Wil jij gezonder leven en heb jij als doel om 10.000 stappen per dag te wandelen? Misschien klinkt het nog wat veel en weet je niet goed hoe je moet beginnen. Ik loop zelf 10.000 stappen per dag en deel graag mijn tips hoe jij dit ook vol kan houden.

Hoe ik besloot 10.000 stappen per dag te wandelen

Bij mij ging de knop op 1 januari dit jaar om. Ik had eigenlijk geen goede voornemens voor dit jaar. Meer sporten lukte toch nooit, want sporten is gewoon niet mijn ding. En afvallen? Door het vele thuiszitten komen er juist steeds meer kilo’s bij.

Op 1 januari had ik er opeens genoeg van. Ik heb vaak last van mijn rug en schouders doordat ik niet genoeg beweeg en met mijn gewicht ben ik ook niet blij. Maar sporten en een streng dieet is niet mij ding, wat is dan wel laagdrempelig?

Wandelen! Dit is een niet al te heftige inspanning en door 10.000 stappen per dag te zetten lukt het hopelijk ook om af te vallen, of om in ieder geval niet nog meer aan te komen.

De eerste maand? Doorzetten!

Op een gemiddelde dag zet ik normaal zo’n 5.000 stappen. Ik heb al een aantal jaar een Fitbit die dit voor mij registreert en ooit had ik als doel om meer te gaan wandelen. Dat is tot nu toe niet gelukt, er is werk aan de winkel dus.

Omdat ik vanuit huis werk beweeg ik weinig, maar gelukkig moet ik een paar keer per dag ons hondje Jackie uitlaten waardoor ik toch nog buiten kom.

Soms hoor ik dat het met een hond makkelijker is om voldoende te bewegen, maar dat is niet perse zo. Ons hondje wil geen lange wandelingen maken, drie kwartier is echt het maximale. Daarnaast kan je met een hond niet lekker door wandelen en is het steeds een stukje wandelen en dan weer stilstaan.

Vanaf dat ik besloot minimaal 10.000 stappen per dag te willen zetten maakte ik de blokjes met de hond wel net wat langer. Dat scheelde al wel wat, maar was niet genoeg om de 10.000 stappen te halen.

De eerste maand kwam het dan ook regelmatig voor dat ik voor bedtijd nog niet aan de 10.000 stappen zat. Ik wilde niet nu al opgeven en daarom ging ik ’s avonds laat soms nog een blokje om, of gewoon rondjes door het huis lopen. Misschien gek, maar opgeven was de eerste periode voor mij geen optie.

Een stappenplan voor 10.000 stappen per dag

Om ’s avonds laat nog rondjes door huis te moeten lopen is nou niet echt ideaal. Daarom heb ik er goed over nagedacht hoe ik de 10.000 stappen wilde gaan halen en dat raad ik ook aan jou aan.

Loop je graag in de ochtend, in de lunchpauze, na werktijd of juist ’s avonds? En kijk ook praktisch naar je agenda: op welke momenten van de dag is het haalbaar om te wandelen? Neem jezelf voor om op die momenten ook echt elke dag te gaan wandelen.

Wil je de 10.000 stappen in één lange wandeling maken, of splits je het liever op in meerdere kleinere wandelingen?

Ik heb zelf geen zin om elke dag een lange wandeling te maken. Daarom loop ik zo’n 4 dagen in de week een half uurtje met lunchtijd en na werktijd nog zo’n drie kwartier om mijn hoofd leeg te maken.

Door de wandeling op te splitsen in delen voelt het voor mij minder zwaar en is het beter vol te houden. Daarnaast hoef je natuurlijk geen 10.000 stappen in één rondje te zetten, het gaat erom dat je ze in één dag loopt.

Zelf loop ik het liefst in stilte, soms met een muziekje of podcast op. Maar vind jij het gezelliger om met een vriendin, buurvrouw of gezinslid te lopen zoek dan een wandelmaatje om de uitdaging mee aan te gaan.

Een paar keer per week, vooral in het weekend, maak ik er wel een lange wandeling van. Het liefst wandel ik dan in een bos of natuurgebied en mijn man en de hond gaan dan ook regelmatig mee.

Heb je nog een extra motivatie nodig? De app ‘ommetje’ is nu ontzettend populair, waarin je met bekenden of onbekenden een wedstrijd kan doen om voldoende te wandelen. Deze app is niks voor mij, maar misschien werkt het wel voor jou als extra stimulans.

Mijn ervaringen met 10.000 stappen per dag wandelen

Ik wandel nu zo’n 3 maanden 10.000 stappen per dag. Vooral de eerste maand vond ik dit zwaar, maar nu kan ik eigenlijk niet meer zonder.

Na een tijdje begon ik echt uit te kijken naar mijn wandelingen en voelde het juist niet goed als ik mijn wandeling oversloeg. Waar de 10.000 stappen in het begin nog heel zwaar voelden en ik voor bedtijd nog wat extra stappen moest zetten, ging dit na een tijdje een stuk makkelijker en had ik steeds vaker dagen dat ik ruim over de 10.000 stappen zat.

Op een enkele dag na, bijvoorbeeld toen er heel veel ijs lag, lukt het mij vrijwel elke dag om de 10.000 stappen te zetten.

Wandelen is voor mij heerlijk om te resetten en de werkdag achter mij te laten. Omdat ik meestal in mijn eentje wandel kan ik echt ontspannen en weer even opladen na een dag werken.

Daarnaast merk ik dat ik mij een stuk fitter voel, beter in mijn vel zit en minder last van mijn rug en schouders heb. Het afvallen is nog niet echt gelukt, maar dat komt meer door die veel te lekkere paaseitjes. Ik beweeg meer, verbrand daardoor meer calorieën en kom in ieder geval niet meer aan, dus dat afvallen komt vanzelf wel.

Update: inmiddels is het 3 jaar later en wandel ik nog steeds gemiddeld 10.000 stappen op een dag. Door mijzelf deze routine aan te leren zit ik beter in mijn vel, voel ik mij fitter en ben ik een aantal kilo afgevallen.

Bekijk ook eens dit artikel over wandelen en afvallen als je meer over dit onderwerp wilt weten. 

Loop jij ook elke dag een rondje? En hoe bevalt dit?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.