Heb je zin in een lekker recept om de dag gezond mee te beginnen? Ik deel graag mijn recept voor ontbijtcake met blauwe bessen.

Ik probeer de dag zo vaak mogelijk gezond te beginnen door bewust voor een verantwoord ontbijtje te kiezen. Dit kunnen bijvoorbeeld ontbijtmuffins zijn, of een bakje met yoghurt en muesli. Ook ontbijt ik regelmatig met crackers waar ik wat fruit of groente aan toevoeg.

Mijn favoriete fruit om ’s ochtends aan mijn ontbijt toe te voegen is blauwe bessen. Standaard heb ik hier een kilozak van in de vriezer liggen. Omdat blauwe bessen best snel bederven koop ik deze meestal niet vers en zo heb ik ze altijd op voorraad.

En ook al koop ik blauwe bessen bijna nooit vers, toch hebben we regelmatig verse blauwe bessen dankzij onze vaste groentekraam op de markt. Omdat we hier wekelijks flink wat boodschappen doen krijgen we regelmatig gratis een doosje blauwe bessen en daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen!

Deze keer heb ik een ontbijtcake met blauwe bessen gemaakt. Hiervoor heb ik deels verse blauwe bessen gebruikt, maar omdat ik deze niet meer genoeg had heb ik ook blauwe bessen uit de diepvries gebruikt. Als je deze mengt met de rest van het beslag verkleurd het beslag iets paarsig, dat geeft meteen een leuk kleureffect aan de ontbijtcake.

Ik laat je graag zien hoe je ook zelf deze ontbijtcake met blauwe bessen maakt.

Benodigdheden

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 theelepel wijnsteekbakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 100 gram blauwe bessen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bananen in een kom en pureer deze met een staafmixer. Meng vervolgens de andere ingrediënten, behalve de blauwe bessen, erdoor.

Meng als laatste voorzichtig de blauwe bessen door het mengsel. Zorg dat je dit goed over het mengsel verdeelt, want als er veel blauwe bessen dicht bij elkaar zitten breekt de cake straks heel makkelijk.

Vet een cakevorm in en giet hier het mengsel in. Verdeel het mengsel evenredig over de cakevorm.

Zet de cake nu 40 minuten in de oven en laat het hierna afkoelen.

Als de je de cake niet meteen wilt opeten kan je deze ook deels invriezen. Dit doe ik zelf ook en zo kan ik ’s ochtend een paar plakken ontdooien in de magnetron als ik dit als ontbijt wil.

Deze cake is trouwens niet alleen lekker als ontbijt, maar ook als tussendoortje.

Snijd de cake in plakken voor je deze in de vriezer legt. Verpak ze vervolgens luchtdicht in een plastic zak en stop deze in de vriezer. Pas op dat je de plakjes cake niet direct tegen elkaar aanlegt, want zo krijg je ze moeilijk los als je deze weer uit de vriezer wilt halen.

Je kunt ze natuurlijk ook per stuk invriezen, maar zelf vind ik dit zonde van het plastic. Ik gebruik zelf plastic zakken van de IKEA die ik meerdere keren gebruik voor het invriezen van ontbijtcake of ontbijtmuffins.

Ga jij aan de slag met dit recept? Leuk als je mij dit laat weten!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.