Nieuw jaar, nieuwe kansen! Alhoewel je natuurlijk niet stipt op 1 januari aan goede voornemens hoeft te beginnen, vind ik het zelf altijd een uitgelezen kans om dingen weer even scherp te stellen en met focus te beginnen aan het nieuwe jaar.

Terugkijkend op 2022 was dat ook niet echt mijn jaar. Ik heb lang last gehad van de nasleep van corona, waardoor ik heel laag in mijn energie zat. Als je al chronisch ziek bent is dat niet handig en daarnaast vond ik de dagen het afgelopen jaar vaak vlak en saai. Zoals een vriendin van mij laatst passend zei: je kunt nog zoveel aan je mindset werken als je wilt, maar soms zit het er gewoon even niet en heb je wat hulp nodig.

Voor mij was dat mijzelf de rust gunnen, met behulp van acupunctuur weer verder opkrabbelen en accepteren dat het gewoon even niet altijd goed ging in plaats van kei hard mijzelf te willen verbeteren.

Ik kijk dan ook erg uit naar 2023. Ik ben er misschien nog niet 100 %, maar het gaat wel stukken beter. Ik heb weer zin om nieuwe plannen te maken en hiermee aan de slag te gaan.

Graag deel ik mijn voornemens en doelen voor volgend jaar.

Zakelijke voornemens

Laat ik beginnen met mijn zakelijke voornemens. Ik weet dat het populair is om voornemens en doelen op te stellen om verder te groeien en vaak gaat het hierbij om omzetdoelen of bezoekersaantallen.

Bij mij draaien mijn zakelijke doelen dit jaar vooral om beter voor mijzelf te zorgen, mijn grenzen af te bakenen en meer plezier uit het werk halen. Ik vertel er graag meer over.

Minder multitasken

Ik weet hoe slecht multitasken is en toch doe ik het veel te vaak. Het is zo makkelijk om tijdens het werk even social media te checken of te kijken welk mailtje er is binnengekomen.

Niet alleen is al dat multitasken erg vermoeiend, je krijgt ook veel minder gedaan op een dag. En eigenlijk ben ik zelf ook wel klaar met dat multitasken.

Ik wil dus veel meer focus op mijn werk gaan houden en minder multitasken, zodat ik meer gedaan krijg in minder tijd.

Om te beginnen heb ik whatsapp van de computer gegooid en een aantal groepen in whatsapp op dempen gezet, anders word ik er via de mobiel nog continue door gestoord. Ook heb ik de mail op de computer uitgezet, met als voornemen deze nog drie keer per dag te openen.

Ik verwacht dat dit al een heel mooi (en moeilijk!) begin is om minder te multitasken. Daarnaast gebruik ik de app Be Focused weer. Deze app gebruik ik regelmatig en helpt je volgens de pomodoro techniek gefocust te werken.

Ook staat het boek Goed Werk van Cynthia Schultz weer op mijn leeslijst. Deze heb ik al eerder gelezen en dit is een mega praktisch boek om gefocust en gestructureerd te werken. Maar om alles weer scherp te krijgen wil ik het boek er weer eens bijpakken, zo kan ik echt goed aan het nieuwe jaar beginnen.

Beter grenzen stellen

Ik vind het zo moeilijk, zeker als ik druk ben, om mijn grenzen goed te bewaken. In de kerstvakantie heb ik eens gereflecteerd op verzoeken van klanten en hoe ik hier mee omga. En ik merk dat ik vaak te weinig naar mijn eigen gevoel luister en mijzelf hierin voorbij loop. Dus het is tijd om vaker grenzen te stellen.

Grenzen stellen houdt niet perse in dat ik nee zeg, maar wel dat een ja op mijn voorwaarden.

Dat kan bijvoorbeeld voor blogopdrachten betekenen dat opdrachtgevers langer moeten wachten voor iets gepubliceerd wordt. Hier ben ik vorig jaar al mee begonnen en de meerderheid van de opdrachtgevers vindt dit prima. Een enkele keer gaat een opdracht niet door en dat is natuurlijk jammer, maar voor mij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Soms komen alle opdrachtgevers tegelijk en dan kan het nou eenmaal wat langer duren.

Maar als klanten net iets anders dan anders willen, dan blijf ik het lastig vinden mijn grenzen aan te geven. Soms wil een klant bij een blogpakket net wat anders, maar in de praktijk blijkt dit mij vooral veel tijd te kosten en relatief weinig op te leveren dus hier moet ik duidelijker grenzen in stellen.

En nu ik steeds vaker aanvragen voor interieuradvies heb merk ik ook dat klanten steeds wat anders willen dan wat ik nu aanbied. Bijvoorbeeld dat ik perse aan huis kom voor advies terwijl het niet in de buurt is, of een complete uitwerking van het advies. Ik ben hier een paar keer in meegegaan, maar uiteindelijk is het niet wat ik (nu) wil en heb ik hier eigenlijk geen tijd voor. Reden om nog beter mijn grenzen te bewaken dus.

Meer afspreken met collega’s

Voor corona sprak ik regelmatig met collega’s af om bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook heel leerzaam. Alhoewel het nu alweer een tijdje makkelijk kan, zie ik nog zelden collega’s. We zijn eraan gewend geraakt via berichtjes te communiceren en dat kost natuurlijk ook minder tijd.

Maar tijd doorbrengen met collega’s en elkaar zien, dat is toch anders. Daarom wil ik dat dit jaar weer echt gaan oppakken. De eerste koffiedates staan alweer gepland en ik kijk er naar uit. Een deel van de koffiedates is digitaal, maar dat maakt niet uit. Dat scheelt een heleboel reistijd en je wisselt toch net wat meer informatie uit dan als je elkaar alleen maar berichtjes blijft sturen.

Blijven leren en ontwikkelen

In tijd van drukte schiet het er weleens bij in, maar het is zo belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Om dit te blijven doen ga ik mij hiervoor dit jaar echt doelen stellen.

Zo ben ik nu met een zelfstudie op interieurgebied bezig en ik merk dat het soms een beetje blijft liggen. Daarom plan ik nu elke week 2 uur in voor deze cursus. Geen smoesjes meer, tijd om deze cursus serieus op te pakken.

Hoe zit het met mijn zakelijke doelen?

Misschien denk je nu wel: Ilse, waar blijven je zakelijke doelen? Wat heb je jezelf voorgenomen qua omzet en bezoekersaantallen?

Ik weet dat het populair is om hierover te praten en gedacht wordt dat hoe meer (geld, bezoekers) beter is. Eerlijk gezegd word ik er vaak onzeker van als ik andere ondernemers over omzetdoelen en bezoekersaantallen hoor praten. Ik krijg vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg ben, niet hard genoeg werk en onsuccesvol ben.

En dat is onzin!

Ik draai al 3 jaar op een rij een omzet waar ik meer dan goed van kan rondkomen. Ook de jaren daarvoor was mijn omzet al prima. Dus waarom zou ik doelen moeten stellen voor meer omzet? Dat brengt alleen maar stress, onzekerheid en harder werken met zich mee. Ik hoef helemaal niet meer te verdienen. Ik hoef geen Tiny house, wereldreis of dure merkkleding te kopen, dus heb ook helemaal niet zoveel geld nodig.

En qua bezoekersaantallen had ik 2 jaar geleden mijn hoogtepunt. Daarna zijn mijn bezoekersaantallen gezakt, maar met 50.000 a 60.000 maandelijkse bezoekers op mijn website is het nog steeds iets om heel trots op te zijn.

De eerste 1,5 jaar heb ik hard geknokt om de bezoekersaantallen weer naar het hoogtepunt terug te brengen, maar dat zorgde alleen maar voor veel stress en onzekerheid. En eerlijk gezegd, mijn omzet werd er niet minder om.

Natuurlijk is het leuk om meer omzet en hogere bezoekersaantallen te bereiken. Maar niet onder hoge druk, want dat is helemaal niet nodig. Er is steeds meer concurrentie online en groeien wordt daardoor steeds moeilijker. Ik geloof er nog steeds in dat je, ook met een nieuwe website, succesvol kunt worden. Maar op dit moment sta ik er goed voor met mijn interieurwebsite en is het helemaal niet nodig mij veel druk op te leggen. Door dit niet te doen heb ik meer ruimte voor het maken van echt leuke content en dat vind ik uiteindelijk het allerleukste.

Daarom heb ik voor mijzelf dit jaar geen nieuwe doelen voor omzet en bezoekersaantallen opgelegd en wil ik vooral behouden wat ik heb.

Persoonlijke voornemens

Natuurlijk heb ik ook een aantal persoonlijke voornemens waarmee ik aan de slag wil.

Ik wil vooral nog energieker en lekkerder in mijn vel zitten. Daarom ga ik de komende tijd weer beter letten op mijn voeding, geen alcohol drinken en meer bewegen.

En natuurlijk neem ik ook de tijd voor de nodige selfcare. Zo blijf ik dagelijks mediteren en lees ik veel boeken over zelfzorg, persoonlijke ontwikkeling en meer. Ook ben ik druk bezig met het opruimen van het huis, want hoe minder spullen, hoe meer rust.

doelen en voornemens 2023 ilse

Heb jij nog voornemens voor komend jaar? Als je het lastig vind goede voornemens vol te houden, dan zijn deze tips voor haalbare goede voornemens wat voor jou.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.