Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel afvalpogingen ik al heb gedaan. Sommige afvalpogingen waren succesvol en hier had ik een aantal jaren profijt van. Veel meer afvalpogingen stranden weer binnen 2 weken en ik zat dan alweer snel op mijn oude gewicht, of nog erger.

Corona heeft het wat dat betreft er niet beter op gemaakt en een aantal maanden geleden tikte de weegschaal het zwaarste gewicht tot nu toe aan. Ik durf het bijna niet te typen, maar ik woog op mijn zwaarst 79 kilo. Hier ben ik totaal niet happy mee en ik wil nu echt afvallen.

Maar hoe? Want ik had al heel wat onsuccesvolle pogingen achter de rug. Inmiddels ben ik 6 weken op weg, 4,5 kilo kwijt en weet ik dat ik de juiste flow te pakken heb.

Ik deel graag mijn tips hoe ik het deze keer wel vol hou.

Disclaimer: ik ben geen voedingsdeskundige of arts, maar deel hier puur mijn persoonlijke ervaring. Ook wil ik niemand een slecht gevoel geven dat ze moeten afvallen of dat een bepaald gewicht ’te zwaar’ is. Dit gewicht voelde voor mijzelf niet goed en daarom heb ik besloten dat ik wil afvallen. Dat wil niet zeggen dat ik mijzelf niet mooi vind of niet blij ben met wie ik ben, wel dat mijn kleren niet prettig meer zaten en dat ik fitter wil worden.

Tips voor het starten met afvallen

Stel een doel

Het allerbelangrijkste als je begint met afvallen is om een doel voor jezelf te stellen. Hoeveel wil je afvallen? Met welk gewicht ben je tevreden?

Zelf wil ik sowieso naar het gewicht van 68 kilo. Zoveel woog ik toen we 6 jaar geleden trouwden. Als het goed gaat zou ik nog iets verder willen doorzetten en tot 63 kilo willen afvallen. Dit was mijn gewicht toen ik mijn man leerde kennen. Maar inmiddels ben ik bijna 12 jaar ouder, dus ik weet niet of dit gewicht haalbaar is en het is geen must.

Kijk welke manier van afvallen bij je past

Waar de één koolhydraten makkelijk kan laten staan, is het voor een ander een absolute must om dit te blijven eten. Ik zeg altijd als soort van smoes dat ik wat teveel weeg omdat ik een echte Bourgondiër ben, maar feit is dat ik enorm van goed eten kan genieten. Alleen maar salades eten is daarom niks voor mij.

Voor mij werkt daarom het boek ‘afvallen met gezond en vooral lekker eten’ van Project Gezond heel goed. Ik vind de eetschema’s heel prettig werken en ik kan dit dieet makkelijk volgen.

Ik heb ook een tweede boek van Project Gezond en ik vind de recepten heerlijk en vooral ook makkelijk. Wel vervang ik regelmatig het vlees voor een vegetarische optie, maar je kunt heel makkelijk de menu’s op je eigen wensen aanpassen. Ook vind ik het heerlijk dat ik nog regelmatig een stukje chocola, muffin of nootjes of toastjes mag.

Beweeg genoeg

Voeding is één ding om af te vallen, maar daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ik deelde al eerder dat ik sinds begin dit jaar 10.000 stappen per dag wandel om voldoende te bewegen.

Sinds kort sport ik daarnaast zo’n 3 keer per week. Omdat ik niet zo gek op sporten ben heb ik een crosstrainer in huis. Dit werkt het beste voor mij en daarnaast doe ik een aantal spieroefeningen, zodat ik niet naar de sportschool hoef.

Zoek een buddy

Dit is denk de reden waarom ik het afvallen deze keer zoveel makkelijker volhou. Een vriendin van mij wil ook graag afvallen en we hebben besloten elkaars buddy te worden. We vallen af op onze eigen manier, maar doen het wel samen.

Zo delen we hoeveel we zijn afgevallen, wat goed gaat, maar vooral ook wat minder goed gaat. Zo kan je elkaar helpen en motiveren. Als je weet dat de ander goed bezig is wil jij niet diegene zijn die een berichtje stuurt dat je dagen achter elkaar gesnoept hebt. Opgeven is geen optie en samen vallen we in ons eigen tempo af.

Neem de tijd

Aan het begin vertelde ik al dat leven op salades geen optie voor mij is. Natuurlijk wil ik het liefst zo snel mogelijk mijn kilo’s kwijt, maar ik weet ook dat de kans dat ik daarna weer terugval veel groter is.

Daarom doe ik rustig aan en probeer ik een nieuwe levensstijl te vinden, in plaats van zo snel mogelijk af te vallen. Ook als ik mijn ideale gewicht heb bereikt wil ik op de nieuwe manier blijven eten, want anders zitten de kilo’s er weer snel aan.

Tot eind dit jaar ben ik sowieso nog wel bezig met afvallen. En misschien wel langer, maar dat is niet erg. Liever iets langer erover doen met langdurig resultaat, dan snel afvallen met een jojo-effect.

Wees niet te streng

Het is zo’n dooddoener om boos te worden op jezelf als je toch die reep chocola hebt opgegeten. Of dat taartje op die verjaardag niet hebt kunnen weerstaan. Maar je hebt er helemaal niks aan en dit werkt alleen maar demotiverend.

Op de momenten dat ik de mist in ga (want die komen er sowieso) dan ga ik extra genieten van wat ik eet. En mij daarna vooral niet schuldig voelen, maar gewoon zo snel mogelijk weer het normale eetpatroon oppakken.

Afvallen is geen straf en een keer iets lekkers is geen probleem. Als je maar niet terugvalt in je oude patroon dan ben je nog steeds op de goede weg.

Deel het met je omgeving

Soms best lastig, maar deel met je omgeving dat je op dieet bent. Ik krijg alleen maar enthousiaste reacties en daarnaast ook waardevolle tips.

Daarnaast helpt het als mensen vragen hoe het gaat of zien dat je al wat bent afgevallen en je een complimentje geven.

En terugvallen als je omgeving in de gaten houdt of je afvalt wil je eigenlijk ook niet, want opgeven is geen optie.

Ik ben er zelf ook nog niet met afvallen, maar wel al goed op weg. En deze blog is een extra stok achter de deur om toch vooral door te zetten.

Wat helpt jou het beste bij het afvallen?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.