan met empathie

Vooral het hoofdstuk omgaan met geld vind ik een feest om te lezen. Als empaat herken ik de negatieve mindset over geld. Bijvoorbeeld ‘Ik ben dit niet waard’ en ‘Ik mag niet zoveel geld vragen voor iets wat ik zo leuk vind om te doen’. In het boek leer je dat je door juist de goede waarde te vragen nog meer mensen kunt helpen. Iets waar ik zelf ook sterk in geloof en het heel fijn vind om dit zo helder met fijne voorbeelden terug te lezen.

Ook de hoofdstukken over trots zijn op wat je hebt bereikt en nee leren zeggen zijn een mustread voor empaten die meer van zichzelf willen leren houden. Vooral het trots zijn op mijzelf is iets waar ik nog moeite mee heb en dit boek helpt mij hier nog verder mee.

Dit boek is een aanrader voor elke empaat die op zoek is naar tips, voorbeelden uit de praktijk en fijne mantra’s en meditaties om zijn of haar empathie als kracht in te zetten en voor diegene die wil leven vanuit zachtheid en compassie.

Omgaan met empathie: 4 tips

Het boek ‘De kracht van empathie’ staat boordevol goede tips om je empathie op een positieve manier in te zetten en zacht durven zijn in een harde wereld. Mocht je niet kunnen wachten dan heb ik alvast 4 tips voor je klaar staan.

Overbelaste zintuigen herkennen

Als empaat neem je vaak de gevoelens en gedachtes van anderen in de ruimte over. Hierdoor is het lastig om te ervaren hoe jij je echt voelt en verwar je emoties van anderen vaak met je eigen emoties. Zo krijg je last van overbelaste zintuigen en raak je sneller moe en overprikkeld.

In het boek staan veel tips om hiermee om te gaan, maar wat mij helpt is een korte meditatie om weer even goed te gronden. In gezelschap is dat niet altijd even makkelijk, maar ga desnoods even naar het toilet voor een korte adempauze. En mocht dat ook niet lukken ga dan stevig met je voeten op de grond staan en adem een aantal keren langzaam in en uit van je kruin tot je voeten. Zo kom je weer meer tot jezelf en kalmeer je je zintuigen.

Bescherm je aura

Om te voorkomen dat je teveel emoties van anderen overneemt is het belangrijk je aura goed te beschermen. Ook hiervoor zijn weer diverse manieren, maar wat ik een hele fijne tip vind is om zwarte toermalijn te dragen wat beschermt tegen schadelijke energieën. Zelf heb ik een armbandje besteld wat ik nu altijd draag.

Vergroten van eigenliefde

Hou een dagboek bij om meer inzicht te krijgen in je (kritische) gedachten en leer van jezelf houden. In het boek vind je een lijst met vragen die je jezelf kunt stellen voor meer eigenliefde, bijvoorbeeld ‘oordeel ik te hard over mijzelf?’ Deze vragen helpen je je stil te staan bij jezelf en met meer compassie en liefde naar jezelf te kijken.

Leer negatieve filters herkennen

Dat kritische stemmetje in je hoofd komt vaak door patronen die we in het verleden geleerd hebben. We kijken gekleurd, door een filter, naar de wereld. Door jouw negatieve filters te leren herkennen, wordt jij je meer bewust van het negatieve stemmetje in je hoofd en kan je dit op tijd herkennen en dit positief omzetten.

Nog meer tips over omgaan met empathie lezen? Bestel dan het boek De kracht van empathie van Anita Moorjani. En bekijk ook eens deze boeken voor een positieve mindset.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.