Er is genoeg te zien en te doen in Parijs! Parijs staat vol met mooie hoogtepunten en bijzondere gebouwen. Niet zo gek dus dat Parijs een drukbezochte stad is. Misschien zoek jij in die drukte wel wat rust. Dan heb ik voor jou 8 rustige bezienswaardigheden verzameld die je kan bezichtigen als je genoeg hebt van de drukte.

Zelf was ik onlangs na 17 jaar voor de tweede keer in Parijs. De eerste keer vond ik Parijs al druk en dat is nu natuurlijk niet minder geworden. Gecombineerd met luid toeterend verkeer, hard en druk pratende Fransen en overal enorm veel geluid vond ik Parijs best heftig.

We zijn dan ook bewust op zoek gegaan naar mooie plekken in Parijs die wat rustiger waren. Gelukkig zijn die er genoeg en heb ik enorm van Parijs genoten. Echt stil is het maar op weinig plekken, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden in Parijs die minder massaal bezocht worden en zeker de moeite waard zijn.

Dit zijn 8 favoriete rustige bezienswaardigheden in Parijs

1. Cimetière du Père-Lachaise

De begraafplaats Pėre-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs en met zo’n 3 miljoen bezoekers waarschijnlijk de drukst bezochte begraafplaats ter wereld.

Toch hebben wij dit als één van de rustigste plekken in Parijs ervaren. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt is het helemaal niet luguber om hier rond te lopen.

Bij de ingang zijn gratis plattegronden van de begraafplaats verkrijgbaar. Dit is handig om je route te bepalen, maar ook kan je zo zien waar de beroemdheden zijn begraven.

Zo zijn onder andere Jim Morisson en Edith Piaf hier begraven. Op deze plekken is het iets drukker dan op de rest van de begraafplaats, maar nergens vind je rijen mensen en, mede door de eerbied voor deze bijzondere plek, hangt er een hele rustige sfeer.

De meeste indruk op ons maakte juist de eeuwenoude graven, de vervallen en niet onderhouden plekken, maar ook een graf van een jong meisje wat is omgekomen bij Bataclan.

Wil je een rustig moment in Parijs ervaren en toch bezienswaardigheden bezoeken? Dan is de Cimetière du Père-Lachaise een aanrader.

Cimetière du Père-Lachaise

2. Château de Vincennes

Château de Vincennes is veel minder bekend dan zijn grote broer Château de Versailles, maar zeker ook de moeite waard.

Château de Vincennes is ook nog eens veel makkelijker bereikbaar, goedkoper en vele malen rustiger. Het Château is wel een stuk kleiner en waarschijnlijk ook iets minder indrukwekkend dan Versailles, maar zeker wel de moeite waard.

Het kasteel is eigenlijk een oude burcht. Je kunt hierbij de middeleeuwse toren bekijken, door de slotgracht lopen (met prachtig uitzicht op de omgeving) en de oude verblijven bekijken.

Ook kan je de naastgelegen kapel bekijken met prachtige glas-in-lood ramen en een rondje over het terrein lopen om de andere bijzondere verblijven te bekijken.

Als je veel tijd hebt kan je zelfs het omliggende bos bezoeken voor wat verkoeling en rust.

Château de Vincennes

3. Terrassen aan de Seine

Rondom de Seine in Parijs vindt je diverse terrassen, sommige worden zelfs stadsstranden genoemd alhoewel wij zelf geen strand gezien hebben.

Maar stadsstrand of niet, aan de Seine vind je heerlijke terrassen om even op te laden en bij te komen van de hectiek in de stad.

Wij hebben bijvoorbeeld ter hoogte van Pont Marie aan de Seine op het terras gezeten en ook aan de overkant van de Seine tussen Hotel des Invalides en Musée d’Orsay vindt je diverse terrassen waar je lekker kunt zitten.

Omdat je hier een stukje van de rijbaan afzit, maar vooral ook een stukje van de massa, is het een stuk minder chaotisch dan op andere plekken met bezienswaardigheden. Helemaal uitgestorven is het zeker niet, maar er hangt wel een veel rustigere sfeer dan op andere plekken.

Het uitzicht vanaf de terrassen op de eeuwenoude gebouwen in de stad is geweldig en dat in combinatie met de rust vanaf de Seine maakt dat de terrassen een heerlijke plek aan de Seine zijn om te ontspannen.

4. Palais Royal

Je zou het misschien niet verwachten zo vlak bij het Louvre, maar Palais Royal is een relatief rustige bezienswaardigheid om even tot rust te komen in Parijs. Je kunt het paleis zelf niet bezoeken, maar wel de tuinen die er achter liggen.

Het is hier relatief rustig en het lawaai van verkeer is ver weg, waardoor dit een fijne plek is om even te ontprikkelen.

palais royal parijs rustige tips en bezienswaardigheden

5. Galerie Colbert en Passage Jouffroy

In Parijs vind je meerdere galeries en passages: overdekte winkelgalerijen waar diverse winkels op aangesloten zijn. Ook als je geen zin hebt om te winkelen zijn deze galleries en passages een must-see.

Passage Jouffroy stamt bijvoorbeeld uit 1845 en Galerie Colbert uit 1826. In dezelfde omgeving zitten meerdere oude overdekte winkelgalerijen waar je straat na straat heerlijk doorheen kunt struinen.

De passages zitten vol oude details, zoals een glazen dakconstructie, mooie houten kozijnen en een authentieke tegelvloer. Vooral in de ochtend, begin van de middag en in de vroege avond kan je hier heerlijk wandelen.

Er zitten ook veel authentieke winkeltjes rondom deze straten en ’s avonds kan je in Passage Jouffroy en omgeving terecht bij diverse bijzondere restaurants.

Galerie Colbert

6. Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries is het park aansluitend aan het Louvre. Als je wegloopt bij de druk bij het Louvre en even behoefte hebt aan rust dan kan je het best dit park inlopen.

Natuurlijk, met zoveel mensen in de buurt, is het hier niet uitgestorven. Maar het park is zo groot dat er altijd wel een rustige plek te vinden is. Op meerdere plekken, vooral rondom de fonteinen, vind je stoelen waarop je even kunt bijkomen.

Ook staan er meerdere kraampjes in het park waar je wat te drinken of te eten kunt kopen.

Jardin des Tuileries

7. Jardin des Plantes

Jardin des Planten ligt aan de andere kant van de Seine. Dit is een botanische tuin waar vele prachtige planten en bloemen te zien zijn. Rondom het park ligt ook de dierentuin, kassen met botanische planten en diverse musea.

Het park is gratis te bezoeken. Aan de rand is het iets drukker, maar zeker in het midden van het park is het wat stiller en vind je voldoende bankjes om op te zitten.

De musea, kassen en dierentuin zijn niet gratis te bezoeken, maar in tegenstelling tot andere hoogtepunten in Parijs tref je hier geen lange rijen en kan je relatief rustig alles bekijken.

jardin des plantes

8. Canal St-Martin

Iets minder bekend, maar ook de moeite waard is het Canal St-Martin. Dit gebied is populair bij de Parijzenaren zelf en dat is niet zo gek. Je kunt hier heerlijk langs het kanaal wandelen. Via de bruggen over de sluizen en het kanaal kan je makkelijk naar de overkant oversteken.

Op diverse plekken zitten leuke en hippe restaurants, hip onder jongeren en studenten. Langs het water staan volop bankjes waar je rustig kunt zitten en bij kunt komen.

Omdat dit gebied nog niet zo bekend is bij de toeristen kan je hier rustig rondwandelen en bijkomen van Parijs.

canal st martin parijs rustige bezienswaardigheden

Als je goed zoekt zijn er genoeg rustige en mooie bezienswaardigheden in Parijs te vinden. Natuurlijk is het mooi om de Eiffeltoren, het Louvre of de Sacre-Couer te bezoeken, maar als je even genoeg hebt van de drukte is het leuk om één van deze minder drukke bezienswaardigheden op te zoeken.

Wij verbleven trouwens bij Hotel des Grands Boulevards. Een prachtige hotel met veel bezienswaardigheden in de buurt. Het hotel beschikt over een hip restaurant en populair roofterras, maar ook in de buurt zijn er veel leuke restaurants en cafe’s te vinden.

Veel plezier in Parijs!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.