Vandaag ben ik precies een maand alcoholvrij. Voor de meeste mensen die een tijdje minder alcohol willen drinken begint het startmoment op 1 of 2 januari, oftewel Dry January. Ik besloot het een keer anders te doen en op 13 december te stoppen met drinken.

Precies, net voor kerst. Niet één van de makkelijkste momenten in het jaar om te stoppen met alcohol. Mijn omgeving verklaarde mij voor gek. Toch voelde dit voor mij heel goed.

Ik heb al 3 keer eerder met Dry January meegedaan. Een mooi initiatief, en het is zeker waardevol om een maand geen alcohol te drinken. Maar ik merkte zelf dat ik altijd enorm aan het aftellen was naar 1 februari en niet kon wachten op mijn eerste drankje. Om alweer heel snel in mijn oude drankpatroon te vervallen.

Dit keer wilde ik het anders doen en ik wist dat meedoen met Dry January niet voldoende was. Daarom ben ik heel spontaan gestopt met drinken. De eerste maand zit erop en voorlopig ben ik niet van plan weer te drinken.

Wil jij ook minder alcohol drinken? Dit zijn mijn persoonlijke tips. Let op: ik ben geen professionele therapeut die jou kan helpen stoppen met drinken, maar deel mijn persoonlijke ervaring.

Maar je bent toch geen alcoholist?

Als ik aan mijn omgeving vertel dat ik (voorlopig) gestopt ben met drinken dan krijg ik alleen maar verbaasde reacties. Want je bent toch geen alcoholist? Gelukkig maar dat ik deze reacties krijg. Ik ben inderdaad niet iemand die stiekem drinkt, elke dag laveloos is en een fles wijn per dag drinkt.

Maar ik hou wel van een wijntje. Al vanaf mijn 16e drink ik veel. Eerst grote hoeveelheden in het weekend en in mijn studententijd kwam daar regelmatig doordeweeks drinken bij.

En alhoewel de hoeveelheden drank in het weekend stukken minder is geworden drink ik aardig wat. Het is een patroon wat er ingeslopen is. Op dinsdag of woensdag start ik met twee wijntjes op een avond om te ontspannen. Richting het einde van de week kan dat oplopen naar 3 wijntjes en in het weekend varieert het vaak van 4 tot 6 wijntjes.

Voor de een zal dit veel zijn, voor de ander zal dit meevallen. Ik weet dat er genoeg mensen in mijn omgeving zijn die net zo veel, of meer, drinken. Ik heb zelf absoluut geen oordeel over hoeveel iemand drinkt als het de omgeving niet beïnvloed. Veel mensen drinken net zoveel en zijn hier gelukkig mee.

Maar ik merk zelf dat ik vaak net een drankje meer drink dan ik eigenlijk van plan was. En dat ik de volgende ochtend net wat trager en waziger opsta. Nu ik aan de verkeerde kant van de 30 zit smaken de wijntjes nog net zo lekker als vroeger, maar reageert mijn lichaam er steeds minder goed op.

Tijd voor een serieuzere poging om te minderen dus.

Een stok achter de deur om te minderen met alcohol

Alcohol is geïntegreerd in ons leven. Let maar eens op als je tv kijkt hoe vaak er in een serie, talkshow of reclame alcohol voorbij komt. Het hoort erbij in ons leven en op elk bijzonder moment, of het nou blij of verdrietig is, past wel een wijntje of biertje.

Stoppen met roken of drugs wordt door (bijna) iedereen toegejuicht. Als je zegt dat je (tijdelijk) stopt met alcohol zijn de standaard reacties ‘Ach doe niet zo ongezellig’ of ‘Neem toch lekker een drankje, het kan geen kwaad’. Dit kan het moeilijk maken te minderen met alcohol.

Nu merk ik wel dat het elk jaar makkelijker wordt. Toen ik de eerste keer meedeed met Dry January was er alleen maar onbegrip om mij heen. Dit jaar merk ik dat steeds meer mensen meedoen.

Maar als alcohol overal is en je omgeving niet enthousiast is dat jij minder wilt drinken, hoe stop je dan (tijdelijk) met alcohol drinken?

Voor mij helpt een stok achter de deur. Zo schrijf ik mij jaarlijks (gratis) in voor Ik Pas. Je ontvangt dan, afhankelijk van je keuze, elke dag in januari of 40 dagen lang na carnaval (de vastenperiode) een mail met tips en ervaringen van anderen. Dit kan enorm motiveren om je alcoholgebruik tijdelijk op pauze te zetten.

Wil je in een andere periode tijdelijk stoppen met drinken? Ik heb mij eerder een keer aangemeld voor het programma The Quick Fix op No Wine Today om halverwege het jaar een tijd geen alcohol te drinken. Ook via Ontwijnen kan je programma’s volgen om tijdelijk of helemaal te stoppen met alcohol.

Voor nu ben ik ontzettend gemotiveerd en heb ik deze programma’s niet nodig. Wel hielp het mij om een aantal (ervarings)boeken over stoppen met alcohol te lezen. Vooral de boeken Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen en Chardonnee van Clare Pooley vond ik erg fijn om te lezen.

Ook Ontwijnen vond ik een fijn boek om te lezen, naast persoonlijke ervaringen staat hier ook veel feitelijke informatie in. Het boek is wel een iets te erg verkooppraatje van de ontwijn programma’s, wat ik persoonlijk erg jammer vond.

Daarnaast ben ik begonnen met een dagboek waarin ik mijn ervaringen opschrijf. Vooral de eerste weken had ik de behoefte om hier (bijna) dagelijks in op te schrijven. Het gemis van een drankje, de veranderingen in mijn lichaam en hoe gewoon het drinken van alcohol eigenlijk was: ik vond het fijn dit van mij af te schrijven.

De afgelopen weken heb ik niet meer in het dagboek geschreven, omdat het stoppen met alcohol eigenlijk heel erg goed gaat. Maar zodra ik er weer behoefte aan heb pak ik het dagboek er weer bij.

Lekkere alcoholvrije alternatieven

De alcohol mis ik niet, op het heerlijke roesje wat je na twee drankjes krijgt na. Maar het lekkere wijntje, of biertje, dat mis ik enorm. Om ’s avonds te ontspannen, bij een lekkere maaltijd, of gezellig met familie of vrienden samen: daar hoort eigenlijk een drankje bij.

En elke keer een cola of een water dat verveelt enorm en maakt het gemis alleen maar groter. Maar wat drink je dan? Want de alcoholvrije wijnen zijn net druivensuiker, niet te drinken.

De enige alcoholvrije wijn die ik lekker vind om te drinken is deze witte wijn, lekker met ijsklontjes erbij smaakt hij heerlijk!

Ook vind ik het lekker om in het weekend een alcoholvrije gin tonic te drinken. Deze alcoholvrije gin met elderflower tonic vind ik erg lekker.

En ook Ginger Ale is een heerlijk alternatief om te drinken in plaats van een wijntje of biertje.

Ik ben nog volop aan het ontdekken wat lekkere alcoholvrije alternatieven zijn en zal daar nog eens een blog over schrijven.

Bekijk voor meer informatie ook eens deze tips om te stoppen met alcohol drinken. 

mijn ervaringen met ontwijnen alcoholvrij

Wanneer ga ik dan weer drinken?

Ik schreef het al eerder. Met een maand alcoholvrij verval ik weer snel in oude patronen en dat is niet wat ik wil. Maar tegelijkertijd weet ik ook niet of ik nooit meer wil drinken. Ik mis het lekkere wijntje en ook het roesje wat je na een paar drankjes krijgt. Maar warrig opstaan en net 1 drankje meer drinken dan ik eigenlijk van plan was, dat mis ik niet.

Ik ben er dan ook nog niet uit wanneer, en of, ik weer ga drinken. Voorlopig drink ik niet. Ik kan mij niet herinneren ooit langer dan een maand niet gedronken te hebben, dus dit is sowieso al een mooi iets.

Maar of, en wanneer, ik weer ga drinken dat weet ik gewoon niet. Voorlopig heb ik nog volop de motivatie om een tijd niet te drinken. Ik ben ook heel nieuwsgierig hoe mijn lichaam reageert op 2 of 3 maanden niet drinken.

Want eerlijk gezegd valt het positieve effect op mijn lichaam na een maand niet drinken best tegen. Ja, ik sta fitter op. En ik kan mij iets beter concentreren. Maar ik slaap niet echt beter, voel mij niet energieker en ben juist weer wat aangekomen doordat ik in het begin veel suikers als vervanging voor alcohol ging nemen.

Voorlopig ga ik door, omdat ik hoop over een paar maanden meer positieve effecten te ervaren. En als ik daarna toch weer besluit te drinken, pak ik het misschien wel anders aan. Bijvoorbeeld alleen nog buiten de deur wat drinken of vaker afwisselen met een alcoholvrij alternatief. Gelukkig ontdek ik daar steeds meer lekkere opties voor.

We zullen zien. Met dit resultaat ben ik al heel blij.

Heb jij weleens een alcoholvrije periode gedaan? En hoe is jou dit bevallen?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.