Als echte perfectionist herken je het misschien wel. Je kunt moeilijk genieten van het moment en bent alweer bezig met het volgende onderwerp op je to-do lijst. Of erger nog, er malen allerlei gedachtes door je hoofd waarom je niet goed genoeg bent en wat je de volgende keer beter moet doen.

I feel you. Ook ik ben een echte perfectionist. In het verleden kon ik daarom moeilijk genieten van momenten en was ik altijd bezig met wat er niet goed ging. Tegenwoordig lukt het mij gelukkig steeds beter om te genieten en minder perfectionistisch te zijn.

Eerlijk is eerlijk, dat gaat niet altijd even makkelijk. Toch heb ik inmiddels wat dingen ontdekt die mij helpen om minder perfectionist te zijn.

Ik deel graag mijn tips met je hoe ik omga met mijn perfectionisme.

Tips voor het omgaan met perfectionisme

1. Het gras is niet altijd groener bij de buren

Door social media denk je misschien dat een ander wel dat perfecte leven leidt en dat bij een ander alles beter is. Maar vergeet niet dat op social media vooral de successen gepost worden. Het is belangrijk dit te zien, want anders kan je hier erg onzeker van worden. Met als gevolg dat je niet blij bent met je eigen leven en eigen successen en steeds maar meer wilt.

Spiegel je dus niet aan iemand waar je alleen de successen van ziet. Realiseer je dat het gras bij de buren niet groener is bij jou.

Door minder te focussen op de ‘successen’ van een ander kan je ook milder voor jezelf zijn en sneller tevreden zijn met wie je bent en wat je doet.

2. Vier je successen

Over successen gesproken: het is typisch iets voor perfectionisten om niet tevreden te zijn met het resultaat en weer snel door te willen naar het volgende onderwerp.

Je herkent misschien wel dat het veel makkelijker is om stil te staan bij een negatieve opmerking of bij iets wat niet gelukt is dan bij een succes.

Daarom is het zo belangrijk om stil te staan bij je behaalde resultaat voor je weer verder gaat of juist jezelf afbrandt over wat er niet goed ging.

Heb je een succes geboekt? Vier dit! Sta er even bij stil, deel het met je partner of een collega en geef jezelf een complimentje.

Zelf vind ik het ook fijn om aan het einde van de dag stil te staan bij wat er goed ging deze dag. Soms vergeet je in de hectiek van de dag om stil te staan bij de positieve dingen. Door er ’s avonds alsnog bewust bij stil te staan focus je je op het positieve.

In het begin voelt dit misschien wat onwennig, maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. En je zult zien dat als je dit vaak genoeg doet je ook overdag meer leert te genieten van je successen in plaats van te focussen op het negatieve.

3. Bedenk een affirmatie

Een affirmatie is een positieve zin die je meerdere keren op een dag tegen jezelf zegt. Door deze zinnen keer op keer te herhalen krijg je meer zelfvertrouwen en helpt het jou bij het halen van je doelen.

Affirmaties voor perfectionisten:

  • Ik ben goed genoeg en op de juiste plek op dit moment
  • Het hoeft niet perfect om goed te zijn
  • Vandaag focus ik mij alleen op positieve dingen. Voor negativiteit is geen plek
  • Ik maak mij geen zorgen om dingen waar ik geen controle over heb

4. Zorg goed voor jezelf

Als je streng voor jezelf bent dan is de kans ook groot dat je jezelf een beetje verwaarloosd. Mag jij pas genieten als alles op je to do lijst af is? Vind jij jezelf niet genoeg waard om goed voor jezelf te zorgen? Ook dit is typisch iets voor een perfectionist.

Als perfectionist wil je goed presteren, maar dit kan alleen als je ook goed voor jezelf zorgt. Begin de dag dus met een momentje voor jezelf, bijvoorbeeld een fijne meditatie, en sluit de dag ook af met een ontspanmoment.

Dit zijn mijn favoriete ontspan rituelen na een lang werkdag.

Hoe ga jij om met perfectionisme?

Liefs, Ilse

Boekentips:

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.