Een tijdje geleden kocht ik het boek Goed Werk van Cynthia Schultz. Je leert in dit boek volgens de structuurjunkie-methode te werken, waardoor je meer overzicht, rust en productiviteit creëert.

Misschien ken je dit boek nog wel niet. Graag vertel ik je meer over dit productiviteitsboek en ik deel graag mijn belangrijkste inzichten uit dit boek.

Goed werk: leer gestructureerder en productiever werken

Cynthia Schult, bekend van de structuurjunkie-methode, is gek op plannen. Ze heeft zelf stapels boeken hierover gelezen en talloze methodes uitgeprobeerd, tot ze de perfecte manier heeft gevonden om overzichtelijk en met focus te werken.

Die perfecte manier, de structuurjunkie-methode, die legt ze stap voor stap uit in het boek Goed Werk.

Het boek is op een heldere manier geschreven, zonder ingewikkelde termen en wollige stof. Het boek lees je dus heel makkelijk door.

In het boek staan talloze tips die je direct kunt toepassen om gestructureerder en productiever te werken. Sommige tips ken je misschien al wel, maar voor mij stonden er ook heel wat nieuwe tips in waar ik echt wat aan heb.

En ook de tips die ik al kende vond ik prettig om nog eens te lezen. Zo worden bepaalde trucjes die ik al wel kende, maar eigenlijk weer wat waren weggezakt, weer aangescherpt.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en gaat over structuur krijgen, plannen, productief werken en doelen bereiken. Maar ook is er aandacht voor het gebruik van je e-mail en smartphone, thuiswerken en mindset.

Ik heb het boek binnen een week uitgelezen en werd vooral heel enthousiast om direct met de tips uit het boek aan de slag te gaan. Als jij wel wat meer focus tijdens het werken kan gebruiken dan is dit boek een aanrader om te lezen.

Belangrijke lessen uit Goed Werk

Natuurlijk ga ik niet alle tips uit het boek hier delen, want ik denk dat je het boek vooral zelf moet lezen als je meer rust en overzicht in je werk of dagelijks leven wilt creëren.

Maar een paar belangrijke lessen uit het boek wil ik toch met je delen, zodat je begrijpt waarom ik zo enthousiast ben over dit boek.

Beter plannen

Ik dacht dat ik al wel goed plande. Elke ochtend maakte ik een to-do lijstje met prioriteiten, zodat ik wist waar ik het eerst mee aan de slag zou gaan. Maar dankzij het boek Goed Werk heb ik nog veel beter leren plannen.

Zo schrijf ik nu aan het begin van de week alle taken voor de hele week op, zodat ik beter overzicht heb wat er de hele week moet gebeuren. Dit geeft meer inzicht dan als ik dit per dag doe. Daarnaast koppel ik aan de taken een tijdstip en tijdsduur.

Dit zorgt ervoor dat ik efficiënter werk, minder afleiding zoek tijdens het werk en sneller klaar ben met mijn taken.

In het boek staan handige tips en voorbeelden hoe jij je planning ook op deze manier kunt indelen.

Minder email

Mijn email staat standaard aan en als ik zie dat ik een nieuwe email heb dan kan ik niet wachten om te kijken wie mij gemaild heeft. Je voelt hem vast al aankomen: email = afleiding.

Natuurlijk weet ik dit wel, maar als zelfstandig ondernemer heb ik het gevoel dat ik altijd mijn mail in de gaten moet houden. Cynthia geeft handige tips hoe je je minder kunt laten afleiden door je email en daardoor productiever kunt werken.

Toegegeven: ik vind dit een lastige stap en ik ben er nog niet helemaal. Maar in plaats van direct op een mail te reageren wacht ik dankzij de tips van Cynthia al een stuk langer met mailen en controleer ik minder vaak mijn mail.

Actie = motivatie

In Goed Werk staat ook veel uitleg over waarom we iets doen. Dit is belangrijk om te begrijpen, zodat je beter snapt waarom je nu soms de verkeerde keuzes maakt en afleiding opzoekt. Ook kan je zo leren je gedrag aan te passen.

Een belangrijke reminder uit het boek vind ik het hoofdstuk over actie = motivatie. Soms ontbreekt de motivatie om te beginnen. In plaats van het vluchten in uitstelgedrag kan je dan het beste gewoon beginnen. Motivatie komt niet vanzelf. Maar motivatie komt meestal wel als je eenmaal begonnen bent.

Heb je geen zin om te sporten? Dan zal de motivatie ook niet komen. Maar als je besluit te sporten, ook als je geen zin hebt, dan voelt het meestal opeens wel lekker als je eenmaal bezig bent. Hetzelfde geldt voor 90 % van de taken waar je tegenop ziet, zowel privé als met werk.

Dit hoofdstuk was een belangrijke reminder voor mij en als ik weer eens uitstelgedrag voel opkomen dan pak ik de lessen uit dit hoofdstuk erbij om toch gewoon aan de slag te gaan.

Ik vond het lezen van Goed Werk echt een feestje. Je krijgt zin om meteen met alle tips uit het boek aan de slag te gaan en eindelijk eens dat project of die ene vervelende taak op te pakken.

Als jij ook vaak achter de feiten aanloopt, een te lang todo-lijst hebt of te vaak vlucht in uitstelgedrag dan is dit boek een aanrader voor jou.

Bekijk voor meer inspiratie ook deze 15 boeken voor ambitieuze vrouwen.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.