Lukt het jou keer op keer niet om je doelen te halen? Een nieuwe gewoonte aanleren, of een oude gewoonte afleren, is vaak heel lastig en dit is toch iets wat heel belangrijk is bij het halen van je doelen.

Of je nu doelen hebt op persoonlijk vlak, bijvoorbeeld 10 kilo afvallen of 3 keer in de week sporten, of op zakelijk vlak, bijvoorbeeld 7.000 omzet per maand halen of die ene toffe baan in de wacht slepen, vaak moet je je gedrag hiervoor aanpassen en dat is heel lastig.

Gelukkig wordt het behalen van je doelen een stuk makkelijker met de tips in dit artikel. Lees je mee?

doelen-halen

1. Maak het SMART

Om je doelen te behalen is het belangrijk dat je je doelen SMART maakt. Smart staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Als ik mijzelf bijvoorbeeld als doel stel ‘ik wil afvallen’ dan is de kans groot dat ik dit doel niet haal, omdat het te algemeen is.

Maar als ik zeg ‘ik wil binnen 1 jaar tijd 10 kilo afvallen en hiervoor drink ik doordeweeks geen frisdrank meer, eet ik volgens een eetschema waardoor ik minder snoep en ga ik drie keer in de week sporten’ dan is de kans dat ik mijn doel haal al een stuk groter, omdat ik het veel concreter heb gemaakt.

Overigens ben ik na 4 maanden al halverwege dit doel dankzij deze tips om af te vallen, en alhoewel het begin een stuk makkelijker is en volhouden niet altijd even makkelijk is, ben ik nog steeds gemotiveerd mijn doel te gaan halen.

Oefen maar eens met het SMART maken van je doelen, het zet aan tot actie en concreet handelen.

2. Plan het in

Als je een nieuw doel wilt behalen is het ook belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Je doelen behalen kost tijd en moeite en als je hier geen tijd in je agenda voor reserveert is de kans klein dat je het gaat halen.

Ik pak als voorbeeld weer even het afvallen erbij. Aan het begin van de week plan in drie momenten in dat ik wil sporten. In principe is dit de maandagmiddag, vrijdagochtend en zondagochtend.

Maar soms ziet mijn week er net even anders uit. Als ik hier aan het begin van de week al naar kijk kan ik makkelijk een ander moment in de week prikken voor het sporten, zodat ik toch aan mijn doelen werk. Naast het sporten plan ik elke maandag bijvoorbeeld ook een uurtje in om een boodschappenlijstje voor een gezond weekmenu te maken, zodat ik geen smoesje heb om fastfood te eten.

Ook als je een ander doel hebt, bijvoorbeeld een nieuwe baan zoeken, kan je dit inplannen. Plan bijvoorbeeld elke week 2 uur in om te solliciteren naar nieuwe functies. Of een halve dag om te studeren, zodat jij je verder kan ontwikkelen en de juiste kennis hebt voor de functie die jij graag wilt.

Tip: geef jezelf een handige planner cadeau waarmee je je doelen overzichtelijk en mooi kunt inplannen, zodat je extra gemotiveerd bent om je hieraan te houden.

3. Zoek een buddy

Dit vind ik zelf zo’n fijne tip. Zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak heb ik buddy’s die mij steunen in het halen van mijn doelen. Bijvoorbeeld een vriendin die elke week even appt hoe het gaat met afvallen. Op deze manier blijf ik gemotiveerd om aan mijn doel te werken en heb ik een stok achter de deur.

Ook op zakelijk vlak heb ik collega’s met wie ik regelmatig spar en waarbij we aan elkaar vragen hoe het staat met onze zakelijke doelen. Het is niet alleen goed om verantwoording af te moeten leggen, wat je extra gemotiveerd houdt, maar het is ook fijn om te kunnen overleggen als het even niet zo lekker gaat. Die moeilijke momenten komen er sowieso en een steuntje in de rug is dan wel zo fijn.

Kijk eens in je netwerk wie jou verder kan helpen. Ook kan je denken aan een personal coach of business coach, deze mensen zijn echt getraind om jou te helpen bij het halen van je doelen en kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

4. Vertel het je omgeving

Laat jouw omgeving weten dat je een eigen bedrijf wilt beginnen, een andere baan wilt of meer wilt gaan sporten. Grote kans dat deze mensen regelmatig aan jou vragen hoe het met je doel gaat. En dan wil je natuurlijk niet moeten bekennen dat je er niks aan hebt gedaan, maar wil je juist goed nieuws vertellen.

MAAR…. pas op met aan wie je het vertelt. Ik kan uit ervaring delen dat sommige mensen negatief op jouw doelen zullen reageren en je zullen proberen te demotiveren. Dit is vaak uit hun eigen jaloezie of onzekerheid, maar het wordt wel geprojecteerd op jou en dit helpt je niet bij het halen van je doelen.

Ik ben jaren geleden vanwege een chronische ziekte een eigen bedrijf begonnen en nam ontslag uit loondienst. Veel mensen reageerden daar negatief op en raden mij het af.

Gesprekken met deze mensen waren niet helpend en eerder demotiverend. Gelukkig waren er ook mensen in mijn omgeving die het een heel verstandige keuze vonden en ik zorgde ervoor vooral met deze mensen hierover te praten. Ik heb geen dag spijt gehad van mijn keuze en 4 jaar later kan ik gelukkig zeggen dat voor mijzelf beginnen een hele goede keuze is geweest.

Je doelen delen met je omgeving is dus een heel goed idee, maar denk goed na over welke mensen je kunnen helpen bij het behalen van je doelen en welke mensen niet.

5. Trakteer jezelf op iets leuks

Om gemotiveerd te blijven mag je jezelf best wel eens trakteren op iets leuks. Maak vooraf een lijstje met dingen die je graag wilt en noteer daarbij wanneer je jezelf dit cadeau gunt.

Bijvoorbeeld een dagje sauna als je 2 kilo bent afgevallen of die mooie nieuwe tas als je 10 sollicitaties verstuurd hebt.

Zo hou je het werken aan je doelen leuk voor jezelf en maak je het niet te zwaar.

6. Lees over het onderwerp

Iets wat voor mij altijd enorm motiverend werkt is te lezen over het onderwerp waarop ik mijzelf wil ontwikkelen. Zoals in dit artikel staan vast al wel wat punten die je bekend voorkomen, maar door erover te lezen blijf je gemotiveerd en gefocust.

Zo las ik bijvoorbeeld pas het boek Goed Werk over de structuurjunkie-methode waarmee je overzicht, rust en productiviteit creëert. Iets wat enorm handig is om te werken aan je doelen. In dit boek staan trouwens veel handige tips om productiever aan je doelen te kunnen werken.

En om af te vallen lees ik diverse dieetboeken, inclusief eetschema’s, om mij op weg te helpen bij het afvallen.

Zo is over elk onderwerp en elk doel wel een relevant boek, blog of Instagramaccount te vinden waarbij je je kunt verdiepen in het onderwerp. Dit helpt om jezelf verder te blijven ontwikkelen.

7. Wees niet te streng

Niemand is perfect en bij iedereen zit weleens wat tegen. 100 % aan je doelen houden is voor niemand mogelijk.

Heb jij toch een keer het sporten overgeslagen, een reep chocola gegeten of een hele middag Netflix gekeken in plaats van gewerkt aan je doelen?

Mooi, hopelijk heb je ervan genoten! Een keertje niet aan je doelen werken is echt niet erg. Iedereen moet zo nu en dan even opladen of heeft simpelweg zijn dag niet.

Maar het belangrijkste is wel dat je hierna weer zo snel mogelijk met je doel aan de slag gaat. Voel je niet schuldig, dit kost alleen maar negatieve energie. Pak de draad gewoon zo snel mogelijk weer op en werk weer verder aan je doelen.

8. Pak niet teveel doelen tegelijk op

Iedereen heeft weleens zo’n moment dat je denkt: en nu ga ik alles anders doen. Ik stop met drinken, ga elke dag sporten en volgende maand heb ik een andere baan.

Stop! Je kunt niet zoveel tegelijk aan je leven veranderen, dit hou je nooit vol. Een nieuwe gewoonte aanleren, of aan een doel werken in je leven, kost heel veel energie, tijd en daadkracht.

Het is daarom veel beter om één voor één aan je doelen te werken.

Zo ben ik eerst begonnen met elke dag 10.000 stappen te zetten. Toen ik dat na 5 maanden goed onder de knie had ben ik begonnen met mijn eetpatroon aan te passen.

Je kunt beter in kleine stappen je leven aanpassen dan alles in één keer willen omgooien. Zo hou je het veel beter vol.

Succes met het behalen van je doelen!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.