Mijn interieurblog bestaat alweer ruim 5 jaar. Op 25 augustus 2016 kwam mijn eerste artikel online. Wat vliegt de tijd! Maar is bloggen nog wel leuk? Op mijn interieursite staan er meer dan 700 artikelen online en ook op deze site zijn al tientallen artikelen te vinden. Bloggen is inmiddels mijn fulltime baan, maar is het nog steeds mijn droombaan?

Ja het is mijn droombaan. Maar nee, het is niet altijd even leuk. Ik heb ook echt wel eens momenten dat ik denk: Is dit het nou? Het is dan ook gewoon werk en ook daar horen mindere kanten bij.

Toch zou ik dit werk voor geen andere baan willen ruilen. Ook als ik niet chronisch ziek zou zijn en gewoon een 9 tot 5 baan aan zou kunnen, zou ik niet anders willen.

Het afgelopen jaar merkte ik wel net iets vaker dan anders frustratie over mijn werk. Daarom heb ik recent een aantal keuzes gemaakt en ik geniet nu gelukkig weer volop van mijn werk als blogger.

Hoe hou ik het bloggen na 5 jaar nog steeds leuk? Daar vertel ik je graag meer over in dit artikel.

Dit vind ik het allerleukste aan bloggen

Bloggen is mijn baan en zoals ik al zei heeft elke baan leuke en minder leuke kanten. Dat geldt ook zeker voor bloggen.

Gelukkig zitten er heel veel leuke kanten aan bloggen waar ik veel energie en plezier uit haal.

Het allerleukste aan bloggen vind ik denk ik het bedenken van leuke content. Dat kan een mooie, informatieve blog zijn die goed gelezen wordt. Maar voor mijn interieurblog kan het ook een leuke DIY zijn of een hele mooie styling waar ik veel reacties op krijg.

Content bedenken in de breedste zin van het woord vind ik het allerleukste om te doen. Gelukkig maar, want dit is natuurlijk ook het visitekaartje als blogger dus zodra je dit niet meer leuk vindt kan je denk ik beter stoppen als blogger.

Er zijn nog veel meer dingen die ik leuk vindt aan bloggen. Zo heb ik super veel leuke contacten door het bloggen, zowel met collega’s, bedrijven maar ook met jullie als lezers.

Ook leer ik heel veel van bloggen en ik hou van kennis opdoen. Of het nu gaat om meer leren over de technische kant over bloggen, bijvoorbeeld het verbeteren van de website of geld verdienen met bloggen, of inhoudelijke informatie over interieur, huishouden of ondernemen, ik hou ervan.

Ik ben net een spons en hou van kennis vergaren. Van alle kennis die ik opdoe kijk ik wat ik interessant vind om te delen. Natuurlijk test ik eerst de kennis zelf uit, zodat ik mijn eigen mening hierover ook kan delen.

Dit zijn zomaar een paar dingen die ik heel leuk vind aan bloggen, maar er is nog veel meer leuks dus wie weet moet ik hier eens een aparte blog over schrijven.

Hoe vind ik altijd inspiratie?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik altijd inspiratie weet te vinden om weer een blog te schrijven. Bloggen zit in mijn DNA en bij alles wat ik doe en denk ben ik onbewust bezig of ik hier misschien wel over kan bloggen.

Vooral voor mijn interieurblog heb ik nog tientallen ideeën op de plank liggen om over te bloggen. Het komt echt wel eens voor dat ik een mindere dag heb en geen enkel idee goed genoeg vind. Maar een volgende dag zit ik dan weer vol inspiratie om met één van de vele ideeën aan de slag te gaan.

Ook helpt het voor mijn interieurblog dat veel blogs samenwerkingen zijn. Dit zijn vooral linkbuildingartikelen. Ik krijg dan een woord, inclusief link, van de opdrachtgever om een blogpost over te schrijven. Geef mij een woord en ik heb direct 5 ideeën voor een passende blogpost die mijn lezers leuk vinden om te lezen.

Zo heb ik altijd inspiratie voor mijn interieurblog om over te schrijven.

Voor ilsevanelleswijk.nl ben ik soms nog wat zoekende om over te schrijven. Ik ben hier begonnen met tips over bloggen en Pinterest te delen, omdat ik hier vanuit mijn netwerk veel vragen over kreeg en het niet passend vond deze informatie op mijn interieurblog te delen.

Alhoewel ik het nog steeds leuk vind om over bloggen te schrijven, merk ik dat ik een bredere interesse heb. Daarom deel ik hier steeds vaker blogs over goed voor jezelf zorgen in de breedste zin van het woord: van persoonlijke ontwikkeling, gezonde voeding tot spiritualiteit. Eigenlijk allemaal onderwerpen die ik zelf interessant vind en waar ik vanuit mijn persoonlijke ervaring over schrijf.

Dit wordt daardoor steeds meer een persoonlijke blog, leuk om te combineren met mijn interieurblog waar ik juist over specifieke onderwerpen schrijf!

Het is soms nog een beetje zoeken waar ik over wil schrijven, maar ik merk dat ik hier meer plezier uit haal dan wanneer ik alleen over bloggen schrijf. De onderwerpen op deze website worden dus steeds breder, maar over bloggen, social media en ondernemen blijf ik zeker schrijven omdat ik dit gewoon heel leuk vind.

Waar haal ik uitdaging uit?

Uitdaging in het werk vind ik erg belangrijk. Omdat ik dit werk al 5 jaar doe is het belangrijk soms stil te staan bij mijn werk. Waar krijg ik energie van en wat kost mij juist energie?

Het afgelopen jaar merkte ik dus dat ik met steeds meer dingen bezig was die mij energie kosten en dat ik uitdaging in het werk mistte. Daarom heb ik wat dingen in mijn werk aangepast, zodat ik mij weer meer kan focussen op het werk wat ik echt leuk vind.

Ik ben bijvoorbeeld op deze website gestopt met de verkoop van de online cursussen. Ik voelde de druk dat ik deze moest verkopen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet mijn core business is. Ook had ik geen zin deze cursussen steeds te moeten promoten. Daarom ben ik op deze website gestopt met de verkoop van deze producten. Misschien dat het ooit weer terug komt, maar voor nu voelt het niet goed om hier energie aan te besteden. De online producten op mijn interieurwebsite verkoop ik nog wel gewoon, omdat ik hier veel plezier uit haal.

Mijn interieurwebsite loopt gelukkig heel goed en daardoor heb ik steeds meer verzoeken voor samenwerkingen. Daar ben ik heel dankbaar voor en trots op, maar er zitten periodes tussen dat ik wel 6 artikelen per week ‘moest’ publiceren. Ik merkte dat mij dit steeds meer tegen begon te staan en dat ik hierdoor de uitdaging in mijn werk mistte.

Daarom heb ik een aantal maanden geleden besloten maximaal 2 linkbuildingartikelen per week te plaatsen. Het derde artikel op mijn interieurwebsite is dan of een DIY of een affiliateartikel.

Uit beide soorten blogs haal ik heel veel energie en deze artikelen vind ik meestal veel leuker om te schrijven dan een linkbuildingartikel. Soms krijg ik wel 5 aanvragen om over raamdecoratie te schrijven in een maand. Het lukt altijd wel om hier een leuke blog voor te verzinnen, maar 5 keer een echt inspirerend artikel, nou nee…

Nu ik weer balans in deze artikelen heb gebracht voelt dit veel beter voor mij.

Het bedenken van originele content, dat is voor mij de grootste uitdaging. Jullie inspireren met originele ideeën, waardevolle informatie of gewoon gezellige content dat vind ik het allerleukste.

Door een aantal keuzes in mijn werk te maken en meer te focussen op werk wat mij energie geeft vind ik het werk nog steeds leuk.

Moeilijke struggles tijdens het bloggen

Het is ook belangrijk om dingen te doen die je leuk vind, want er zijn genoeg dingen die ik tegenkom in mijn werk als blogger waar ik geen invloed op heb.

Zo heb ik dit jaar een grote update aan mijn website uitbesteed die mij heel veel stress en slapeloze nachten op heeft geleverd. De update ging niet altijd over rozen en alhoewel er flink wat aan mijn website is verbeterd, ben ik nog niet helemaal tevreden. Maar het kost flink wat tijd, en geld, om alle wijzingen door te voeren en daarnaast heb ik er dit jaar zoveel stress van gehad.

Ook heb je als blogger geen invloed op de veranderingen in algoritmes van social media en Google. Zo focust Pinterest steeds meer op webwinkels, waardoor je als blogger steeds minder traffic hebt.

Ook Google heeft eerder dit jaar een aantal veranderingen in het algoritme doorgevoerd. De update van juni heeft mij flink geraakt, waardoor ik bij een aantal belangrijke blogposts uit de top 3 van de zoekresultaten ben gezakt.

Begin dit jaar had ik ruim 70.000 bezoekers per maand. Nu zit ik op ruim 50.000 bezoekers per maand. Een flinke daling, maar aan de andere kant ben ik hier nog steeds enorm trots op.

De website struggles hebben mij veel stress opgeleverd, de daling in bezoekers vooral irritatie. Maar eigenlijk maakt het mij nog gemotiveerder om terug naar de basis te gaan: om mooie content te maken en om te focussen op de dingen die ik echt leuk vind om te doen. En oké, ik wil het liefst ook weer terug naar die 70.000 bezoekers. Maar niet kostte wat kost.

Eigenlijk zijn deze veranderingen dus een mooie reminder voor mij om meer te focussen op de mooie dingen van het bloggen. Alles wat je aandacht geeft groeit en ik heb een tijdje teveel aandacht gelegd op de negatieve dingen, waardoor de onvrede alleen maar groeide. En daar wordt je niet creatiever van.

Nu ik de afgelopen maanden met wat dingen die mij energie kostte ben gestopt en juist ben gaan focussen op dingen die mij energie opleveren krijg ik weer net zo veel energie van het bloggen als toen ik hier net mee begon. De zomerstop op Instagram, minder focus op linkbuildingopdrachten en minder druk op de verkoop van mijn producten leveren mij heel veel op.

Ik wil trouwens niet stoppen met linkbuildingopdrachten, met één a twee opdrachten per week ben ik super blij. Want ook deze opdrachten leveren mooie content op en natuurlijk ook vooral een stabiel inkomen. Maar puur een blog gebaseerd op linkbuildingopdrachten, nee dat is niet wat ik wil.

5 jaar bloggen ervaring

Nog 5 jaar bloggen

In de 5 jaar dat mijn blog bestaat heb ik, zeker het afgelopen jaar, dus echt wel periodes gehad dat ik het allemaal wat minder leuk vind. Maar op dit moment blog ik weer met veel plezier en ik zie mijzelf dit ook de komende 5 jaar nog doen.

Natuurlijk veranderen er dingen. Video wordt steeds belangrijker. Je zult mij, denk ik, niet snel op Youtube zien, maar op Instagram en Pinterest ben ik wel aan het experimenteren met video. En of bloggen over 5 jaar nog steeds bestaat dat moeten we natuurlijk nog maar zien.

Ik heb nog inspiratie en plezier genoeg om er voorlopig mee door te gaan. Dus als het aan mij ligt ga ik nog zeker 5 jaar, en misschien nog veel langer, door met bloggen.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.