Pieker jij veel? Iedereen heeft weleens negatieve gedachten en dat is helemaal niet raar. Er is alleen een groot verschil in hoe je met deze gedachten omgaat. Bij sommigen slaan de negatieve gedachten om in piekeren. Als je hier te lang mee doorgaat dan kan dit veranderen in neerslachtigheid en zelfs depressiviteit.
Zeker in moeilijke tijden ben ik ook wel een piekeraar, alhoewel ik gelukkig wel heb geleerd hier beter mee om te gaan. Ik was dan ook erg benieuwd naar het boek ‘Leef meer, denk minder‘ van Pia Callesen waarin je grip op je gedachten leert hebben voor een zorgelozer leven.
In dit artikel deel ik graag 3 tips uit dit boek om minder te piekeren en vertel ik je meer over dit boek.
3 tips om minder te piekeren
Pia Callesen gebruikt metacognitieve therapie om mensen uit negatieve of depressieve gedachten te krijgen. Te veel denken, analyseren en dubben helpt niet, integendeel je gaat je er juist minder goed door voelen. Door je gedachten onder controle te leren krijgen en te stoppen met piekeren verplaats je de focus buiten jezelf en overwin je somberheid.
Deze tips uit het boek helpen je hiermee op weg:
1. Voer een dagelijkse piekertijd in
Het probleem is vaak dat je veel te lang blijft nadenken over een probleem, hopend op een oplossing. Maar 100 keer over hetzelfde nadenken brengt je niet dichter bij een oplossing en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal.
Met een piekertijd leer je om je triggergedachte te parkeren tot een vaste piekertijd. Stel je mag van jezelf elke dag tussen 7 en 8 uur piekeren. Als er om 10 uur ’s ochtends een gedachte bij je opkomt waar je normaal over zou gaan piekeren parkeer je deze nu tot 7 uur.
Zo voorkom je dat je de hele dag door piekert en neerslachtig wordt.
2. Stuur je aandacht
Je aandacht kan je sturen. Dit houdt in dat als je aan het piekeren bent je hier zelf invloed op hebt en je aandacht hier van af kan leiden. Dit klinkt heel simpel, maar met de juiste oefening kan je dit trainen en wordt dit steeds makkelijker. In het boek vind je uitgebreide uitleg en oefeningen hoe je je aandacht leert te sturen.
Stel je merkt dat je aan het piekeren bent en hier neerslachtig door wordt. Door je aandacht nu te sturen op iets anders, bijvoorbeeld het geluid van voorbij rijdende auto’s, stopt het gepieker. Daarna kan je weer verder met je dagelijkse dingen tot je weer merkt dat je piekert, dan oefen je opnieuw met het focussen van je aandacht op iets anders.
Het klinkt heel simpel, maar als je dit goed oefent en met de methode uit het boek aan de slag gaan werkt dit echt.
3. Aandacht op afstand
Aandacht op afstand houdt in dat je je niet laat meeslepen door je triggergedachte, maar dat je van een afstandje bekijkt wat er eigenlijk gebeurt. Je hebt zelf namelijk invloed op met welke gedachte je wel iets doet en met welke niet.
Je hebt duizenden gedachtes per dag en uiteindelijk ben je het zelf die beslist over welke gedachten je piekert en over welke niet. Op het moment dat je merkt dat je piekert kan je dit dus observeren, opmerken wat er met je gebeurt en besluiten te stoppen met piekeren of over deze gedachten later verder te piekeren tijdens je dagelijkse piekertijd.
Leef meer, denk minder
Wil je meer informatie over het toepassen van deze tips? In het boek Leef meer, denk minder van Pia Callesen lees je hier veel meer praktische informatie over.
Pia gaat uitgebreid in op metacognitieve therapie waarbij je leert minder te piekeren. Deze therapie gaat ervan uit dat urenlang aan negatieve ervaringen denken en overanalyseren je somber en depressief maken, in plaats van helpen aan een oplossing.
In het boek wordt uitgebreid uitgelegd hoe je brein werkt en hoe piekeren (triggergedachtes) ontstaan. Als jij veel piekert is het interessant om eens te lezen wat er nou eigenlijk in je hoofd gebeurd en hoe het kan dat jij veel piekert, waar een ander juist zijn schouders ophaalt.
Er zijn verschillende strategieën om met gedachtes om te gaan en deze worden uitgebreid in het boek besproken. Misschien herken jij jezelf wel in één van deze strategieën en snap je beter waarom je zoveel piekert.
Door inzicht te krijgen in verschillende triggers om te piekeren en deze te kunnen onderscheiden leer je hier een stuk beter mee omgaan. Zelf ben ik mij niet eens altijd bewust van dat ik pieker en dat zal voor veel meer mensen gelden. In het boek staan handige tips (van je mobiel gebruiken tot post-its) om je nog bewuster te worden van je gepieker, zodat je dit beter kan sturen.
Daarnaast staan in het boek nog tips om te handelen zonder motivatie, zo leer je dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.
Alhoewel het boek (iets te) uitgebreid stil staat bij depressiviteit en depressieve gevoelens door het piekeren, is dit boek ook een aanrader voor iedereen die regelmatig piekert en hier hooguit wat somber of neerslachtig van wordt.
Het is verhelderend om te lezen hoe piekeren ontstaat, wat verschillende soorten triggergedachtes er voor het piekeren zijn en om meer grip op je gedachtes te krijgen met de handige tips in dit boek.
Kortom: Leef meer, denk minder is een aanrader voor iedereen die weleens piekert en grip op zijn gedachten wil krijgen.
Liefs, Ilse
p.s. Nog meer boekinspiratie bekijken? Lees dan één van deze boeken voor een positieve mindset.
Beste Ilse heb het boek Leef meer, denk minder gelezen. Is hrt mogelijk om Pis of iemand anders een mailtje te sturen. Heb n.l. een vraag over dit onderwerp.
Hoi Jeannette, ik weet niet of je Pia een berichtje kunt sturen. Je kunt het beste informeren bij de uitgever van het boek, Kosmos, of dit mogelijk is. Succes!
Waar kun je in Tilburg terecht voor metacognitieve therapie?
Waar geven ze in Tilburg of rondom Tilburg metacognitieve therapie?