Ben jij regelmatig overprikkeld? Zeker als je hooggevoelig bent kan het voorkomen dat er teveel prikkels op je af komen en dat je hier last van krijgt.

Denk aan een intens gevoel van moeheid, snel geïrriteerd zijn of moeite hebben met concentreren.

Zelf ben ik hooggevoelig en ervaar ik daarom regelmatig dat er veel prikkels op mij af komen. Daarnaast heb ik ook het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hierdoor ben ik snel moe en kan ik minder prikkels aan dan een gemiddeld persoon.

Het komt dus regelmatig voor dat ik overprikkeld ben. Gelukkig weet ik heel goed wat ik kan doen wanneer ik overprikkeld ben. Als ik merk dat overprikkeld ben probeer ik dan ook snel actie te nemen om de overprikkeling weg te nemen.

Graag deel ik mijn favoriete methodes wat te doen bij overprikkeling. Wat voor de een werkt, hoeft bij de ander niet altijd te werken. En zelf merk ik ook dat sommige tips soms wel werken, maar dat ik op een ander moment weer ergens anders behoefte aan heb.

Probeer deze tips tegen overprikkeling dan ook gerust uit en kijk wat het beste voor jou werkt.

1. Plan me-time in

Als je overprikkeld bent dan is de kans groot dat je meer hebt gegeven dan goed voor je is. Je bent vooral met dingen bezig geweest die je energie kosten en te weinig met dingen die je energie opleveren.

Daarom is het dan extra belangrijk om me-time in te plannen.

Ga iets doen waar je wel energie van krijgt en weer ontspannen van raakt.

Door bewust me-time in te plannen neem je regelmatig even de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Plan bijvoorbeeld elke dag een half uur voor jezelf om iets te doen waar jij echt gelukkig van wordt.

Me-time mag iets zijn wat echt puur voor jezelf is, bijvoorbeeld sporten, een boek lezen of tuinieren. Maar als jij gelukkig wordt van een spelletje met je kinderen of een wandeling met de hond dan is dit ook goed en kan je dit prima onder me-time plannen.

Als jij er maar energie van krijgt, dat is het allerbelangrijkste.

Me time

Koop direct bij:

bol.com (€12,99)

2. Aai een huisdier

Wist je dat het aaien van een huisdier ontspannend werkt? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het stresshormoon cortisol afneemt wanneer je een huisdier zoals een kat, hond of cavia aait afneemt.

Tegelijkertijd maakt je lichaam juist oxytocine aan. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en zorgt ervoor dat chronische pijnklachten afnemen.

Zelf merk ik ook dat als ik ons hondje Jackie aai en hier bewust de tijd voor neem ik al snel ontspan en ontprikkel en mij weer bewuster ben van mijn omgeving.

3. Aan de slag met planten

Het is vast geen verrassing voor je dat de natuur een ontspannende werking heeft. Je hebt vast zelf ook weleens gemerkt dat je minder prikkels ervaart als je een boswandeling maakt.

Als je overprikkeld bent is het dan ook een goed idee om de natuur in te gaan.

Maar als ik naar mijzelf kijk is dat lang niet altijd mogelijk. Ik woon midden in de stad, dus het bos is niet om de hoek. Daarnaast heb ik niet altijd de energie om een lange wandeling te maken als ik overprikkeld en moe ben.

Gelukkig heb ik gemerkt dat door met planten bezig te zijn ik ook ontprikkel. Of het nou onkruid wieden is in de tuin of kamerplanten verzorgen in huis: zodra ik de tijd neem voor planten ervaar ik meer ontspanning.

Als je overprikkeld bent hoef je dus niet perse de natuur in (maar het mag wel!), simpelweg wat aandacht voor de planten om je heen helpt ook al een heleboel.

4. Mediteren

Mediteren helpt ook bij een overprikkeld brein. Juist door je weer te focussen op jezelf en je ademhaling kom je weer tot rust en ontspan je.

Tegelijkertijd vind ik juist mediteren ook heel lastig als ik overprikkeld ben. Ik voel zelf altijd veel onrust in mijn lijf en heb last van een opgejaagd gevoel.

Sinds een tijdje mediteer ik op een spijkermat en voor mij werkt dit perfect. Het lukt mij veel beter om te focussen op mijn ademhaling en mijn hoofd leeg te maken.

5. Neem een douche

Raar maar waar, bij mij helpt het regelmatig om te douchen als ik overprikkeld ben.

Hoe het precies werkt weet ik niet, maar door al het water wat over mijn hoofd stroomt lijkt het of ik leegloop en alle stress wordt weggespoeld.

Na een lange werkdag neem ik dan ook graag een douche om de dag van mij af te spoelen.

6. Wandel een rondje

Ook wandelen is bij mij iets wat goed werkt als ik overprikkeld ben. Zelfs in de stad en zelfs met hond merk ik dat door en blokje om te wandelen ik mijn hoofd leeg maak en de prikkels minder worden.

Nog beter werkt het als ik in een rustig gebied wandel en ik niet steeds op onze hond hoef te letten, maar omdat dit niet altijd mogelijk is is een rondje in de stad met hond voor mij ook al een goed alternatief.

Eerder schreef ik al over de voordelen van wandelen, wandelen heeft namelijk nog veel meer voordelen.

7. Schrijf het van je af

Soms ben je overprikkeld door nare gebeurtenissen die op je pad komen. Zeker als je hier langere tijd last van hebt dan is het soms lastig om van deze prikkels af te komen.

Wat dan goed voor mij werkt is om het van mij af te schrijven. Op de een of andere manier lukt het veel beter om dingen los te laten als ze eenmaal op papier staan.

Merk jij dat je het lastig vind om dingen los te laten? Pak dan pen en papier erbij en schrijf het eens op, grote kans dat jij je hierna alweer wat beter voelt.

8. Pak de overprikkeling aan

Soms weet je heel goed waardoor de overprikkeling komt. Dan is het goed om te kijken of je de oorzaak van overprikkeling aan kunt pakken.

Ik ben bijvoorbeeld gevoelig voor geluid, dus als ik veel geluiden om mij heen heb raak ik sneller overprikkeld, moe en geïrriteerd. Misschien herken je dit wel.

Zelf werk ik inmiddels volledig thuis waardoor ik nauwelijks last heb van geluid, maar ook als dat niet mogelijk is kan er misschien wel iets op je werkplek worden aangepast zodat jij minder overprikkeling ervaart.

Misschien kan je in een aparte ruimte werken of op een andere plek waar minder overlast van geluid is.

Ik gebruik op de dagen dat mijn man ook thuis werkt een noise-cancelling koptelefoon, zodat geluid gedempt wordt.

Ook andere gebieden van overprikkeling kan je zo aanpakken. Het is goed om naar dingen te kijken die je vooral energie kosten, maar weinig opleveren. Kijk eens of je hier wat aanpassingen aan kunt doen, zodat jij minder last van overprikkeling hebt.

De eerdere tips in dit artikel kan je vooral oppakken zodra jij last van overprikkeling hebt, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om eens te kijken wat de overprikkeling in je leven veroorzaakt en of je hier wat aan kunt doen.

Soms ontkom je ook niet aan overprikkeling. Maar ik weet zelf vrij goed van welke activiteiten ik overprikkeld raak.

Weet ik dat deze op de planning staan en kan ik hier niet onderuit? Dan zorg ik dat ik daarna extra veel me-time inplan om de overprikkeling weer kwijt te raken.

Heb jij last van chronische overprikkeling? Loop jij continue op je tenen, slaap je slecht en ben je continue moe? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan dat je tijdelijk overprikkeld bent door een gebeurtenis.

Het is dan slim om professionele hulp in te schakelen die jou kan helpen te herstellen.

Wat is jouw favoriete tip om overprikkeling tegen te gaan?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.