Sinds een jaar of 3 ben ik fulltime blogger en ondernemer en ik zou niet anders meer willen. Twijfel jij over het ondernemerschap?

Ik deel graag met je waarom ik ondernemen zo fijn vind. Herken jij je in deze punten dan is ondernemen misschien ook wel wat voor jou!

1. Zelf je dag indelen

Oke, dit vind ik niet eens alleen maar fijn, dit punt is voor mij persoonlijk ook noodzakelijk.

Ik vind het heerlijk om niet langer een 9 tot 5 werkdag te hebben en elke dag op dezelfde tijd te moeten beginnen, maar zelf mijn dagen in te kunnen delen.

In de praktijk werk ik 4 a 5 dagen in de week de ochtend. Afhankelijk van hoe ik mij voel werk ik in de middag ook, soms maar een paar uurtjes, en soms zelfs helemaal niet.

In het weekend doe ik hooguit wat social media en mail, maar meestal niet meer.

Zoals ik al zei is dit niet alleen maar fijn, maar ook noodzakelijk voor mij. Ik ben chronisch ziek, ik heb het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, ook wel bekend als ME.

Ik heb altijd pijn, ben altijd moe en heb moeite mij te focussen. Het beste kan je de klachten vergelijken met de griep, waarbij je de ene dag hier meer last van hebt dan de andere dag, maar de klachten zijn er altijd.

Hierdoor kan ik geen 8 uur op een dag kan werken, heel moeilijk concentreren en ook regelmatig een dag (of langere periode) gewoon helemaal niks.

Een ‘normale’ baan ging dan ook niet meer voor mij. Van het traject om (gedeeltelijk) afgekeurd te worden werd ik helemaal gek, omdat ik het gevoel had afgeserveerd te worden terwijl ik nog zoveel kan.

De beste keuze ooit was dan ook om ontslag te nemen, al mijn zekerheden op een baan of uitkering op te geven, en voor mijzelf te beginnen!

Ik hoef nu aan niemand meer te verantwoorden wanneer ik wel en niet werk. Ik werk wanneer ik zin heb, en mij goed genoeg voel, en ik vind het heerlijk.

Maar ook als je gewoon meer vrijheid wilt, kan ik het zeker aanraden te gaan ondernemen. Mijn ziekte zie ik inmiddels niet meer als een last, ondanks dat het er altijd is. Ik heb nu wel de tofste baan die er is en ik weet zeker dat als ik gezond zou zijn ik dit nooit zou durven doen!

2. Zelf beslissen waar je aandacht aan besteed

Toen ik begon met ondernemen focuste ik mij vooral op interieuradviezen, workshops en cursussen op locatie.

Inmiddels geef ik nog weinig interieuradvies, blog ik vooral en coach ik alleen nog bloggers en ondernemers individueel.

En wie weet hoe het er volgend jaar uitziet, dat kan zomaar weer anders zijn. Als ondernemer bepaal je namelijk zelf wat je doet en waar je aandacht aan besteed. Geen baas die zegt wat je moet doen, nee de baas dat ben jij.

En dat vind ik super fijn aan ondernemen. Toen ik nog een arbeidscontract had, had ik regelmatig goede ideeen die in de praktijk nooit uitgevoerd werden omdat mijn leidinggevende het niet belangrijk genoeg vond. Niet erg, want zo werkt het nou eenmaal.

Maar nu beslis ik zelf en kan ik dus aandacht geven aan dingen die ik interessant vind en aandacht wil geven. Vind ik iets niet meer leuk? Dan kan ik dus zelf beslissen hier mee te stoppen.

3. Niet eindeloos overleggen, jij bepaalt

O, dit vind ik ook zo’n fijne! Ik kom uit een bedrijf waar alles in procedures en regels is vastgelegd en niks veranderd mocht worden zonder eindeloos overleg.

Zelf ben ik iemand die heel snel kan beslissen en ik ben ook nogal ongeduldig. Niet zo gek dat ik hier erg gefrustreerd van kon raken.

Nu als ondernemer hoef ik nauwelijks meer te overleggen. Natuurlijk moet bij een samenwerking nog weleens iets afgestemd worden, maar daarover hoeft niet eindeloos vergaderd te worden en dit kan meestal per mail of telefonisch.

Ik mis alle overleggen, procedures en regels totaal niet en vind het heerlijk dat ik gewoon aan het werk kan zijn zonder tijd te verspillen aan dit soort dingen.

4. Gelijkgestemden ontmoeten

Met je collega’s moet je het maar doen. Soms heb je hele fijne collega’s, soms niet.

Als ondernemer sprokkel je zelf je netwerk bij elkaar. Je hebt dus ook veel meer invloed op met wie je samenwerkt.

Ik kan oprecht zeggen dat ik zo’n leuk team aan gelijkgestemden om mij heen heb verzameld, zij maken het werk een stuk leuker. Een aantal van mijn collega ondernemers zijn inmiddels zelfs mijn vriendinnen!

Sommige connecties zijn vooral digitaal, vanwege de grote afstand, maar ook in de regio heb ik een super leuke contacten opgedaan. En we bespreken echt niet alleen zaken, maar spreken ook weleens af om een wijntje te drinken en gezellig bij te kletsen.

Ook vind ik het leuk om regelmatig naar events te gaan om andere ondernemers en bloggers te ontmoeten. Blogger By Nature is bijvoorbeeld zo’n event waar ik veel andere bloggers heb leren kennen. Meer weten over dit event? Lees dan Ellen’s verslag van Blogger by Nature.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan ondernemen en moet het sowieso wel bij je passen. Maar voor mij is het de beste keuze ooit en ik zie mijzelf niet snel meer voor een baas werken.

Ben jij ondernemer of werk jij in loondienst? En wat vind je het grootste voordeel hieraan?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.