Zo aan het eind van het jaar is het weer tijd om goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken. Eén van mijn goede voornemens is (opnieuw) om meer offline te gaan volgend jaar.

Ik zeg opnieuw, want in de praktijk vind ik dit voornemen niet makkelijk.

Ik weet zelf ook wel dat ik te veel online ben en dat mijn mobiel te veel van mijn tijd opslurpt. Vaak gebruik ik als excuus dat ik als blogger mijn mobiel ook voor werk gebruik. Dat is natuurlijk ook zo, maar dat wil niet zeggen dat ik niet wat meer offline zou kunnen gaan.

Wil jij ook minder online in 2023 en ben je nog op zoek naar de nodige motivatie en tips? Deels voor jou, deels voor mij, heb ik de voordelen om meer offline te gaan op een rij gezet.

1. Meer tijd voor goede gesprekken

Misschien herken jij ook wel dat het steeds lastiger is een goed gesprek te houden met je partner, familie of vrienden omdat iedereen wordt afgeleid door de telefoon.

Ik moet zeggen dat ik dit probleem ‘gelukkig’ vooral thuis ervaar. Als ik met familie en vrienden ben blijft mijn mobiel standaard in de tas en neem ik echt de tijd voor het gezelschap. Als jij dit wel lastig vindt is mijn tip in zo’n geval is om vooral de mobiel buiten handbereik te houden en het liefst in de tas te houden.

Maar thuis, daar is de mobiel een constante bron van afleiding. Mijn man en ik hebben standaard onze telefoon bij de hand en zijn vaak meer met de mobiel bezig dan met het houden van een goed gesprek. Het is niet zo gek dat we daardoor soms het gevoel hebben te weinig tijd voor elkaar te hebben.

Gelukkig gaan we vaak een hapje buiten de deur eten of samen een wandeling maken waardoor we toch tijd hebben voor een goed gesprek, maar ook thuis moet dit anders kunnen.

Daarom willen we een vaste offline avond in de week inlassen. Telefoon en tablet weg en tijd voor elkaar, dat is ons plan. Nu nog besluiten welke avond we allebei onze mobiele telefoon kunnen missen, want tja, dat is nog best een uitdaging.

De uitdaging is het dan natuurlijk om ook echt een goed gesprek met elkaar aan te gaan. Gesprekskaarten, zoals deze van Vertellis, zijn daarbij een leuke verdieping. Je hebt een feestdagen editie, maar ook gesprekskaarten voor koppels of gezinnen.

2. Meer tijd voor beweging

Die uren die je op de mobiel zit die kan je ook gebruiken voor andere dingen. Zoals een wandeling, korte workout of een uurtje in de sportschool.

Ik weet uit ervaring dat als je het eenmaal doet dat het super goed voelt, maar de stap naar de sportschool is toch een stuk groter dan even op de bank gedachteloos scrollen door Instagram.

Sinds kort heb ik de app Seven gedownload waarbij je elke dag een workout van 7 minuten krijgt. Elke kleine beetjes helpen en ik merk nu al dat ik mij iets fitter voel.

Een mooi voornemen voor 2023 om vaker te kiezen voor beweging i.p.v. de mobiele telefoon in de hand.

3. Meer tijd voor creativiteit

De mobiele telefoon pak je er vaak gedachteloos bij. Alleen als je met iets bezig bent waar je echt van kunt genieten en waar je volledig in kunt opgaan dan vergeet je de mobiele telefoon.

Als je minder online wilt zijn is het dus goed naar iets op zoek te gaan waardoor je in een flow raakt.

Voor mij werkt het heel goed om creatief bezig te zijn. Dan vliegen de uren voorbij zonder dat ik aan mijn telefoon denk.

De enige uitzondering hierop is wanneer ik een leuke foto of timelapse van dit creatieve project voor mijn blog of social media wil maken. Zelf maak ik dan een snelle foto of video met mijn iPhone. Verder denk ik nauwelijks aan mijn mobiele telefoon als ik creatief bezig ben.

Merk ik dat ik teveel op mijn mobiel zit? Dan is het weer tijd om een creatief project op te pakken waar ik lekker van in een flow raak.

4. Minder ongezond eten

Soms betrap ik mijzelf erop dat ik heel wat koekjes en borrelnootjes heb gesnoept, zonder dat ik doorhad dat ik aan het snoepen was. De oorzaak? Dat is toch vaak een mobiele telefoon in mijn hand.

Een goed voornemen is dus wanneer ik wat wil snoepen om te zorgen dat de mobiele telefoon buiten handbereik ligt, zodat ik kan genieten van het lekkers. Tegelijkertijd voorkom ik zo dat ik te veel snoep.

Het is mij nog steeds niet gelukt om 10 kilo af te vallen (alhoewel ik wel structureel een aantal kilo kwijt ben) en één van de oorzaken is toch wel dat ik teveel word afgeleid door de mobiele telefoon.

5. Meer tijd voor jezelf

Op je mobiele telefoon kan je precies bijhouden hoeveel schermtijd je hebt gehad. En die tijd die liegt er bij mij vaak niet om.

In al die uren had ik ook heel veel andere dingen kunnen doen, bijvoorbeeld een wandeling maken, een creatief project oppakken of echt de tijd voor mijzelf nemen. Bijvoorbeeld tijd voor een meditatie, een beauty behandeling of het lezen van een boek.

tips offline gaan mobiel

Een goede reden om meer offline te gaan is dus om meer tijd voor jezelf te nemen. Ik heb zelf een offline box in huis die ik er vaker bij wil pakken. Zo leg ik mijn mobiel ook bewust weg en herinner ik mijzelf dat ik meer tijd voor mijzelf wil nemen.

Het leuke aan zo’n offline box is dat hier ook vragen en opdrachten inzitten voor jezelf of voor een ander om echt over dingen na te denken en bewust offline te gaan.

6. Minder overprikkeling

Nog een belangrijke reden om meer offline te gaan is toch wel om minder overprikkeld te worden. Want eerlijk is eerlijk, van al die appjes en social media posts raak ik al snel overprikkeld en kom ik zeker niet tot rust.

Merk ik dat ik overprikkeld raak? Dat is dan een teken dat ik mijn mobiel weg moet leggen en tijd voor mijzelf moet nemen. Deze tips helpen mij trouwens ook wanneer ik overprikkeld ben.

Ik wil in 2023 dus opnieuw proberen meer offline te gaan. Maar in plaats van te wachten tot 1 januari begin ik daar direct mee. Want waarom wachten op iets wat alleen maar voordelen heeft?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.