Het is alweer ruim 1,5 jaar geleden dat ik het laatst wat heb geschreven over mijn poging om wat kilo’s kwijt te raken. Dat heeft natuurlijk een reden en dat is dat er een tijd lang niet zo veel te melden viel. Want tja, delen dat het niet lukt om verder af te vallen is natuurlijk niet zo leuk.

Toch wil ik jullie een update geven hoe het nu gaat, welke successen er zijn (want die zijn er!) en hoe ik nu verder ga.

De cijfers

Jullie zijn vast heel benieuwd naar de cijfers. Wat weeg ik eigenlijk en hoe veel wil ik afvallen?

In augustus 2021 schreef ik dat ik op mijn zwaarste 79 kilo woog en dat ik dat nooit meer wilde bereiken. En dat is gelukt!

Tot eind 2021 lukte het mij goed om af te vallen en woog ik rond de 73 kilo. Maar toen kwam corona. En daarna long covid. Daar heb ik eigenlijk tot eind 2022 flink last van gehad.

Het is niet gek dat afvallen toen niet lukte. Sterker nog, ik kwam weer wat aan. Ik woog zo rond de 76 kilo. Het goeie nieuws is dat dit al een stuk minder is dan voorheen.

Sinds begin dit jaar gaat het weer wat beter met mijn gezondheid, alhoewel ik door mijn chronische ziekte natuurlijk wel beperkingen blijf houden. Toch lukt het mij al veel beter om op mijn eten te letten en weeg ik de laatste tijd rond de 74,5 a 75 kilo. Ik ben hier heel blij mee.

Natuurlijk wil ik nog verder afvallen. Mijn ideaalbeeld is 66 kilo. Maar dat wil ik niet bereiken door af te vallen, wel door gezonder te leven. Daar vertel ik graag meer over.

Wat ga ik nu anders doen?

Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor een lekkere pasta carbonara of broodje kroket. Dat zijn echt mijn favorieten. Ook chocola gaat er altijd wel in. En daarnaast drink ik graag cola en wijn.

Mijn favorieten bevatten dus veel calorieën, koolhydraten en soms ook suikers. Dat is niet echt handig als je wilt afvallen.

Tegelijkertijd merk ik dat ik niet continue met diëten bezig wil zijn. Ik wil gewoon genieten van mijn pasta carbonara zonder mij daar schuldig over te voelen.

Ik ben dus goed gaan kijken hoe ik mijn eetpatroon kan aanpassen, zonder het gevoel te hebben continue aan het diëten te zijn en toch af te vallen.

Nu heb ik al eerder gedeeld dat ik onder andere steeds vaker een alcoholvrije periode hou. Dit bevalt goed en ook de komende maanden ben ik van plan geen alcohol te drinken. Dit zal helpen bij het afvallen, alhoewel ik wel moet uitkijken dat ik de alcohol niet vervang voor te veel calorierijke drankjes.

Daarnaast kies ik er steeds vaker voor om te eten volgens een koolhydraadbeperkend dieet. In het kort gezegd vervang ik boterhammen, crackers, rijst en pasta een groot deel van de week voor alternatieven zoals een eiwrap of bloemkoolrijst.

Ik ben hier niet super strikt in. Aan een koolhydraadarm dieet zitten ook nadelen en als je volledig volgens deze regels wilt eten mag je ook heel veel gezonde voeding niet. Havermout, druiven en appels bevatten volgens de regels van dit dieet bijvoorbeeld al te veel koolhydraten, terwijl dit juist heel gezond is. Ook is het advies van de gezondheidsraad om 90 gram volkorenproducten per dag te eten, tenzij je daar allergisch voor bent.

Nu ben ik hier niet allergisch voor, maar in het verleden ben ik hier wel overgevoelig voor geweest. Ik kreeg toen het advies gluten een aantal maanden te mijden en daarna voelde ik mij een stuk energieker. Ik weet dus uit ervaring dat ik gevoelig kan reageren op te veel gluten.

Daarom ben ik nu aan het experimenteren wat goed voor mij werkt. Ik merkte bijvoorbeeld vaak dat ik na de lunch een dip had en snel moe was. Maar nu ik een groot deel van de week geen boterhammen met de lunch eet lijk ik minder last te hebben van deze dip. Daarnaast zit ik langer vol als ik kies voor een alternatief zoals een eiwrap of gevulde paprika.

Ook ’s avonds zoek ik vaak naar alternatieven met weinig koolhydraten en die zijn er gelukkig genoeg. Maar zo af en toe kies ik juist wel bewust voor een lekkere maaltijd met pasta of aardappelen. Pasta is niet ongezond, zeker niet als je voor een volkoren pasta kiest.

Maar zelf weet ik dat ik gevoelig ben voor te veel tarwe, dus elke dag crackers, boterhammen en pasta zorgt ervoor dat ik mij extra moe kan voelen. Door meer koolhydraadbeperkend te eten, voel ik mij dus energieker en eet ik ook automatisch meer groenten. En koolhydraadbeperkend eten is ook veel lekkerder dan ik dacht, ik heb al heel wat heerlijke recepten gemaakt.

Het nadeel van deze manier van eten is wel dat het eten bereiden veel meer tijd kost. Maar je krijgt veel minder suikers binnen en dat is weer goed. Ook zit ik langer vol, waardoor ik minder de neiging heb te snoepen.

Langzaam naar het streefgewicht

Ik denk door een deel van de week koolhydraadbeperkend te eten ik mij niet alleen energieker zal voelen, maar ook langzaam wat kilo’s zal kwijtraken. En dat werkt veel beter dan steeds op dieet gaan en daarna weer aankomen.

Zo zit ik ook veel lekkerder in mijn vel en voel ik mij, ook nu al, gezonder en fitter.

Ik mag dus lekker af en toe genieten van mijn pasta carbonara of stukje chocola, zonder mij schuldig te voelen.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.