Ben jij op zoek naar meer zingeving in je werk? Mis jij een missie in het werk? Heb jij het gevoel alleen maar voor het geld aan het werk te zijn? Dan heb ik een aantal tips voor je hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen.

Natuurlijk is er ook niks mis mee als je puur voor het geld werkt en niet op zoek bent naar zingeving in je werk. Veel mensen in mijn omgeving kiezen hiervoor. Eerlijk is eerlijk, in veel gevallen verdienen ze (iets) meer geld dan ik doe.

Maar ik neem aan dat je dit artikel niet leest omdat je voor de beste betaalde baan wilt gaan, maar juist omdat je naar een manier zoekt om meer voldoening uit je werk te halen.

Zelf merk ik ook dat ik niet alleen maar voor het geld kan gaan. Ik verdien liever wat minder, wetende dat ik alleen opdrachten aanneem die goed bij mij passen, dan dat ik overal ja op zeg ook als het bedrijf totaal niet bij mij past.

Of je nu op zoek bent naar meer zingeving in je huidige werk of een nieuwe baan zoekt: ik heb een aantal tips voor je hoe je meer zingeving in je werk kunt vinden.

Kies voor een bedrijf met een missie

Het meest voor de hand liggend als je meer zingeving in je werk wilt is natuurlijk om op zoek te gaan naar een baan bij een bedrijf wat heel zinvol werk doet. Dit kan bijvoorbeeld een zorginstelling zijn, een bedrijf in de duurzaamheidssector of een overheidsinstelling.

Misschien weet je zelf al heel goed in welke sector je wilt werken. Als je bijvoorbeeld een opleiding in de zorg hebt gevolgd dan is het logisch om ook voor een zorginstelling te gaan werken.

Maar als online marketeer kan je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld werken voor een start-up in de duurzaamheidssector en deze meer bekendheid geven. Of je kunt aan de slag voor een overheidsinstelling en daar de social media-accounts beheren.

Zo zijn er talloze functies bij overheidsinstellingen, non-profitorganisaties en profitorganisaties met een mooie missie. Je kunt hiervoor kiezen voor meer zingeving in je werk.

Wel is het goed om je af te vragen of de organisatie ook echt bij je past. Zelf heb ik jarenlang bij een overheidsinstelling gewerkt. Inmiddels ben ik erachter dat de bureaucratie in zo’n organisatie totaal niet bij mij past. Alhoewel ik daar heel zinvol werk deed werd ik er toch heel ongelukkig van.

Zingeving in je werk is dus heel mooi, maar het is ook heel belangrijk dat de organisatie goed bij je past.

Ook commerciële functies kunnen zinvol zijn

Lang heb ik een hekel gehad aan het woord commercieel. Ik wilde absoluut niet voor een commercieel bedrijf werken waar alles om de cijfers draait.

Gelukkig weet ik inmiddels wel beter. Er zijn genoeg commerciële bedrijven die op een eerlijke en mooie manier producten en diensten aanbieden.

Ik werk zelf als blogger en om brood op de plank te krijgen moet ik (een beetje) commercieel zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het niet zinvol is wat ik doe. De meeste content die ik deel is heel waardevol. Dat vind ik niet alleen zelf maar dat is ook iets wat mijn volgers aangeven. Daarbij maakt het vaak niet uit of een artikel een commerciële achtergrond heeft, want ook deze artikelen bieden vaak mooie inspiratie of nuttige informatie.

Natuurlijk zit er ook weleens een commercieel artikel tussen die niet voor iedereen interessant is.Maar hetzelfde geldt voor de niet commerciële artikelen. Als een merk echt niet bij mij past zeg ik wel nee tegen een opdracht, omdat ik dit heel belangrijk vind in mijn werk.

Als je voor een commercieel bedrijf werkt is het waarschijnlijk precies hetzelfde. Uiteindelijk moet er voldoende geld binnenkomen. Dat wil alleen niet zeggen dat er geen taken op het werk zijn waar jij voldoening uit kan halen.

Werk jij voor een commercieel bedrijf en mis jij zingeving in je werk? Dan is het een mooie uitdaging om op zoek te gaan op welke manier jij zingeving uit je werk haalt.

Soms kan het om hele kleine dingen gaan, maar uit bijna elke functie is wel zingeving te halen. Je hebt niet voor niets ooit voor de functie gekozen. Wat sprak je toen aan waarom jij graag dit werk wilde doen?

Verkoop jij producten en mis je de zingeving in je werk? Bedenk je dan eens hoe deze producten het verschil maken en welke voordelen ze opleveren. Door meer mensen kennis te laten maken met dit product verrijk jij misschien wel hun leven.

Kijk eens kritisch naar jouw functie en op welke manier jij een stukje bijdraagt aan een mooiere wereld. Al is het maar iets kleins, je kunt vast wel iets bedenken. Een volgende keer wanneer je zingeving in je werk mist focus je dan hierop.

Haal voldoening uit extra taken

Is het lastig om voldoening uit je huidige werkzaamheden te halen? Ga dan in overleg met je werkgever en kijk of je andere taken op je kunt nemen om meer voldoening uit je werk te halen.

Stel bijvoorbeeld voor een goed doel te steunen en hier projecten omheen te organiseren vanuit de werkgever. Zo kan jij meer voldoening uit je werk halen en dit is tegelijkertijd ook goed voor het imago van de werkgever.

Of overleg met je werkgever of er ruimte is om werkuren te besteden aan vrijwilligerswerk. Er zijn bedrijven die hier een aantal uur per maand beschikbaar voor stellen.

Misschien heb je wel ideeën om iets aan je werktaken te veranderen, waardoor jij meer zingeving uit je werk haalt. Kijk goed of dit ook voor de werkgever voordelen kan opleveren en ga in overleg om te kijken wat er mogelijk is.

Zo zijn er, ook als je nu weinig voldoening uit je werk haalt, mogelijkheden om toch een extra stukje zingeving in je werkdag in te bouwen.

Vrijwilligerswerk voor extra zingeving

Is het echt niet mogelijk om voldoende zingeving uit je werk te halen? En heeft je werk verder voldoende voordelen, waardoor je niet op zoek wilt naar een andere baan?

Kies dan voor vrijwilligerswerk in je eigen tijd om toch dat stukje zingeving in te vullen.

Mijn man is bijvoorbeeld actief als vrijwilliger voor het onderhoud van onze buurt. In zijn vorige baan mistte hij zingeving in zijn werk en hij haalde toen veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Inmiddels heeft hij gelukkig weer een baan met meer zingeving, maar nog steeds is hij actief als vrijwilliger in de wijk.

Er is vast wel vrijwilligerswerk waar jij blij van wordt en die dit stukje zingeving voor je kunt invullen.

Zingeving in het werk is voor iedereen anders. Vraag je dus goed af wat jij nodig hebt voor voldoende zingeving in je werk, maar ook hoeveel je bereid bent hiervoor in te leveren. Want soms kan je dat stukje zingeving alleen krijgen door voor een andere baan te kiezen of minder te gaan werken, waardoor je vrijwilligerswerk in je eigen tijd kunt doen.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.