Ik schrijf op de blog graag over groei, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Ontwikkeling is goed en jezelf regelmatig uitdagen zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt. Toch is het niet erg af en toe ook eens stil te staan. Om niet altijd het maximale van jezelf te vragen.

Van die momenten dat je stil staat leer je namelijk ook altijd wel iets. Daarnaast kan je nou eenmaal niet 24/7 bezig zijn om het maximale uit jezelf te halen. Waarom stilstaan soms ook prima is, en wat ik daarvan heb geleerd, deel ik graag in dit artikel.

Groei zorgt voor onrust

Om te groeien moet je bestaande routines doorbreken. En bestaande routines doorbreken kost energie, want dit is niet iets wat automatisch gaat. Je moet bij alles nadenken wat je doet.

In het begin ben je waarschijnlijk heel gemotiveerd en gaat dit vanzelf, zeker als je duidelijke doelen voor jezelf gesteld hebt. Maar als je een tijdje bezig bent kan het zomaar zijn dat het lastiger wordt om de nieuwe routines voor groei vast te houden. Zeker als je veel vraagt van jezelf. Daarnaast gaat het gewone leven ook door en kom je soms hobbels op de weg tegen.

Als ik naar mijzelf kijk dan heb ik vorig jaar heel veel van mijzelf gevraagd. Zowel op zakelijk gebied (kom ik zo nog op terug) als op persoonlijk gebied. Ik wilde afvallen, minder alcohol drinken, meer bewegen en daarnaast werd ons huis ook nog flink verbouwd.

Daarnaast heb ik maar beperkte energie door mijn chronische vermoeidheid: het is niet zo gek dat ik na een tijd veel onrust en moeheid ervaarde.

Groei kost energie. En soms is het moeilijk die energie op te brengen. Wees dan niet te streng voor jezelf maar laat de boel even de boel en geef jezelf rust om weer op te laden.

Ik heb mijn doelen even losgelaten. Ben ik dan weer terug bij af? Zeker niet!

Ik beweeg meer dan 2 jaar geleden, ook al haal ik niet elke dag de 10.000 stappen. Ik eet een stuk gezonder en drink veel minder alcohol dan een half jaar geleden. Misschien ben ik nog niet waar ik wil zijn, maar door even rust te nemen en op te laden heb ik straks weer voldoende energie om aan mijn persoonlijke groei te werken.

Daarnaast merk ik dat nu ik een tijdje wat minder vraag van mijzelf, ik de ruimte heb om weer op te laden. Ik ben even wat minder streng voor mijzelf, maar juist dat brengt weer energie om straks weer verder te groeien.

Het gras bij de buren lijkt altijd groener

Tegenwoordig willen we al snel meer, meer, meer. De buurvrouw, je collega of die oud-klasgenoot lijken het een stuk beter voor elkaar te hebben. Laat staan al die inspirerende mensen die je online volgt.

Het gras bij de buren lijkt nu eenmaal altijd groener, want de meeste mensen delen vooral de positieve dingen.

Best kans dat jij met afgunst naar anderen kijkt en het gevoel hebt dat je het zelf niet goed voor elkaar hebt.

Het is niet gek dat je daardoor minder tevreden voelt met je eigen leven, maar wel jammer. We kunnen nu eenmaal niet overal de beste in zijn. Daarnaast ontneem je jezelf zo de kans om tevreden te zijn met de dingen die wel goed gaan in je leven.

Door even stil te staan bij jezelf en je niet op de ander te focussen kan je meer genieten van je eigen succes.

Realiseer je dat je bij anderen vaak maar een deel van hun leven ziet en dat ook zij te maken krijgen met tegenslag. Jaloers zijn heeft geen zin. Haal inspiratie uit het succes van een ander, maar richt je vooral op jezelf. Wat gaat er goed? Welke successen heb je de afgelopen tijd behaald?

Door hier even stil bij te staan, in plaats van te kijken wat er beter kan, kan je veel meer genieten van het hier en nu. Wedden dat je hier veel meer van geniet dan van het scrollen op Instagram en te zien wat anderen weer allemaal even delen?

Als ik merk dat ik mijzelf teveel met anderen aan het vergelijken ben dan neem ik bewust even tijd om offline te gaan, stil te staan bij wat ik heb en te genieten van de positieve dingen in het leven.

Door de focus op jezelf te leggen in plaats van op een ander leef je veel meer in het hier en nu en ervaar je meer geluk dan door steeds te kijken waar de ander mee bezig is.

Stilstaan geeft ruimte voor reflectie

Altijd maar doorgaan, en het maximale van jezelf te vragen, klinkt mooi maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je jezelf voorbij loopt. Af en toe stilstaan en reflecteren is net zo belangrijk.

Zo kan je jezelf belangrijke vragen stellen. Zit ik nog op de goede weg? Moet ik iets bijstellen om mijn doelen te kunnen halen? Maakt mij dit gelukkiger / beter?

Als ik naar mijzelf kijkt dan helpt op dit moment stilstaan mij straks zeker weer vooruit.

Door stil te staan kan je terugkijken op wat je al bereikt hebt en daar trots op zijn. Niet het gevoel te kort te schieten en elke keer maar meer van jezelf vragen overheerst dan, maar trots. Trots op wat je al bereikt hebt en daaraan vasthouden.

Die ruimte om te groeien? Die komt straks wel weer. Het is nu even prima om stil te staan.

Gun jij jezelf die ruimte om stil te staan? Of wil jij altijd maar door?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.