Het is echt niet gek als je het gevoel hebt altijd veel te druk te zijn en achter de feiten aan te lopen. Je bent zeker niet de enige met een te lange todo-lijst en te weinig uren op een dag.

Ook ik ken het gevoel dat er nooit een einde lijkt te komen aan mijn taken op een dag. En ik heb ook vaak genoeg aan het einde van de dag met een ontevreden gevoel op de dag teruggekeken, omdat ik ‘veel te weinig’ gedaan had.

Toch heb ik steeds minder vaak zo’n dag dat ik ontevreden ben over wat ik gedaan heb en ervaar ik steeds minder vaak het gevoel te druk te zijn. Niet omdat er opeens veel meer uren in een dag zitten (was het maar waar!) of omdat ik meer op een dag gedaan krijg.

Wel omdat ik anders naar mijn todo-lijst ben gaan kijken en slimmer met mijn tijd om ga. Ik moet ook wel, omdat ik chronisch ziek ben heb ik sowieso maar een beperkt aantal effectieve uren op een dag. Maar ik weet gelukkig als geen ander hoe ik mijn tijd slim indeel.

Ben jij ook altijd te druk? Bekijk dan mijn tips om wat aan die te lange todo-lijst te doen.

Je kunt niet alle ballen hoog houden

Dit wil je misschien wel niet horen, maar het allerbelangrijkste om wat te doen aan het gevoel dat je te druk bent is een andere mindset. Accepteer dat je niet alles kunt doen.

Tegenwoordig zijn de verwachtingen hoog, maar voor een groot deel zijn dit je eigen verwachtingen en niet de verwachtingen van een ander.

Je bent geen supervrouw die carrière kan maken, de perfecte partner en moeder kan zijn, voor je ouders kan zorgen, een druk sociaal leven kunt hebben en ook nog eens vrijwilligerswerk kan doen. Laat staan het huishouden op orde houden en elke avond een super gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.

Stop met de niet reëele verwachtingen naar jezelf (en misschien ook wel naar anderen) en durf te kiezen. Accepteer dat er maar 24 uur in een dag zit en dat je niet alles perfect kunt doen.

Wat vind je echt belangrijk? Waar haal je de meeste energie uit? Kies bewust daarvoor en schrap taken op andere gebieden. Als je dit niet doet zal je altijd te druk blijven en, nog belangrijker, een ontevreden gevoel houden.

Zo heb ik bijvoorbeeld flink geschrapt in mijn sociaal leven. Ik zie echt nog wel regelmatig mijn vriendinnen en familie, maar niet meer zo vaak. Ik sla bijvoorbeeld vaak algemene feestjes over waar je toch iedereen maar heel kort kunt spreken. Als ik vrienden en familie dan zie heb ik ook echt tijd voor ze.

En weet je wat? De meerderheid is hier ook blij mee, want zij zijn zelf ook heel druk en het lukt hun ook niet alle ballen hoog te houden.

Delegeer waar kan

Het is iets waar vooral vrouwen last van hebben: alles zelf willen doen. Maar ja, dan ben je dus wel altijd druk.

Is het niet veel lekkerder als je wat meer vrije tijd hebt en rust ervaart dan altijd maar bezig te zijn? Ja dan wordt misschien iets niet helemaal op jouw manier gedaan, maar je hebt wel tijd voor leukere dingen.

Delegeer dus waar kan. In ons huishouden zijn de schoonmaaktaken bijvoorbeeld evenredig verdeeld, omdat we allebei ook ongeveer evenveel werken. Nu heb ik het geluk met een man die van kinds af aan al heeft geleerd mee te helpen in het huishouden, maar ook als je man dat niet gewend is kan hij best wel wat doen. En hetzelfde geldt voor je kinderen, afhankelijk van hun leeftijd zijn er best wat klusjes die ze al kunnen doen.

Dan maar iets minder perfect, maar zo hou jij wel tijd over voor andere dingen.

Kijk ook eens slim naar de taken in huis die veel tijd kosten. Zo besparen wij veel tijd met het online bestellen van boodschappen in plaats van naar de winkel te gaan.

Ook het inhuren van een schoonmaakster kan, als je er budget voor hebt, veel tijdswinst opleveren.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere dingen. Ben jij druk met de zorg voor je ouders? Ook al doe je dit met veel liefde, het kost toch veel tijd. En nu is het natuurlijk niet mogelijk om alles uit te besteden, maar misschien is er wel iets wat je kunt doen zodat jij meer tijd overhoudt. Misschien is er wel een vrijwilliger te vinden die af en toe met je ouders kan gaan wandelen of is er budget om iemand in te huren die de schoonmaak of de was voor je ouders doet.

Door te delegeren waar er ruimte is bespaar je een hoop tijd. Vergeet dus niet dat je niet altijd alles zelf hoeft te doen en durf hulp te vragen, zodat jij ook eens wat tijd voor jezelf overhoudt.

Stel prioriteiten

Nu je kritisch naar je taken hebt gekeken en gedelegeerd hebt waar kan ervaar je hopelijk al wat meer rust. Maar de kans is groot dat je toch nog een lange todo-lijst hebt en daar onrust bij voelt.

Daarom is het belangrijk om kritisch naar al je taken te kijken en prioriteiten te stellen.

Lang niet alles wat je moet doen is namelijk even belangrijk.

En niet alles wat belangrijk is heeft evenveel haast.

Door een duidelijk overzicht hiervan te maken en alles op te schrijven creëer je meer duidelijkheid en rust.

Als je alles op papier hebt staan haal je het hierna namelijk uit je hoofd en dit geeft inzicht en helderheid.

Zelf maak ik zo altijd een weekplanning waardoor ik helder heb wat er moet gebeuren. Ik ga hierdoor veel minder gestrest aan het werk.

Veel dingen die in je hoofd zitten blijken namelijk helemaal niet zoveel prioriteit te hebben als je ze opschrijft.

In je hoofd kan je dus heel druk zijn met allerlei taken, maar in de praktijk als je het allemaal opschrijft valt het soms wel mee. Of taken blijken helemaal niet meer zo belangrijk te zijn als je ze opschrijft en kunnen geschrapt, of uitgesteld, worden.

Bekijk ook mijn tips voor het maken van een weekplanning om met deze tips aan de slag te gaan.

Wees lief voor jezelf

Is, ondanks de eerdere tips, jouw todo-lijst nog te lang? Zeker als je een perfectionist bent is het moeilijk om dingen los te laten. De neiging om teveel taken op een dag te proppen is ook mij niet onbekend.

Wat mij enorm helpt is dat ik milder naar mijzelf ben geworden.

Het heeft geen enkele zin om boos te worden op wat allemaal niet gelukt is op een dag. Je gaat er alleen maar gestrest door naar bed en staat de volgende ochtend ook weer met onrust op.

Nee, in plaats van boos te worden om wat niet lukt is het veel beter om dankbaar te zijn voor wat wel gelukt is. Ik heb om mijzelf deze mindset aan te leren heel lang gewerkt met een dankbaarheidsdagboek. Aan het einde van de dag schreef ik dan een aantal dingen op waar ik dankbaar voor was.

Zo leer je heel anders naar de dag te kijken. Dit geeft meer rust en ook interessante inzichten in wat echt belangrijk voor je is en dus ook aan welke taken je eigenlijk meer, en minder, tijd wilt besteden.

Adem in, adem uit

Ondanks al deze tips kan het echt nog wel eens voorkomen dat je een periode hebt waarin alles samenkomt en er echt gewoon teveel op een dag moet gebeuren.

Er zit niks anders op dan je kalmte proberen te bewaren en rustig te blijven doorademen. Neem af en toe een momentje voor een (korte) meditatie of een ander ontspanningsmoment.

Zet de wekker bijvoorbeeld 10 minuten eerder voor een meditatie om de dag mee te beginnen of sluit de dag af met een meditatie op de spijkermat.

Je hebt niet altijd alles zelf in de hand, maar toch is er heel wat wat je kunt doen om te schrappen in je planning en het gevoel van te druk te zijn als minder belastend te ervaren.

Wat is jouw favoriete tip om minder druk te ervaren?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.