Hoe goed zorg jij voor jezelf tijdens een werkdag? Neem jij voldoende rustmomenten of werk je de hele dag door waardoor jij aan het eind van de dag helemaal uitgeteld bent?

Zeker nu veel van ons vanuit huis werken kan het soms lastiger zijn om voldoende rustmomenten in te bouwen. Dat ene bijpraat moment met je collega bij de koffieautomaat is er niet meer en als je niet oplet neem je onvoldoende pauze.

Zelf werk ik al jaren fulltime vanuit huis en heb ik geleerd om goed voor mijzelf te zorgen, zodat ik aan het einde van de dag voldoende energie over heb.

Benieuwd hoe je dit ook doet? Ik heb 17 tips voor je klaarstaan om goed voor jezelf te zorgen tijdens werktijd. De meeste tips zijn zowel thuis als op kantoor toe te passen, alhoewel sommige tips vooral vanuit huis het meest praktisch zijn.

Vind je thuiswerken met kinderen trouwens lastig? Bekijk dan deze 5 tips om succesvol met kinderen thuis te werken.

Zorg goed voor jezelf tijdens werktijd: 17 tips

1. Neem voldoende rust. Een productiviteitsapp als BeFocused kan je helpen om op tijd pauze te nemen.

2. Voel je je gespannen? Neem een momentje om te mediteren. Zelfs een ademhalingspauze van een minuut kan al enorm helpen.

3. Zorg voor voldoende beweging. Zeker als je vanuit huis werkt is het lastiger voldoende te bewegen. Loop een keer extra de trappen op en af, ga in de pauze naar buiten en zorg dat de koffie en thee niet binnen handbereik staan. Zo krijg je toch voldoende beweging.

4. Mis je de sociale contacten? Ook die zijn belangrijk, ook al werk je vanuit huis. Plan elke dag een digitaal koffiemoment in met je collega’s, vraag je thuiswerkende partner om samen pauze te nemen of spreek met de buurvrouw af om elke dag tegelijk pauze te nemen.

5. Zorg voor een prettige werkomgeving. Verwen jezelf met een goede bureaustoel of een beeldscherm om je laptop op aan te sluiten voor een goede werkhouding. Maar ook de omgeving is belangrijk: een plantje, een mooie planner of een speciale pen: van kleine details kan je je al een stuk beter voelen.

6. Nu je geen rekening hoeft te houden met je collega’s kan je je favoriete muziek afspelen tijdens het werken, hoe fijn en ontspannend is dat? Zelf gebruik ik een noisecancelling koptelefoon zodat ik mij ook kan afsluiten voor omgevingsgeluiden.

7. Goeie koffie en thee draagt echt bij aan een fijne werkdag. Niet zo gek, want we drinken heel wat kopjes op een dag. Op je thuiswerkplek heb je dit zelf in de hand en kan je daarom zorgen voor je favoriete koffie of thee. En natuurlijk drink je deze uit je favoriete mok!

8. Heb je huisdieren? Neem dan af en toe de tijd om even met ze te knuffelen. Zeker weten dat je weer met een grote glimlach aan het werk gaat!

9. Leer eens iets nieuws. Door nieuwe dingen te leren ontwikkel je een andere mindset. Grote kans dat je zo een stuk positiever in het leven staat! Probeer elke dag eens 10 minuten of elke week minimaal een uur te besteden aan een onderwerp waar je nog graag over wilt leren.

10. Over nieuwe dingen leren gesproken: neem regelmatig de tijd om een podcast te luisteren, een video te bekijken of blog of boek te lezen over persoonlijke ontwikkeling en mindset. Grote kans dat jij hierdoor weer extra gemotiveerd aan het werk gaat!

11. Gezond eten is super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dus voor voldoende fruit en gezond eten, zodat je niet de hele snoeppot leeg eet maar voor een gezonder alternatief kan kiezen.

12. Niet alleen gezond eten is belangrijk, ook voldoende drinken. Zorg voor een karaf met water met schijfjes citroen, munt of andere smaakmakers binnen handbereik zodat je voldoende drinkt.

13. Werk je vanuit huis? Vergeet dan die dresscode, niemand die ziet dat jij een lekkere joggingbroek draagt in plaats van dat driedelig pak! Dat zit toch een stuk lekkerder?

14. Maak een vision board met jouw dromen en doelen. Zie je het even niet meer zitten? Neem dan een kijkje op je vision board en kijk of wat je nu doet nog wel bijdraagt aan je doelen.

15. Even niets doen is ook goed. De boog kan niet de hele dag door gespannen zijn, dus even voor je uit staren (of door social media scrollen) mag ook gewoon.

16. Teveel prikkels? Leg dan je mobiel minimaal 20 minuten weg en zorg dat je je volledig focust op je taak. Zo krijg je het veel sneller af en wordt je niet meer afgeleid.

17. Geniet! Heb jij een succes geboekt? Bijvoorbeeld een lastige taak afgerond, nieuwe klant binnengehaald of een andere mooie mijlpaal? Neem de tijd om dit te vieren en geef jezelf een schouderklopje. Je houdt je werk veel beter vol als je je bewust wordt van mooie momenten.

Ga aan de slag met deze tips en je zult zien dat je een werkdag veel beter volhoudt!

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.