Mediteren heeft heel veel voordelen. Door regelmatig te mediteren verlaag je je stressniveau, kan je je beter concentreren, slaap je beter en voel je je gelukkiger. En zo zijn er nog meer voordelen door regelmatig te mediteren.

Maar elke dag mediteren is lastig, zeker als je al gestrest bent. Toch is het heel belangrijk om dit te doen. Zelf merk ik dat als ik een paar dagen niet mediteer ik al snel slechter slaap en dat mijn hartslag stijgt.

Maar hoe maak je nu elke dag tijd om te mediteren? Dit zijn mijn tips.

1. Kijk welk tijdstip het beste voor je werkt

Tijd maken om te mediteren kan je het beste doen op een tijdstip die voor jou het beste werkt. Misschien is dat voor jou wel de ochtend of net na de lunch. Maar je kunt ook mediteren na een werkdag of voor het slapen gaan. Door een meditatie moment in te plannen op het moment dat jij jezelf deze rust ook echt gunt is de kans het grootst dat je dit ook elke dag doet.

Zelf ga ik meestal een half uur eerder naar bed dan mijn man om voor het slapen gaan even te mediteren. Maar soms heb ik na een werkdag al behoefte om de stress los te laten en kies ik er dan voor een momentje voor mijzelf te nemen.

Ook in de ochtend mediteer ik, direct nadat de wekker gaat, 10 minuten. Maar eerlijk is eerlijk, soms lijkt dit meer op snoozen en daarom vind ik het belangrijk nog minimaal 1 ander moment per dag te mediteren.

2. Zet het in je agenda

Neem mediteren net zo serieus als een werkafspraak of afspraak met vrienden. Door je meditatiemoment in de agenda te zetten blok je deze tijd echt voor jezelf.

Zo is de kans kleiner dat je smoesjes bedenkt om niet te mediteren en echt elke dag even de tijd neemt voor jezelf.

3. Stel een melding in op je telefoon

Als je je dagelijkse meditatiemoment in de agenda zet dan kan je meteen een melding instellen op je telefoon. Zo word je er elke dag aan herinnert wanneer het tijd is om te mediteren.

Je kunt een melding instellen in je digitale agenda, het voordeel hiervan is dat deze gewoon continue blijft verschijnen en je hem lastiger kunt wegdrukken.

Ook zijn er meditatie apps waarbij je elke dag een melding kunt instellen, maar ik weet uit ervaring dat je deze wel iets makkelijker kunt wegdrukken en daardoor minder serieus kunt nemen.

4. Maak jezelf een prioriteit

Veel mensen maken geen tijd om te mediteren, omdat ze zichzelf geen prioriteit maken. Er is van alles te doen: werk, huishouden, het gezin en sociale activiteiten.

Iedereen is druk, maar waarom lukt het de een wel om te mediteren en de ander niet? Al is het maar 10 minuten op een dag, alle beetjes helpen.

En door elke dag te mediteren ervaar jij minder stress, zit jij lekkerder in je vel en lukt het je beter al die andere ballen in de lucht te houden.

Dus maak jezelf een prioriteit en neem elke dag de tijd om te mediteren.

Zelf vind ik het heel prettig, om naast dagelijks te mediteren, ook elke dag affirmaties te benoemen. Dit helpt mij positiever te denken en ook een positiever zelfbeeld te krijgen. En hierdoor maak ik eerder een prioriteit van mijzelf.

Ik luister daarom dagelijks de affirmaties in de meditatie app Meditation Moments. Ook in Spotify kan je heel veel verschillende luister affirmaties vinden.

5. Vertel je gezinsleden niet te storen

Heb je eindelijk jezelf een prioriteit gemaakt, tijd gemaakt om te mediteren en zit je net lekker en komt je partner of kinderen binnen om je iets te vragen. Dit is dus niet de bedoeling.

Vertel daarom heel duidelijk aan je gezinsleden dat ze je niet mogen storen tijdens een meditatie. Hang desnoods een briefje op de deur.

Merk je dat je toch vaak gestoord wordt tijdens het mediteren? Kijk dan eens of een ander moment op de dag rustiger is en een beter moment is om te mediteren.

6. Zorg voor een fijne meditatieplek

Zelf vind ik het heel fijn om een rustig plekje te hebben om te mediteren. Afhankelijk van hoe ik mij voel mediteer ik liggend of zittend en hier heb ik ook verschillende plekken voor ingericht. Zo kan ik in de slaapkamer altijd liggend mediteren, maar als ik zittend wil mediteren vind ik de ondergrond van het bed te zacht en kies ik meestal liever een andere plek.

Ook op de werkplek heb ik een paar dingen zoals deze vernevelaar neergezet die mij helpen om gedurende de werkdag even tijd voor mijzelf te nemen en een paar minuten te mediteren.

Zet bijvoorbeeld een lekkere geurkaars of aroma diffuser neer op je meditatieplek. Aroma therapie is een perfecte ondersteuning bij het mediteren.

Hou je van uitgebreide rituelen? Met dit ritueel kan ik mij bijvoorbeeld beter concentreren op mijn innerlijke stem. Dit is ideaal als ik een belangrijke beslissing moet nemen.

7. Kies een manier van mediteren die bij je past

Het verschilt per persoon welke manier van mediteren het beste past. Het kan zelfs per dag verschillen welke manier van mediteren het beste bij mij past.

Probeer daarom verschillende manieren van mediteren en geef niet op na 1 keer proberen. Soms duurt het even voor je een manier hebt gevonden die bij je past.

Ik vertelde al eerder dat ik meestal liggend mediteer, maar soms ook zittend. Als ik liggend mediteer lig ik het liefst onder een verzwaringsdeken, omdat ik hierdoor sneller aard.

Heb ik een slechte dag? Dan mediteer ik op een spijkermat. Klachten als hoofdpijn en moeheid nemen hierdoor sneller af. Ook verdwijnt de onrust dan sneller uit mijn lichaam.

Kijk ook of je het fijn vind om een meditatie app te gebruiken die je begeleidt bij het mediteren. Zelf gebruik ik graag de app Meditation Moments en deze is ook geschikt voor beginners.

Sinds kort gebruik ik ook de meditatie app Deeprelax. Ik vind deze ook heel fijn, maar dit zijn met name wat langere meditaties en minder geschikt voor beginners. Ook zijn de meditaties wat spiritueler en hier moet je wel voor open staan.

8. Begin met korte sessies

Als je net begint met mediteren dan lukt het waarschijnlijk niet om een half uur stil te zitten en op je adem te concentreren.

Begin daarom met korte meditaties van maximaal 10 minuten.

Merk je dat dit steeds beter gaat? Dan kan je ervoor kiezen om steeds langer te mediteren.

Zelfs als je elke dag mediteert zal er echt nog weleens een dag tussenzitten dat je niet rustig kunt mediteren en er na 5 minuten genoeg van hebt. Geef niet op en blijf toch dagelijks mediteren.

Zorg dat het een vast onderdeel van je dagelijkse routine wordt en ervaar wat voor rust mediteren kan brengen.

9. Pas mediteren toe in je dagelijkse activiteit

Vind je het toch lastig om dagelijks te mediteren? Pas mediteren dan toe in je dagelijkse activiteit.

Luister bijvoorbeeld wandelmeditaties in je middagpauze, blijf 3 minuten langer op de wc zitten en concentreer je op je ademhaling of luister een meditatie tijdens het koken.

Alle kleine beetjes helpen en je zult zien dat het zo steeds makkelijker wordt.

10. Nog steeds lastig? Doe mee met een groep

He kan zijn dat je zoveel onrust ervaart dat je het lastig blijft vinden om tijd te maken om te mediteren. Zeker als het even niet zo goed met je gaat is het moeilijk om juist rust te nemen en te mediteren.

Zelf heb ik meer dan 10 jaar geleden meegedaan aan een mindfullness training. 8 weken lang kwam ik met een groep bij elkaar en leerden we de basis over mindfullness, waaronder mediteren. Door het in een groep te leren werd het al zoveel makkelijker.

Daarnaast kregen we als ‘huiswerk’ de opdracht om elke dag te mediteren. En je wilt natuurlijk niet diegene zijn die moet vertellen dat het niet gelukt is, dus zo komt er wat druk op te staan.

Een mindfullness training of een meditatie cursus kan heel goed helpen als je het lastig vindt om te mediteren.

Mediteren is tegenwoordig een vast onderdeel van mijn leven en het brengt mij zoveel goeds. Rust, dankbaarheid en geluk, mediteren helpt je echt lekkerder in je vel te zitten.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel voor later:

tips elke dag mediteren

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.